Daca ti se intampla frecvent ca, dupa cateva ore de stat pe scaun la birou, sa te simti complet amortit sau, mai rau, chinuit de dureri de spate sau de picioare, atunci acest articol este pentru tine. Statul pe scaun ore in sir nu este numai incomod si suparator pe termen scurt ci, dupa cum ne asigura specialistii, poate avea si efecte serioase pe termen lung asupra sanatatii tale.
Cercetarile au demonstrat ca exista o legatura directa intre perioadele indelungate petrecute pe scaun si o tensiune arteriala ridicata, un risc pronuntat de boli cardiovasculare, un nivel mare de colesterol si o circulatie deficitara. Mai mult, studiile de specialitate au aratat ca lipsa de miscare poate conduce si la deteriorarea sistemului muscular, la cresterea greutatii dincolo de nivelul ideal, ajungand chiar la situatii de obezitate si ca, in anumite conditii, poate creste riscul de cancer (in special cancerul de colon).
Asadar, un stil de viata care implica sport si miscare este esential pentru buna functionare a organismului. Corpul uman a fost creat pentru a fi dinamic, iar principalul argument este acela ca noi insine suntem intotdeauna miscare: constant, in corpul nostru au loc zeci si sute de procese la nivel celular care ne ajuta organismul sa functioneze normal.
Daca nu esti deja o persoana activa, unul dintre motivele pentru care eviti sa faci miscare este, cu siguranta, lipsa timpului. E normal: doar sa te gandesti la toate lucrurile pe care le ai de facut intr-o zi si ti se pare imposibil sa mai strecori ceva. Avem insa o veste buna! Chiar si numai 30 de minute pe zi pot face o diferenta majora. Iar daca te gandesti ca si aceasta jumatate de ora poate fi „sparta” fara probleme in bucati mai mici de timp si ca nici macar nu trebuie sa pleci de la birou, perspectiva asupra relatiei tale cu sportul se schimba radical. Iata cateva exercitii simple, dar foarte eficiente pentru sanatatea ta, pe care le poti integra cu usurinta intr-o zi obisnuita de lucru:
- Ridica-te de pe scaun la fiecare 1-2 ore si fa o plimbare de 5 minute. Efectul: circulatia sangelui este stimulata, muschii se pun in miscare, iar amorteala dispare.
- Renunta la lift in favoarea scarilor. Practic, vei alege sa ai un ritm cardiac mai echilibrat care, pe termen lung, inseamna un risc scazut de boli de inima.
- Ridica-te pe varfuri. Este la fel de simplu precum suna. Acest exercitiu pune sangele in miscare si contribuie la o circulatie periferica mai buna.
- Alearga pe loc. Numai 1-2 minute pe zi de acest exercitiu sunt un ajutor nepretuit pentru articulatiile genunchiului.
- Stai rezemat de perete si apleaca-te pana ce trunchiul devine paralel cu podeaua. Incearca sa mentii pozitia pentru 30-60 de secunde si apoi repeta miscarea de 10-12 ori. Acest exercitiu intareste rezistenta si musculatura.
Si, pentru ca cea mai mare parte a timpului o petreci stand in fata biroului de lucru, iata cateva reguli pentru o postura corecta, care-ti menajeaza sanatatea:
- Evita sa stai aplecat asupra calculatorului sau a laptopului.
- Ai grija ca laptopul sau calculatorul sa fie ridicat la nivelul care iti permite sa-ti mentii privirea inainte, si nu in jos.
- Tine umerii relaxati, spatele drept si coatele asezate la 90 de grade pe birou.
- Picioarele trebuie sa stea confortabil pe podea, cu toata suprafata talpii, iar genunchii trebuie sa fie relaxati si flexati la un unghi de 90 de grade.
Integrand numai cateva minute de miscare pe zi in programul tau de birou, nu numai ca iti vei proteja sanatatea, dar vei avea si o putere mai mare de concentrare, mai multa claritate in sarcinile pe care trebuie sa le rezolvi si mai multa energie intreaga zi.