Baia este un ritual cu numeroase valente in istoria omenirii. Ea nu reprezinta numai o modalitate de igiena personala, ci si o forma de socializare, o sursa de sanatate si relaxare, precum si un moment cu incarcatura religioasa in numeroase culturi.
De exemplu, indienii antici foloseau practici elaborate de igiena personala, care includeau trei bai zilnice. La randul lor, grecii acordau o importanta insemnata baii, care capata adesea valente sociale: erau la mare cautare baile publice, denumite „gymnasium”. De fapt, acest cuvant vine de la termenul grec „gymnos” care inseamna „gol”. În Roma Antica, baile erau adevarate sisteme sociale, purtand fie denumirea de ”therme”(complexe de bai amenajate special pentru imparat si supusii de rang), fie „balneae” (locatii publice sau private de mai mici dimensiuni, care se regaseau in numar mare in Roma). Aici, ritualul imbaierii a devenit o adevarata arta, care folosea nisipuri fine de curatare, apa fierbinte, aburi si uleiuri esentiale.
Cu o asa importanta acordata de stramosi baii, nu este de mirare ca aceasta a ramas, pana in prezent, o parte importanta a vietii noastre spirituale (asa cum este cazul botezului in religiile crestine), precum si o cale principala de divertisment (atunci cand mergem la strand sau la piscina) sau de relaxare, prin baile lungi si adesea aromate, de care ne place sa ne bucuram la finalul unei zile obositoare.
Dincolo de efectul sau relaxant, specialistii au dovedit ca baia poate avea numeroase beneficii pentru sanatate. Aceasta:
- Stimuleaza respiratia. Atunci cand corpul este in apa, iar apa exercita presiune pe piept, plamanii sunt stimulati sa respire mai mult si sa aduca, astfel, mai mult oxigen in organism. Acelasi lucru se intampla si atunci cand inoti. În plus, atunci cand temperatura apei este mai mare decat cea a corpului, aburii care se creeaza ajuta la desfundarea sinusurilor.
- Calmeaza sistemul nervos. Baia reduce durerile si inflamatiile la nivelul coloanei vertebrale si la nivelul terminatiilor nervoase si, odata cu acestea, starile de anxietate. In plus, si starea ta de spirit are de castigat in urma unui astfel de rasfat.
- Are actiune benefica asupra muschilor, incheieturilor si oaselor. Incearca, atat cat iti permite spatiul, sa te misti in apa si sa faci exercitii de stretching (sa-ti intinzii muschii). In aceeasi idee, incearca sa mergi sa inoti o data pe saptamana. Baile pot ameliora simptomele osteoartritei, acesta fiind motivul principal pentru care hidroterapia este atat de apreciata in cazul acestei afectiuni.
- Contribuie la echilibrul hormonal al organismului. Baile reci pot ameliora afectiuni precum sindromul oboselii cronice, prin echilibrarea nivelului de hormoni eliberati de glanda pituitara. De cealalta parte, baile calde duc la cresterea nivelului de serotonina, responsabilul cu fericirea si starea de bine.
- Curata si inmoaie pielea. Expunerea la apa in timpul baii este o modalitate minunata de a imbunatati hidratarea generala a pielii. Este cunoscut deja faptul ca organismul uman este, intr-o proportie covarsitoare, alcatuit din…apa. Astfel, imbaierea potenteaza confortul celular. In plus, pielea devine mai fina si mai catifelata daca adaugam in cada produse naturale si aromate, care o ingrijesc cu blandete.
Bucura-te de momentul tau de rasfat in baie, cu noul Sapun lichid 3 in 1 cu ulei de lavanda si plante BIO, de la Kräuter®, cu tripla intrebuintare: sapun lichid, gel de dus si spumant de baie. Lasa-te sedusa de aroma fascinanta si linistitoare a lavandei, deconecteaza-te complet si bucura-te de o piele catifelata si matasoasa!