Esecuri in antreprenoriat? Invata cum sa le depasesti!

Esecuri in antreprenoriat, obstacole pe care nu crezi ca o sa le depasesti, obiective pe care nu le atingi… toate fac parte din viata de antreprenor pe care ai ales-o. Ce conteaza este cum te raportezi la ele si care este atitudinea ta in fata lor.

Lasi esecurile sa te infranga? Nu poti sa treci peste un obstacol ? Esecul este o parte a vietii, si asta include si esecurile afacerii.

Sa fii antreprenor inseamna sa gasesti mereu cai prin care sa iti atingi obiectivele, chiar daca nu sunt cele pe care le-ai urma de obicei, si mai important, sa ai un mindset pozitiv care sa te duca spre succes.

Daca si tu intampini esecuri si obstacole in afacerea ta, iata cateva modalitati prin care poti trece peste ele:

1. Adopta o gandire pozitiva

Atunci cand iti planifici afacerea, trebuie sa ai o viziune pe care sa o mentii atat cand iti scrii planul de afacere, cat si pe tot parcursul derularii ei. Ce rezultate doresti sa obtii (nu te gandi numai la cele financiare)?

Vrei sa influentezi comunitatea din care faci parte? Vrei sa ai un impact pozitiv asupra celor din jur? Unde doresti sa se afle afacerea ta in 3, 6, 9, 12 luni?

Viziunea ta ar trebui sa includa:
• Raspunsul la intrebarea: „Ce imi doresc sa obtin cu afacerea mea?”
• Ce produse sau servicii ofer?
• Cum ma pozitionez in fata concurentei?
• Cum delimitez corect nisa de afacere?
• Ce probleme pot intampina pe parcurs si cum le pot rezolva?
• Ce strategii de marketing sunt potrivite pentru afacerea mea?

Aceasta lista nu este scrisa in piatra. Viziunea ta poate fi la fel de mare sau de mica pe cat vrei sa fie. Important este sa fie viabila si realizabila. Daca ai o viziune, iti va fi mai simplu sa treci peste obstacolele care vor aparea in calea ta.

2. Analizeaza-ti constant afacerea

O analiza a afacerii tale, in care sa incluzi aspecte legate de puncte forte, puncte slabe, oportunitati si amenintari este esentiala pentru prevenirea, dar si depasirea esecurilor.

Gandeste-te la toate punctele forte ale afacerii tale si lucreaza continuu la dezvoltarea lor. Punctele slabe sunt acelea care afecteaza afacerea. Ceva nu functioneaza cum trebuie. In acest caz, trebuie sa analizezi situatia si sa faci schimbari imediate, sa lucrezi la ceva nou sau sa opresti ceea ce faci in totalitate.

Oportunitatile provin din factori externi si reprezinta perspective pozitive pentru viitor. Valorieaza-le, nu iti fie teama sa iti asumi riscuri si actioneaza pentru a profita la maxim.

Amenintarile sunt factori externi care pot produce daune potentiale afacerii tale. Un exemplu evident ar fi concurenta. Stabileste ce zone ale afacerii tale sunt afectate de aceasta problema si seteaza-ti obiective realizabile pentru a minimiza daunele.

3. Pastreaza clientii in inima afacerii tale

Este o modalitate excelenta sa treci peste eventuale esecuri in antreprenoriat. Clientii fideli sunt povestile de succes ale afacerii tale. Ei sunt cei care se intorc mereu la serviciile pe care le oferi si care le recomanda si celor din jur.

Nu este important doar sa castigi un client, ci sa il si fidelizezi. Implica povestile si feedback-ul lor in strategia ta de afacere, in planificarea campaniilor de marketing si in dezvoltarea de noi produse. O buna relatie cu clientii tai poate fi ceea ce ai nevoie ca sa treci peste un obstacol.

4. Esecuri in antreprenoriat? Gandeste-te la ele ca intarzieri pe termen scurt

Multi dintre noi pornim in viata cu gandul ca esecul este un lucru negativ. De aceea, atunci cand nu reusim sa facem ce ne-am propus, suntem tentati sa renuntam din prima, fara sa ne gandim de ce am esuat si ce putem face ca sa nu repetam greseala in viitor.

Mai ales in antreprenoriat, trebuie sa analizam fiecare situatie cu care ne confruntam, in special atunci cand vorbim de esec. Gandeste-te ce a mers gresit si gaseste solutii la problema care a cauzat esecul.

Ca antreprenor, trebuie sa inveti din greselile si sa faci lucrurile diferit data viitoare. Inspira-te din povestile oamenilor care au esuat de multe ori, dar in cele din urma si-au atins visele.

5. Stabileste obiective si dezvolta strategii realizabile pentru a le atinge

Scrie-ti obiectivele. Acest lucru iti va da claritate si va usura drumul pentru atingerea lor. Un obiectiv inteligent trebuie sa fie:

  • Specific: precizeaza exact ce doresti sa realizezi
  • Masurabil: imparte obiectivul in pasi mai mici
  • Realizabil: obiectiveul tau este realist? Asigura-te ca ai timp si resurse pentru a-l face realitate.
  • Relevant: obiectivul trebuie sa se alinieze cu viziunea afacerii
  • Punctual: seteaza un termen si respecta-l.

6. Accepta provocarile si asuma-ti riscuri calculate

La fel ca tendinta noastra de a evita greselile, evitam adesea si provocarile. deoarece, in creierul nostru, „provocarea” duce de obicei la esec.

Dar, evitarea provocarii inseamna ratarea sanselor in schimbul sigurantei pe termen scurt. Iar ca antreprenor, trebuie sa evoluezi constant, odata cu piata si cu nevoile in schimbare ale clientilor tai.

7. Foloseste-te de expertiza unui mentor sau consilier in afaceri

Un consilier de afaceri sau un mentor pot fi solutia ideala atunci cand treci printr-un esec sau obstacol. Asculta-le sfaturile, povestile si experientele personale – cu siguranta te vor ajuta sa cresti ca antreprenor, si odata cu dezvoltarea ta personala, sa iti cresti si afacerea.

Este greu sa conduci singur o afacere, de aceea antreprenorii au nevoie de incurajare, indrumare si reasigurare atunci cand se confrunta cu probleme. Mentorii si consilierii au fost si ei in locul tau si stiu cum sa te ajute. Asa ca, nu ezita sa le ceri sfatul!

Tu ce faci ca sa depasesti obstacolele si sa treci peste esec?

Articol scris de,
Elena Boeru – Online & Communication Specialist

Share
Pin
Tweet
Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *