Daca te confrunti cu insomia, un somn nelinistit, te trezesti des in timpul noptii sau te simti neodihnit dimineata, uleiurile esentiale iti pot oferi o usurare. Extrase din flori, frunze si alte parti ale plantei, uleiurile esentiale au o multime de calitati terapeutice.
Desi oamenii de stiinta inca nu au stabilit cum sau de ce aromoterapia ar putea ajuta la ameliorarea problemelor de somn, se crede ca inhalarea moleculelor de ulei esential (sau absorbirea uleiurilor esentiale prin piele) poate activa partile creierului implicate in controlul somnului.
Cercetarile preliminare arata insa ca anumite uleiuri esentiale pot ajuta la promovarea relaxarii si la incurajarea unui somn mai sanatos, calitativ si odihnitor.
Uleiuri esentiale recomandate pentru un somn mai bun
Lavanda
Uleiul esential cel mai des utilizat pentru imbunatatirea calitatii somnului este cel de lavanda (Lavandula angustifolia).
Un studiu din 2015 realizat pe 159 de femei aflate in postpartum a descoperit ca opt saptamani de tratament cu aromaterapie in care s-a folosit uleiul esential de lavanda au ajutat la imbunatatirea calitatii somnului.
In cadrul unui alt studiu, publicat in 2017, 60 de persoane cu afectiuni cardiovasculare au primit 2% ulei de lavanda (pentru inhalare) sau nici un tratament timp de 15 zile. S-a demonstrat ca utilizarea aromaterapiei cu ulei de lavanda a imbunatatit calitatea somnului si a redus anxietatea.
Uleiul esential de Lavanda BIO Kräuter® are efect calmant, anti-depresiv, anti-spasmic si relaxant. Este benefic in caz de insomnii, tensiuni musculare, stres, surmenaj, iritabilitate nervoasa, migrene, sau probleme circulatorii.
Gardenie
Uleiul esential de gardenie are usoare efecte sedative, fiind extrem de eficient ca si calmant natural. Ajuta la combaterea stresului, un factor important care afecteaza calitatea somnului.
Mirosul lui specific iti relaxeaza mintea si te ajuta sa adormi mai usor.
Uleiul esential de Gardenie Kräuter® este astringent, hipotensiv, antiinflamator si antibacterian. Potrivit in caz de icter, anxietate, insomnie sau chiar dezechilibre cauzate de menopauza.
Efecte secundare ale administrarii uleiurilor esentiale
Unele persoane pot avea o reactie alergica la uleiurile esentiale. Testarea este recomandata inainte de a utiliza orice ulei nou.
Deoarece uleiurile esentiale sunt extrem de puternice, trebuie sa ai intotdeauna grija atunci cand le utilizezi. Pentru inceput, asigura-te ca amesteci uleiul esential cu un ulei purtator (cum ar fi uleiul de migdale dulci) inainte de a-l aplica pe piele.
Daca sunteti insarcinata sau alaptati, asigurati-va ca discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a utiliza uleiuri esentiale.
Uleiurile esentiale Kräuter® de eucalipt, gardenie, pin, lavanda si lamaie sunt indicate doar pentru UZ EXTERN. Nu lasati la indemana copiilor.
Cum se utilizeaza uleiurile esentiale daca vrei sa ai un somn odihnitor
Exista multe moduri de a utiliza uleiuri esentiale. O abordare este masarea gatului, umerilor sau zonei din spatele urechilor cu un amestec relaxant de uleiuri esentiale si ulei purtator.
De asemenea, poti pune 2-3 picaturi de ulei esential de lavanda sau gardenie pe o bucata de material si sa il asezi in proximitatea patului, sub perna sau pe noptiera.
O alta modalitate este sa faci o baie relaxanta in care sa adaugi 5-6 picaturi din uleiurile esentiale care iti imbuntatesc somnul.
Si nu in ultimul rand, poti folosi aparatul de aromaterapie, care disperseaza in toata camera vaporii benefici din uleiurile esentiale. Descopera AICI kit-urile pentru aromaterapie si bucura-te de un somn odihnitor.
Articol scris de,
Valentina Ciobanu – Brand & Marketing Manager