Tiroida este o glanda endocrina aflata la nivelul gatului si care secreta hormoni implicati in dezvoltarea si functionarea optima a functiilor organismului. Dereglarile tiroidei pot cauza afectiuni ca hipertiroidism, atunci cand se secreta o cantitate prea mare de hormoni, sau hipotiroidism, atunci cand nu se produc suficienti hormoni.
Cum afecteaza bolile tiroidei buna functionare a organismului
Pentru a functiona normal, tiroida are nevoie de un aport suficient de iod. Cantitatea zilnica recomandata este de aproximativ 150 micrograme, care in perioadele de sarcina si alaptare trebuie dublata. Nu este greu de obtinut din alimentatie pentru ca se gaseste in sarea iodata, fructele de mare, spanac, lactate, ciuperci si peste.
Hipertiroidismul
Hipertiroidismul evolueaza rapid si se manifesta prin: tremuraturi ale membrelor superioare, palpitatii, scaune dese (mai mult de 3 pe zi), stare de agitatie si nervozitate continua, tiroida marita vizibil (o umflatura la nivelul gatului), scadere in greutate, in ciuda faptului ca apetitul se mareste, mancarimi ale corpului, transpiratii excesive, insomnii, sensibilitate la temperaturile crescute, tulburari ale ciclului menstrual.
O cauza a hipertiroidismului poate fi boala Graves Basedow, in care anticorpii produsi de organism stimuleaza tiroida sa elibereze hormoni in exces, aparand gusa cauzata de marirea glandei in dimensiune. Alte cauze pot fi prezenta nodulilor, un tratament incorect al hipotiroidismului sau administrarea anumitor medicamente.
Hipotiroidismul
Printre simptomele hipotiroidismului, amintim: stare de oboseala constanta, dureri musculare si articulare, lipsa poftei de mancare asociata cu cresterea in greutate, caderea excesiva a parului, unghii casante, par uscat, probleme de concentrare si memorare, tranzit intestinal lent, sensibilitate la temperaturile scazute, stari de apatie si depresie, ciclu menstrual abundent sau neregulat.
Poate fi cauzat de tiroidita Hashimoto, in care organismul produce anticorpi ce ataca tesuturile glandei; alte cauze sunt aportul insuficient de iod, unele interventii chirurgicale la nivelul tiroidei, tratamente administrate incorect pentru hipertiroidism ori tratamente radioactive externe ce afecteaza glanda tiroida. Hipotiroidismul poate duce la afectiuni ca psoriazis, vitiligo, diabet zaharat de tip I sau poliartrita reumatoida.
Tratamentul bolilor glandei tiroide
In diagnosticarea din timp a afectiunilor glandei tiroide este necesar ca medicul sa palpeze gatul sau sa realizeze o ecografie pentru a vedea daca tiroida si-a modificat dimensiunea sau daca au aparut noduli tiroidieni. In cazul nodulilor, primul simptom este umflarea gatului.
Ei nu afecteaza neaparat functia glandei, dar trebuie examinati pentru a stabili daca sunt benigni sau maligni. Pot aparea in cazul in care in familie exista cazuri de boli ale tiroidei (mai ales a cancerului tiroidian) sau in urma unui tratament cu radioterapie.
Dupa stabilirea diagnosticului, medicul specialist endocrinolog va stabili un plan de tratament specific. Hipotiroidismul se trateaza prin administrarea de hormoni tiroidieni, iar hipertiroidismul cu medicamente antitiroidiene, iod radioactiv sau prin interventii chirurgicale.
Iti recomandam L-Tirozina Complex, Life Care®
Reprezinta o combinatie echilibrata de aminoacizi, vitamine si minerale ce sustine activitatea normala a glandei tiroide.
Furnizeaza precursorii necesari pentru productia de hormoni tiroidieni, ceea ce sustine nivelurile naturale de energie si calmeaza stresul si anxietatea.
Ingrediente precum L-Tirozina, L-fenilalanina, Ashwagandha, Magneziu si Seleniu, complextul de vitamine B1, B5, B6 lucreaza impreuna pentru a oferi energie organismului si o stare generala de bine.
*Produsul este recomandat pentru hipotiroidism.
Articol scris de,
Anca Cepreaga – Junior Marketing