Fara niciun dubiu, orice parinte isi iubeste copilul neconditionat si ar face orice ca sa ii ofere tot ce este mai bun si sa ii creeze toate conditiile pentru ca acesta sa devina, la randul sau, o persoana admirabila si un adult de succes. La fel de adevarat este si ca nu exista o reteta unica pentru educatia copiilor. Specialistii au identificat insa cateva lucruri pe care le au in comun parintii ai caror copii au, mai tarziu, realizari remarcabile.
- Acestia le incredinteaza copiilor, de la varste mici, anumite sarcini de indeplinit. Aceste mici sarcini cultiva simtul responsabilitatii, increderea in sine si abilitatea de a duce lucrurile la bun sfarsit. Cercetarile au demonstrat ca acesti copii devin apoi adulti care lucreaza bine in echipa si care au capacitatea de a empatiza cu cei din jur. Specialistii recomanda ca parintii sa evite ca indeplinirea sarcinilor sa fie urmata de recompense. Astfel, copilul va trata aceste sarcini cu motivatie interna si nu prin prisma scopului de a obtine ceva in schimb.
- Ei seteaza asteptari realiste pentru copiii lor. Secretul este ca asteptarile sa fie suficient de provocatoare incat copilul sa evolueze, dar si suficient de realiste, astfel incat presiunea sa nu ii blocheze evolutia.
- Ei stimuleaza capacitatea copilului de a se descurca in situatii neasteptate sau dificile. Un copil care invata sa isi controleze starile de nervozitate si de incordare si sa gestioneze constructiv conflictele va deveni un adult echilibrat.
- Ei incurajeaza capacitatea de socializare a copilui lor. In societatea de astazi, inteligenta sociala este la fel de importanta precum cunostintele si istetimea. Un studiu care s-a intins pe 20 de ani si care a implicat 700 de copii a aratat ca persoanele care relationeaza bine cu cei din jur sunt mult mai capabile sa termine o facultate si sa isi gaseasca un loc de munca pana la varsta de 25 de ani.
- Calitatea timpului petrecut cu copiii este extrem de importanta. Altfel spus, orele pe care parintii le petrec zilnic cu copii lor sunt la fel de importante precum activitatile pe care acestia le realizeaza impreuna.
- Ei incurajeaza gandirea constructiva, indiferent cat de dificila este situatia in care este pus copilul. Cel mic trebuie sa aiba convingerea ca parintii au incredere in capacitatea lui de a gasi solutii, ca el are forta interioara de a reusi in tot ceea ce isi propune si ca orice obstacol este o sansa in plus de a depasi cu succes o provocare.
- Copilul este incurajat sa se cunoasca pe sine cu adevarat – sa descopere ce ii place si ce nu ii place, care sunt punctele sale forte, dar si slabiciunile, sa incerce diferite sporturi sau activitati si sa aleaga acea cale in viata in care se regaseste si care il poate conduce, mai tarziu, la succes.
- Ei aplica principiul „ferm, corect si prietenos”. Atunci cand copilul greseste, parintii ii explica acestuia clar de ce nu a fost bine ceea ce a facut, dar, in acealsi timp, cu calm si cu o atitudine deschisa.
Modul in care vorbim cu copiii nostri devine vocea lor interioara. (Peggy O’Mara)
Articol scris de
Daniela Marc, Specialist Marketing