Combate astenia si bucura-te din plin de primavara!

In curand ne vom bucura de venirea primaverii si vom uita de frigul din lunile de iarna. Dar, odata cu schimbarea sezonului, apare si astenia de primavara care afecteaza mai ales persoanele cu un organism slabit. Ea se manifesta prin stari accentuate de oboseala fizica si psihica, stari de irascibilitate si schimbarea brusca a emotiilor. Daca vrei sa spui NU asteniei, atunci invata cum sa o combati si sa te bucuri din plin de zilele pline cu soare ale primavarii.

shutterstock_271867040De ce apare si cum se manifesta astenia de primavara

Fie ca este vorba de o carenta de vitamine sau minerale sau de lipsa expunerii directe la soare, trecerea de la sezonul rece la cel cald are un impact puternic asupra organismului. Daca acesta nu este capabil sa se adapteze schimbarilor, atunci apare astenia. In timpul iernii, oamenii fac mai putin miscare si nu primesc destula vitamina D de la soare. Sedentarismul este un alt factor care duce la aparitia asteniei deoarece creierul nu se oxigeneaza suficient.

Daca esti tot timpul obosita, lipsita de energie si vrei sa dormi tot timpul, atunci e posibil sa suferi de astenie. Alte simptome sunt: dureri de cap, stari de nervozitate si melancolie, scaderea poftei de mancare sau apetit crescut, sensibilitate emotionala, lipsa concentrarii si slabiciune musculara.

Previne astenia prin alimentatie si sport

shutterstock_183278387Dieta sanatoasa si miscarea regulata sunt singurele solutii atunci cand vrei sa previi sau sa combati astenia de primavara. Odata cu venirea caldurii, iesi din casa cat de des poti. Mergi la plimbare si stai cat de mult poti in bataia directa a razelor soarelui. Vei vedea cum te vei incarca cu energie pozitiva si vei avea o stare de spirit mult mai buna.

Consuma cat mai multe fructe si legume proasptete si mai ales include in dieta zilnica verdeturi de sezon –  loboda, salata verde, papadie, spanac, urzici, leurda, ceapa si usturoi verde, untisor, stevie. Sunt pline de nutrienti care vitaminizeaza corpul, pentru ca tu sa fii plina de energie.

Persoanele sedentare, in special cele care lucreaza la birou si nu fac miscare in timpul liber sunt mai predispuse la astenia de primavara. Pe de cealalta parte, cei care au un loc de munca ce presupune deplasarea sau care fac sport constant nu au asemenea probleme. Mergi la sala, fa jogging, inscrie-te la cursuri de pilates, aerobic sau yoga – important e sa faci miscare si sa iti pui muschii in miscare cat de des poti.

Tine o cura de vitaminizare prin care sa ii oferi organismului tot ce are nevoie pentru a invinge astenia. Un sistem imunitar puternic poate lupta impotriva starilor de slabiciune fizica si oboseala cauzate de astenie si chiar o poate preveni. Iti poti intari sistemul imunitar printr-o dieta sanatoasa, dar si prin administrarea suplimentelor alimentare care iti fortifica organismul. Cele mai indicate sunt cele cu fier, vitamina C, polen, laptisor de matca, propolis sau drojdie de bere.

Odihneste-te suficient, evita mancarurile procesate, pline de grasimi, prajelile si dulciurile, bea multa apa, inlocuieste cafeaua cu ceai verde, asigura-te ca mananci multe legume, fructe si verdeturi, ca faci sport regulat si vei vedea ca vei combate astenia de primavara.

Articol scris de,
Andreea Corneanu – Junior Content Marketing

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *