Alimente care dau dependenta: branza, zaharul si grasimile

Unele alimente pot da dependenta, de aceea este greu sa renuntam la ele sau sa le limitam consumul. Primele locuri sunt ocupate de grasimi, care fac mancarea tip fast-food extrem de apetisanta, zahar, care ne face sa consumam sucuri, prajituri si nu numai, dar si de branza. Afla ce alte alimente pot crea dependenta:

TOP alimente care dau dependenta, conform unui studiu realizat de Universitatea din Michigan:

1. Pizza

2. Ciocolata

3. Chipsuri din cartofi

4. Prajituri

5. Inghetata

6. Cartofi prajiti

7. Cheeseburger

8. Sucuri carbogazoase

9. Torturi

10. Branza

11. Bacon

12. Pui prajit

13. Popcorn (cu unt)

Dintre alimentele enumerate mai sus, o majoritate covarsitoare este procesata cu o cantitate mare de grasimi nesanatoase si cu indulcitori artificiali.

Alimentele procesate sunt gandite astfel incat sa aiba un gust delicios, pe care sa vrei sa il reincerci iar si iar. Insa, gustul acesta este dat de continutul mare de grasimi nesanatoase (din carne, uleiul de gatit, produsele lactate) si de anumite substante adaugate sau care se gasesc in mod natural in alimente.

Spre exemplu, branza contine cazeina, care in timpul digestiei elibereaza cazomorfine, niste substante care iti ofera o senzatie de bine si te relaxeaza. Ele stimuleaza productia de dopamina si activeaza centrul de adictie din creier.

Cantitatea mare de calorii din alimentele procesate (in special din cele fast-food) poate cauza un dezechilbru glicemic major, care duce la pofta accentuata pentru produsele de acest tip (cravings), cauzand un circ vicios.

Creierul are o parte importanta in tot acest proces. Cu siguranta ai auzit de termenul comfort-food, atunci cand mananci pentru ca iti ofera o stare de bine. De obicei, persoanele care au o stare psihica negativa isi gasesc refugiul in mancare, dar nu numai.

Creierul secreta dopamina si alte substante care iti dau senzatia de bine si de relaxare atunci cand mananci. Atunci cand consumi alimente bogate in zahar sau grasimi (cele care dau dependenta), creierul le secreta intr-o cantitate mult mai mare, in comparatie cu momentele in care consumam alimente neprocesate (fructe, legume, cereale). Mai departe, creierul transmite semnale corpului, si asa apar poftele alimentare.

Cum iti dai seama daca ai o dependenta alimentara?

Nu exista teste care sa raspunda la aceasta intrebare, asa ca trebuie sa fii atent la urmatoarele lucruri:

  • iti este pofta mereu de anumite alimente, chiar daca abia ai terminat de mancat sau esti satul
  • atunci cand cedezi si iti satisfaci pofta, mananci mult mai mult decat ai intentionat (nu te poti opri din mancat)
  • chiar daca te simti vinovat ca mananci un burger (sau alt tip de mancare) si iti spui ca vei renunta sau vei manca mai rar, in scurt timp consumi din nou acel preparat
  • ai incercat sa renunti sau sa limitezi consumul anumitor alimente, insa fara succes
  • nu vorbesti despre relatia ta nesanatoasa cu mancarea (sau chiar o ascunzi de ceilalti)
  • esti constient de efectele negative pe care mancarea nesanatoasa le are asupra ta, insa nu iti poti controla dieta.

In timp, consumul excesiv de alimente nesanatoase poate duce la obezitate, diabet de tip II, afectiuni cardiovasculare, artrita, depresie sau Alzheimer. Cea mai buna metoda de a scapa de dependentele alimentare este sa urmezi o cura de detoxifiere, apoi sa iti planifici mesele si sa scoti treptat din alimentatie produsele nesanatoase. 

Articol scris de,
Valentina Ciobanu
Brand & Marketing Manager

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *