Semintele de canepa fac parte din categoria nucilor si semintelor oleaginoase, fiind un superaliment care te ajuta sa ai o dieta echilibrata si sa iti pastrezi sanatatea. Previn afectiunile cardiovasculare, intaresc sistemul imunitar, reduc stresul, cresc nivelul de energie, iti dau senzatia de satietate pe termen lung si multe altele. Descopera toate beneficiile semintelor de canepa mai jos.
Semintele de canepa – valori nutritionale
Sunt o sursa bogata de:
- vitamine: A, C, D, E si vit. din gama B
- minerale: calciu, fier, fosfor
- acizi grasi esentiali Omega-3 si Omega-6, care nu pot fi produsi de organism, si trebuie luati din alimentatie
- antioxidanti
- aminoacizi, inclusiv cei 8 aminoacizi pe care corpul nostru nu ii poate produce
- proteine, care se extrag la rece, ceea ce inseamna ca isi pastreaza toate proprietatile. Semintele de canepa contin intre 30-50% proteine de calitate si usor de digerat.
- fibre alimentare (aproximativ 40%), care ajuta la detoxifierea intestinala, regleaza tranzitul, combat constipatia si obezitatea.
Beneficiile consumului semintelor de canepa
Pentru a avea efectele asteptate, semintele de canepa trebuie consumate de cel putin 2-3 ori pe saptamana.
Ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare prin reducerea nivelului de colesterol „rau” din sange, a trigliceridelor si a tensiunii arteriale. Fluidizeaza circulatia sangelui inspre inima si protejeaza membrana celulara.
Intaresc sistemul imunitar, ajuta la ameliorarea durerilor pre-menstruale si a tulburarilor intalnite la menopauza. Regleaza glicemia, prin reducerea nivelului de zahar din sange, de aceea sunt recomandate si persoanelor care sufera de diabet zaharat.
Sunt excelente in caz de anemie, datorita continului ridicat de fier si vitamine din grupul B. In acest caz, consumul de seminte de canepa trebuie sa fie zilnic.
Ajuta in caz de stres si oboseala, previn bolile degenerative, au un puternic efect antioxidant care te protejeaza de actiunea daunatoare a radicalilor liberi si sunt perfecte pentru mentinerea sanatatii creierului.
De asemenea, nu trebuie sa lipseasca din dietele vegetariane sau vegane datorita continului mare de proteine. Sunt recomandate si in dieta femeilor insarcinate sau a celor care alapteaza pentru ca au un continut nutritiv foarte bogat.
Sunt benefice pentru frumusetea parului si pielii. Acizii grasi si antioxidantii pot trata afectiuni ale pielii ca psoriazisul sau diferitele tipuri de eczeme, precum si dermatite. Parul tau va fi mai puternic si sanatos, iar pielea va radia de frumusete.
In plus, fibrele din semintele de canepa te ajuta sa ai un tranzit intestinal normal, in timp ce iti regleaza metabolismul, elimina toxinele si scad colesterolul.
Alte beneficii ale semintelor de canepa: combat insomnia, anxietatea si depresia, imbunatatesc capacitatea de concentrare si memoria, previn imbatranirea prematura, au un puternic efect antiinflamator, fiind eficiente in caz de artrita sau alte afectiuni inflamatorii.
Cum se consuma semintele de canepa
Semintele de canepa sunt considerate cea mai buna sursa de proteine vegetale, asa ca sunt recomandate in dieta vegetarienilor, veganilor, raw-veganilor, sportivilor de performanta, celor care vor sa isi creasca masa musculara sau celor care doresc sa slabesca.
Pot fi consumate in urmatoarele feluri:
- intregi, macinate, germinate sau sub forma de ulei
- adaugate in smoothie-uri, shake-uri, supe, salate, iaurt, sosuri, tocanite, burgeri vegetali
- la prepararea painii, deserturilor, aluaturilor de pizza
- sub forma de lapte vegetal, fiind un inlocuitor sanatos al laptelui de vaca
Semintele de canepa NU sunt modificate genetic, NU contin gluten si nu produc alergii.
100 grame seminte de canepa contin: 25 grame de proteine, 6 grame de acid linolenic, 17 grame de acid linoleic, 18 mg de fier, 820 mg de fosfor, 170 mg de calciu și 35 g de fibre.
Vegan – Protein Smoothie Meal Balance® – Energizare este o combinatie UNICA, 100% naturala de proteina de canepa BIO, proteina de orez, cocos si cacao. O reteta direct din natura, excelenta persoanelor cu regim vegan sau vegetarian, dar nu numai.
Articol scris de,
Anca Cepreaga – Junior Marketing