Adultii recunosc importanta dezvoltarii pe plan personal. Dar stiai ca si micutul tau se poate dezvolta personal cu ajutorul tau? Nu este vorba de nimic complicat – copiii au nevoie de parinti ca sa isi formeze un comportament adecvat si sa adopte valori pozitive. Poti face acest lucru printr-o comunicare deschisa si prin implicarea copilului in diferite activitati.
Pana la varsta de 3 ani, copiii au un comportament imitativ – ei fac si spun ceea ce vad la parinti si oamenii din jurul lor. Urmeaza etapa in care pun foarte multe intrebari si isi manifesta curiozitatea. Este important sa nu ii impui copilului ce sa faca, ci sa ii explici de ce e bine sa faca un anumit lucru si care e importanta lui. Fa-l sa inteleaga de ce nu e bine sa nu imparta jucariile sau sa rada de ceilalti copii.
Ajuta-l sa faca ceea ce ii place. Parintii trebuie sa acorde o atentie deosebita inclinatiilor artistice ale celor mici, inca de la cele mai fragede varste. Nu il certa daca mazgaleste peretii cu creioane colorate – poate ai un mic Picasso in casa. Daca e si el interesat, inscrie-l la cursuri specializate si ajuta-l sa isi dezvolte creativitatea. In niciun caz nu il obliga sa faca o activitate care nu ii place doar pentru ca asa vrei tu.
Copiii trebuie invatati sa imparta, sa ii ajute pe ceilalti si sa fie recunoscatori pentru ceea ce au. Incurajeaza-ti copilul sa lege prietenii, organizeaza zile de joaca la tine acasa si observa cum se comporta cu ceilalti. Daca observi ca are probleme de relationare, discuta cu el si rezolva problema.
Cele mai bune activitati pentru copii sunt cursurile care le dezvolta creativitatea si inteligenta, ca: pictura, teatru, comunicare, desen, sah, canto sau cursuri de pian, vioara sau chitara. O alta activitate in care il poti implica pe cel mic este tabara. Exista o multime de tabere pentru copii in care se pune accentul pe distractie, dar si pe dezvoltarea personala.
Daca isi dezvolta abilitati si calitati ca increderea in sine, constiinciozitate, curiozitate, perseverenta, empatie, copiii vor deveni adulti care isi vor putea indeplini obiectivele cu succes si vor avea o viata echilibrata si fericita.
Articol scris de,
Valentina Ciobanu
Brand & Marketing Manager