Totul despre zahar si cu ce il poti inlocui

Stiai ca zaharul da dependenta? De aceea iti este greu sa te abtii de la desert In ziua de azi, zaharul se gaseste in majoritatea produselor pe care le consumam, de la dulciuri, sucuri si semipreparate pana la fast-food. Consumul regulat de zahar in cantitati mari duce la probleme grave de sanatate. Afla cat este de nociv si cu ce variante naturale il poti inlocui.

spoon-2426623_1280Zaharul este periculos pentru sanatatea ta

Exista numeroase studii care au legat consumul de zahar rafinat de aparitia a numeroase boli. Zaharul cauzeaza obezitate, diabet, boli de inima, diferite tipuri de cancer, Alzheimer, accident vascular cerebral. In plus, favorizeaza depunerea de grasime pe organe si artere, creste nivelul colesterolului si poate cauza stari de anxietate si iritabilitate.

Consumul mare de zahar slabeste sistemul imunitar, cauzeaza migrene, ataca smaltul dintilor, favorizeaza aparitia cariilor, a candidozelor si parazitilor intestinali, provoaca somnolenta si acnee, afecteaza capacitatea de concentrare si distruge echilibrul hormonal.

berry-1851349_1920Cu ce poti inlocui zaharul rafinat

Din fericire, exista o multime de variante naturale si sanatoase cu care poti inlocui zaharul. Limiteaza consumul de dulciuri, sucuri acidulate (sau chiar naturale) si de alimente procesate. Atunci cand gatesti, alege:

 

  • Xylitol. Desi are o denumire ce nu pare deloc naturala, xylitolul se gaseste in mod natural in multe fructe si legume. Are efect antibacterian, indice glicemic mic (7 fata de 70 cat are zaharul), fiind indicat si pentru diabetici. Citeste mereu eticheta produsului si ai grija sa nu fie procesat. Alege variantele pure si introdu-le in dieta treptat.
  • Eritritol. Se gaseste in mod natural in fructe (in cantitati mai mari in pepene si struguri), ciuperci si alimente fermentate. Are o valoare calorica foarte mica, de numai 0,2 kcal/gram, indicele glicemic 0 si numai 5% din caloriile aceleiasi cantitati de zahar rafinat.
  • Miere. Este mai dulce decat zaharul si are mai multe calorii. Totusi, este sanatoasa si are o multime de beneficii pentru sanatate. Are efect antioxidant, antiseptic si de intarire a imunitatii. Este bogata in vitamine, mai ales cele din gama B. Cumpara miere de la producatorii locali deoarece cea din magazine poate fi falsificata.

Evita indulcitorii nocivi, printre care: zaharina, sorbitolul, siropul de agave, fructoza si siropul de porumb. Desi e un proces dificil, eliminarea zaharului din alimentatie iti va mentine organismul sanatos si energic. Daca iti faci un plan alimentar si incepi sa folosesti indulcitori naturali, in timp vei reusi sa scapi de dependenta de zahar.

Articol scris de,
Daniela Marc – Specialist Marketing

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *