Ureea, ingredientul minune pentru picioare hidratate

Ureea

Ureea, ca prima substanta organica creata din substante anorganice, este un compus important in biologie si este utizata pe scara larga in industria cosmeticii. Aceasta substanta organica este folosita in special in cazul unor afectiuni dermatologice, pentru tratamentul pielii uscate, avand o capacitate de hidratare de minim 10%, prin procesul in care favorizeaza fixarea apei pe proteine.

Ureea creste proprietatile de mentinere a umiditatii si exfoliaza celulele moarte la nivelul epidermei, fiind utilizat astfel, ca hidratant de exceptie in tratamentul pielii uscate si pentru tratarea mai multor boli de piele, cum ar fi psoriazisul, dermatita si ihtioza (numita si ”boala solzilor de peste” se manifesta prin piele uscata, solzoasa), dar poate fi utilizat cu success si in alte probleme cum ar fi onicomicoza (ciuperca la nivelul unghiei) si distrofia lamelara a unghiilor. Astfel ureea devine o substanta utilizata si in unguentele clinice pe langa raspandirea sa larga in cremele cosmetice.

De asemenea, un studiu multicentric, randomizat, controlat dublu-orb, a aratat eficienta unor creme cu un continut de 20% uree la persoanele care se afla sub tratament cu sorafenib pentru carcinoma hepatocelulara. Acest studiu a evidentiat efectul benefic a cremei cu uree, care reduce reactia cutanata (aparuta ca si efect advers) in urma tratamentului cu sorafenib.

Un alt studiu, realizat pe baza unor informatii medicale si clinice, a evidentiat efectul de curatare a plagii si de diminuare a mirosului neplacut prin eliminarea materialului necrotic si prin reducerea infectiei piogene, favorizand regenerarea tesuturilor afectate de ulcerele varicoase si diabetice, protejand pielea de arsurile cauzate de expunerea indelungata la soare. Tot acest studiu a aratat si alte actiuni benefice a ureei in diverse infectii ale pielii cauzate de arsuri, de osteomielita, precum si in alte infectii cutanate.

Cu toate acestea folosirea unei creme hidratante pentru picioare cu continut de uree este contraindicat persoanelor insarcinate si celor care alapteaza si deasemenea a se evita folosirea ei in exeme acute, dermatopatie inflamatorie si in cazul unor hipersensibilitati la uree.

Alatoina

Actiunea de hidratare a ureei poate fi completata de alantoina (compus organic produs din acid uric). Astfel produsele care contin extracte de uree si alatonina pot fi utilizate atat pentru hidratarea epidermei, cat si pentru protectia si regenerarea pielii.

Alantoina fiind utilizata terapeutic in vederea protectiei pielii, este un ingredient care se regaseste in multe produse cosmetice, precum si in unele medicamente antiulceroase. Mai mult, alantoina poseda activitate de dispersare a keratinei, fiind astfel utilizat si in tratamentul psoriazisului.

Uleiul de luminita noptii (Oenothera biennis Oil)

Semintele plantei luminita noptii (Oenothera biennis, cunoscut si sub denumirea ”onagrul” ) sunt folosite pentru productia de ulei, care apoi este larg utilizat in industria farmaceutica, datoruita proprietatilor sale medicinale si nutritionale.

Dincolo de efectele sale benefice in ameliorarea sindromului premenstrual si menopauzal, este folosit si in tratamentul diverselor boli, cum ar fi hipertensiunea si diverse alergii. In mod traditional uleiul de luminita noptii este larg utilizat in industria farmaceutica pentru efectele sale benefice in tratamentul eczemelor, a psoriazisului si a artritei reumatoide, dar la fel, isi gaseste o utilizare larga si in industria cosmetica, ca ingredient al sapunurilor si a diverselor lotiuni si creme de corp.

Uleiul de migdale dulci (Prunus Amygdalus dulcis Oil)

Se deosebesc mai multe soiuri de migdale, dintre care migdalele “dulci” sunt cele mai indragite nuci comestibile. Migdalele dulci sunt bogate in acizi grasi nesaturati, precum si in alte substante nutritive, iar uleiul acestor seminte are o multitudine de beneficii pentru sanatatea omului.

Uleiul de migdale dulci nu este utilizat doar in industria alimentara, ci este folosita ca materie prima si in alte industrii, printre care si in industria cosmetica, datorita proprietatilor sale antiinflamatoare, hidratante si calmante. Deasemenea, contine vitamine liposolubile esentiale (vitamina A si vitamina E), care sunt esentiali pentru intretinerea si aspectul pielii sanatoase.

Uleiul de frunze de rozmarin (Rosmarinus officinalis Leaf Oil)

Utilizarea culinara, medicinala, farmacologica, cosmetica si parfumanta a rozmarinului este atribuita efectelor sale benefice asupra sanatatii umane. Potentialul terapeutic a rozmarinului se datoreaza in primul rand proprietatiilor sale antioxidante, antiinflamatorii, antimutagenice si de chelare a metalelor.

Uleiul de frunze de rozmarin este folosit ca materie prima in industria cosmetica atat pentru efectele sale antibacteriene, antiseptice, antioxidante, antiinflamatoare, antifungice si dezinfectante, cat si pentru puterea sa volatila de exceptie, care ii confera proprietati insectifuge.

Concluzie

Ureea este o substanta larg utilizata in industria cosmetica pentru proprietatile sale hidratante de exceptie si pentru proprietatile sale usor exfoliante, dar si pentru alte proprietati terapeutice, care poate fi completata de alatoina.

Aceste ingrediente naturale, precum uleiurile de luminita noptii, de migdale dulci si de frunze de rozmarin pot completa efectele benefice ale ureei si a alatoinei, astfel crema de picioare cu uree si plante poate deveni un produs cosmetic indragit, recomandat pentru o serie de afectiuni dermatologice, afectiuni circulatorii:

– ofera senzatie de confort si hidratare;

– are efect de calmare a picioarelor iritate, picioarelor obosite;

– are actiune reparatoare pentru picioare;

– hidrateaza in profunzime pielea uscata si calcaiele crapate;

– are proprietati antiinflamatoare, antiseptice, antibacteriene, antifungice si dezinfectante;

– contribuie la ingrijirea pielii, oferindu-i un aspect sanatos.

Cu toate acestea folosirea cremei cu continut de uree este contraindicat persoanelor insarcinate si celor care alapteaza si deasemenea se evita folosirea ei in exeme acute, dermatopatie inflamatorie si in cazul unor hipersensibilitati la uree.

In consecinta, aceste persoane ar trebui sa consulte medicul specialist inainte de aplicare a unor creme cu continut de uree.

 Articol scris de Gyöngyi Tascau Nutritionist & dietetician licentiat.

Bibliografie

Bajalan, I., Rouzbahani, R., Pirbalouti, A.G., Maggi, F., 2017, Antioxidant and antibacterial activities of the essential oils obtained from seven Iranian populations of Rosmarinus officinalis, Elsevier, Industrial Crops & Products, 107:305-311.

Bernoussi, E.S., Boujemaa, I, Harhar, H., Belmaghraoui, W., Matthaus, B., Tabyaoui, M., 2020, Evaluation of oxidative stability of sweet and bitter almond oils under accelerated storage conditions, Elsevier, Journal of Stored Products Research, 88:101662, p.1-7.

Dallet, Ph., Labat, L., Kummer, E., Dubost, J.P., Determination of urea, allantoin and lysine pyroglutamate in cosmetic samples by hydrophilic interaction chromatography, Elsevier, Journal of Chromatography B, 742:447–452.

Doi, T., Kajimura, K., Takatori, S., Fukui, N., Taguchi, S., Iwagami, S., 2009, Simultaneous measurement of diazolidinyl urea, urea, and allantoin in cosmetic samples by hydrophilic interaction chromatography, Elsevier, Journal of Chromatography B, 877:1005-1010.

Esonye, C., Onukwuli, O.D., Ofoefule, A.U., 2019, Characterization and oxidation modeling of oils from Prunus amygdalus, Dyacrodes edulis and Chrysophyllum albidium, Elsevier, Industrial Crops & Products, 128:298-307.

Farhat, A., Benmoussa, H., Bachoual, R., Nasfi, Z., Elfalleh, W., Romdhane, M., Bouajila, J., Efficiency of the optimized microwave assisted extractions on the yield, chemical composition and biological activities of Tunisian Rosmarinus officinalis L.essential oil,EFCE, IChemE, Food and Bioproducts Processing, p. 1-38.

Habtemariam, S., 2016, The Therapeutic Potential of Rosemary (Rosmarinus officinalis) Diterpenes for Alzheimer’s Disease, Hindawi Publishing Corporation, Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, p. 1- 14.

Intarakumhaeng, R., Alsheddi, L., Wanasathop, A., Shi, Z., Li, S.K. 2019, Skin Permeation of Urea Under Finite Dose Condition Rattikorn, Elsevier, Science Direct, Journal of Pharmaceutical Sciences, 108:987-995.

Paciorek-Sadowska, J., Borowicz, M., Czupryński, B., Tomaszewska, E., Liszkowska, E., 2018, Oenothera biennis seed oil as an alternative raw material for production of bio-polyol for rigid polyurethane-polyisocyanurate foams, Elsevier, Industrial Crops & Products, 126:208-217.

Robinson, W., 1936, Use of urea to stimulate healing in cronic purulent wounds, The American Journal of Surgery, vol.33, p. 192-197.

Rodrigues, F.R., Costa, I.C., Almeida, F.B., Cruz, R.A.S., Ferreira,A.M., Vilhena, J.C.E. si colab., 2015, Development and characterization of evening primrose (Oenothera biennis) oil nanoemulsions, Elsevier,Revista Brasileira de Farmacognosia, 25:422-425.

Tawfeq, A., Culham, A., Davis, F., Reeves, M., 2016, Does fertilizer type and method of application cause significant differences in essential oil yield and composition in rosemary (Rosmarinus officinalis L.)?, Elsevier, Indusrial Crops and Products, INDCRO-8806, p. 1-6.

Wang, W., Wang, H.L, Xiao, X.Z., Xu, X.Q., 2019, Chemical composition analysis of seed oil from five wild almond species in China as potential edible oil resource for the future, Elsevier, South African Journal of Botany, 121:274-281.

Williams, A.C., Barry, B.W., 1989, Urea analogues in propylene glycol as penetration in human skin, Elsevier, International Journal of Pharmaceutics, 36: 43-50.

Xiaoyu, S., Tingting, L., Chunhui, M., Lei, Y., Yuangang, Z., Lin., Z., Hua, W., 2012, Microwave irradiation to pretreat rosemary (Rosmarinus officinalis L.) for maintaining antioxidant content during storage and to extract essenti simultaneously, Elsevier, Food Chemistry, 131:1399-1405.

Young-Sun, L., Young, K. J., Ji, H. K., Sung, B. C., Do, Y. K., Moon, Y. K. si colab., 2020, Effect of urea cream on sorafenib-associated handefoot skin reaction in patients with hepatocellular carcinoma: A multicenter, randomised, double-blind controlled study, Elsevier, Science Direct, European Journal of Cancer, 140:19-27.

Share
Pin
Tweet
Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *