Cele mai bune alimente în afecțiunea DIABET (1)!

Care sunt cele mai bune alimente ce pot fi consumate atunci când aveți diabet zaharat? Iată, o întrebare deloc ușoară… Scopul principal în această afecțiune este de a menține nivelul de zahăr în sânge la valori foarte fin controlate. Este foarte important să se consume alimente care ajută la prevenirea complicațiilor diabetului, cum ar fi bolile de inimă.

Iată aici cele mai bune alimente pentru diabetici, atât tipul 1 cât și tipul 2.

55006044_m

  1. Peștele gras

Peștele gras este unul dintre cele mai sănătoase alimente. Somon, sardine, hering, anșoa și macrou sunt cele mai bune surse de acizi grași omega-3 DHA și EPA, care au beneficii majore pentru sănătatea inimii. Consumul acestora în mod regulat este deosebit de important pentru diabetici, care au un risc crescut de boli de inimă și accident vascular cerebral. O serie de studii actuale sugerează că persoanele care consumă pește gras regulat au un risc mai mic de insuficiență cardiacă și sunt mai puțin susceptibile de a muri de boli de inimă. Peștele este, de asemenea, o mare sursă de proteine ​​de înaltă calitate, care ajută să crească și  rata metabolică, intesificându-se arderile calorice.

  1. Frunzele verzi

Legumele cu frunze verzi sunt extrem de hrănitoare și sărace în calorii. Sunt, de asemenea, sărace în carbohidrați, care pot ridica nivelul zahărului în sânge mult mai puternic decât alți nutrienți. Spanac, kale, frunze de pătrunjel, măcriș, ștevie, rucola, salată verde – surse bune de vitamine și minerale, inclusiv vitamina K sau C. Într-un studiu se arăta cum creșterea aportului de vitamina C reduce markerii inflamatori pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2 sau pentru cele cu tensiune arterială ridicată. În plus, frunzele verzi sunt surse bune de luteină și zeaxantină, antioxidanți valoroși organismului. Acești antioxidanți protejează ochii de degenerescență maculară și cataractă, complicații ale diabetului zaharat.

  1. Scorțișoară

Scorțișoara este un condiment delicios cu o activitate puternic antioxidantă. O serie de studii controlate au arătat că scorțișoara poate scădea nivelul de zahăr din sânge și poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină. O analiză recentă demonstrează cum scorțișoara are o bună acțiune și asupra colesterolului și trigliceridelor, scăzând nivelul lor. Nu depășiți o linguriță pe zi – cantitatea de cumarină este bine să fie în cantități optime pentru organism – și alegeți întotdeauna tipul Ceylon, aceasta este adevărata ”scorțișoară medicament”!

  1. Ouăle de la găini crescute acasă

Ouăle oferă beneficii uimitoare pentru sănătate, fiind considerate un aliment complet. Consumul de ouă regulat poate reduce, de asemenea, riscul de boli de inimă în mai multe moduri. Vorbim de ouăle fierte sau pregătite astfel încât albușul să fie tare și gălbenușul moale, acesta este oul ca și aliment complet! Nu vorbim de omlete prăjite sau de ouăle cu gălbenușul tare, mare atenție la aceste aspecte esențiale. Gălbenușul moale, crud, este o excelentă sursă de colesterol bun HDL dar, odată prăjit sau transformat termic solid, se transformă în colesterol rău LDL. Într-un studiu, s-a arătat că persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care au consumat 1 ou pe zi, ca parte a unei diete bogate în proteine ​​au avut îmbunătățiri la nivelul colesterolului si zahărului din sânge. În plus, și oul este o sursă de B-uri, D, de luteină și zeaxantină, antioxidanți care protejează în principal ochii.

  1. Broccoli

Broccoli este una dintre legumele cele mai nutritive și studiate dintre crucifere. O jumătate de cană de broccoli fiert conține doar 27 de calorii și 3 grame de carbohidrați digerabili, împreună cu substanțe nutritive importante, cum ar fi vitamina C sau magneziu. Studiile pe diabet au descoperit că broccoli poate ajuta la niveluri mai mici de insulină și de a proteja celulele de radicalii liberi produși în timpul metabolismului. Mai mult decât atât, broccoli este o altă sursă bună de luteină și zeaxantină. Acești antioxidanți importanți ajută la prevenirea bolilor de ochi. Broccoli este încărcat cu fitonutrienți, care pot proteja împotriva diferitelor boli, conține sulforafanul – compusul ce face parte din cele mai bine văzute suplimente nutriționale de pe piața actuală.

Dr. Lavinia Bratu Ceuță – Nutriționist

Formator, Consilier de dezvoltare personală

lavi.ceuta@gmail.com

www.lavi-enrose.com

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *