Spalatul pe maini, gestul simplu care iti protejeaza sanatatea

Spalatul pe maini este foarte important, mai ales in aceasta perioada. Mentinerea mainilor curate este unul din pasii pe care ii putem face pentru a evita imbolnavirea si raspandirea germenilor.

Multe boli si afectiuni sunt raspandite prin simplul fapt ca nu ne spalam mainile in momentul potrivit sau nu le spalam cum trebuie.

Stiai ca?

  • in medie, intram in contact cu 300 de suprafete diferite o data la 30 de minute, si suntem expusi la aproximativ 840 000 de germeni
  • doar 5% din populatie isi spala mainile corect (majoritatea oamenilor isi spala mainile pentru numai 6 secunde)
  • cele mai multe bacterii se gasesc pe varful degetelor si sub unghii, unde de cele mai multe ori nu ne spalam cum trebuie
spalatul pe maini

Cum ajung germenii pe maini si ne imbolnavesc. De ce este important spalatul pe maini.

Stiai ca un studiu a indicat ca 93,2% din cei 2.800 de respondenti la sondaj nu s-au spalat pe maini dupa ce au tusit sau stranutat?

Chiar daca nu te poti spala imediat dupa ce ai tusit, stranutat sau suflat nasul, trebuie sa iti igienizezi mainile cu spray-uri dezinfectante. Bacteriile exista, chiar daca nu le vedem cu ochiul liber si trebuie sa limitam raspandirea lor.

Germenii pot ajunge pe maini foarte simplu. E de ajuns sa atingi orice obiect care are germeni pe el, de la cineva care a stranutat in palma si nu s-a igienizat, nu s-a spalat pe maini de cateva ore sau pur si simplu a atins un alt obiect contaminat.

Atunci cand acesti germeni ajung pe maini si nu sunt indepartati sau ucisi, pot fi transmisi de la persoana la persoana si pot crea o multime de boli.

Stiai ca un singur gram de fecale umane – care este aproximativ greutatea unei agrafe – poate contine un trilion de germeni? De aceea, trebuie intotdeauna sa ne spalam pe maini dupa ce folosim toaleta.

Cum te ajuta spalatul pe maini sa scapi de microbi

igienizarea mainilor

Exista doua modalitati prin care sa indepartezi microbii de pe mainile tale. Tine cont totusi ca unele bacterii sunt benefice pentru fortificarea sistemului imunitar. Nu trebuie sa ne spalam pe maini in mod obsesiv, ci doar atunci cand este necesar.

Dar, in contextul actual, igiena mainilor trebuie sa prezinte o prioritate pentru fiecare dintre noi.

Asadar, cum te ajuta spalatul pe maini sa scapi de microbi?

Prima modalitate este scaderea biomasei generale a microbilor. Adica reducerea cantitatii de bacterii, virusuri si alte tipuri de microorganisme care se gasesc pe suprafata pielii.

Chimia sapunului (antibacterian sau nu) ajuta la indepartarea microorganismelor de pe mainile noastre.

Practic, microbii sunt „inveliti” in spuma creata de sapun si se desprind de piele. Iar atunci cand ne clatim bine mainile, ii indepartam complet.

A doua strategie este sa ucidem microbii. Facem acest lucru folosind produse cu un agent antibacterian, cum ar fi alcool, clor, peroxizi, clorhexidina sau triclosan (conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii).

Spalarea mainilor cu apa calda si sapun ajuta la prevenirea infectiilor

raspandirea microbilor

Iata cateva motive:

  • Oamenii isi ating frecvent ochii, nasul si gura fara sa-si dea seama. Germenii pot intra in corp prin ochi, nas si gura si ne pot imbolnavi.
  • Germenii de pe mainile neigienizate pot contamina alimentele si bauturile in timp ce oamenii le pregatesc sau le consuma.
  • Germenii de pe mainile nespalate pot fi transferati la alte obiecte, cum ar fi balustrade, blaturi de masa sau jucarii, si apoi transferate pe mainile altei persoane.
  • Indepartarea germenilor prin spalarea mainilor ajuta la prevenirea diareei si a infectiilor respiratorii si poate chiar ajuta la prevenirea infectiilor pielii si ochilor.

Iata cateva date statistice cu privire la spalatul pe maini (corect si la momentul potrivit)

  • Reduce numarul de persoane care se imbolnavesc de diaree cu 23-40%
  • Reduce bolile diareice la persoanele cu sistem imunitar slabit cu 58%
  • Reduce bolile respiratorii, ca racelile, in populatia generala cu 16-21%
  • Reduce absenteismul datorat bolilor gastrointestinale la scolari cu 29-57%

Spala-te des pe maini!

Spala-te pe maini cu apa si sapun timp de cel putin 20 de secunde, mai ales dupa ce ai fost intr-un loc public sau dupa ce ai suflat nasul, ai tusit sau ai stranutat.

Daca sapunul si apa nu sunt disponibile cu usurinta, utilizeaza un produs igienizant care contine cel putin 60% alcool sau clor intr-o cantitate reglementata. Acoperiti toate suprafetele mainilor, inclusiv zona dintre degete, si frecati-le impreuna pana se simt uscate.

Trebuie sa ne spalam pe maini in urmatoarele situatii:

  • Inainte, in timpul si dupa ingrijirea unei persoane bolnave
  • Inainte si dupa ce mancam
  • Intre manipularea alimentelor crude si gatire
  • Dupa utilizarea toaletei
  • Dupa manipularea gunoiului
  • Dupa ce intram in contact cu animalele de companie
  • Dupa schimbarea scutecelor bebelusilor sau ajutarea copiilor sa foloseasca toaleta
  • Cand mainile tale sunt vizibil murdare
  • Dupa ce ti-ai suflat nasul, tusesti sau stranuti

Spalatul pe maini. Cateva reguli generale pe care trebuie sa le respecti

Evita sa iti atingi ochii, nasul si gura cu mainile murdare. Pentru a elimina toate urmele de germeni de pe mainile tale, o sapuneala superficiala si o clatire rapida nu te vor ajuta. Mai jos este un proces pas cu pas pentru spalarea eficienta a mainilor.

spalatul pe maini

Pasul 1: Uda-ti mainile cu apa calda sau calduta

Pasul 2: Aplica suficient sapun pentru a acoperi mainile

Pasul 3: Freaca toata suprafata mainilor (inclusiv spatele mainilor, intre degete si sub unghii) timp de cel putin 20 de secunde

Pasul 4: Clateste bine cu apa

Pasul 5: Usuca-ti mainile cu un prosop curat sau un servetel de unica folosinta.

Acelasi lucru este valabil si pentru solutiile igienizante ca geluri sau spray-uri. Foloseste produse reglementate si freaca-le in maini timp de cel putin 20 de secunde pentru a asigura o acoperire completa.

Ai grija de mainile tale si evita deshidratarea si iritatiile

Spalarea mainilor este doar o parte a igienei lor. Spalarea repetata si folosirea solutiilor igienizante, mai ales in contextul actual, pot provoca uscarea rapida a pielii, iritatii, senzatii de mancarime sau chiar eczeme.

Asigura-te ca aplici zilnic, de cel putin 2 ori pe zi sau la nevoie, o crema de maini absorbanta si hidratanta.

Crema de maini hidratanta, cu ulei din sambure de struguri si migdale BIO Kräuter® – protejeaza pielea solicitata a mainilor impotriva factorilor nocivi din mediu.

Confera ingrijire optima si hidratare de lunga durata. Previne uscarea pielii, degradarea celulelor epiteliale si are efect antiimbatranire. Este perfecta pentru uzul zilnic.

Iti recomandam:

Tu cat de des te speli pe maini?

Articol scris de,
Andreea Corneanu – Junior Content Marketing

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *