De ce apar bolile nervoase?

Poate, diPoza_Lavinia_Ceutantr-o cauză genetică, datorită unei eredități sau a unei predispoziții genetice? Doar că, epigenetica spune că genele predispun, dar nu și dispun sau, nu ele sunt răspunzătoare de declanșarea disfuncțiilor! ”Declanșarea unor dezechilibre ce dau disfuncții, se datorează felului în care ne adaptăm la mediu”, spune epigenetica!

Neurologii avertizează că un ritm de viață, în care nu dormim minim 7 ore pe noapte, cu o viață socială absentă sau lipsa cititului, al exercițiului pentru creier, aceștia ar putea fi factorii importanți ce pot declanșa perturbări ale funcției neurologice.

Hrana de zi cu zi este un alt factor de care depinde starea de sănătate a creierului nostru, este bine să știm și mereu să ne reamintim aceasta! O metodă prin care se poate reduce stresul, este aceea de a suprima consumul de zahăr, cel de stimulente și produse rafinate. O alimentație optimă, plină de nutrienți dintr-o hrană preponderant crudă,vie, este unul dintre cei mai buni aliați ai sănătății generale.

În cele din urmă am lăsat stresul, unul dintre dușmanii de seamă ai omului modern, mai bine spus, ai neuronilor sistemului nostru nervos. Organismul își încetinește digestia și canalizează energia în vederea rezolvării situațiilor de stres. Ca urmare, stresul prelungit este asociat cu grăbirea procesului de îmbătrânire, cu un număr de boli digestive și cu dezechilibru hormonal, pe lângă perturbarea funcției neurologice.
Glandele suprarenale se găsesc în partea superioară a rinichilor și produc hormoni care, printre multe alte funcții, o îndeplinesc și pe aceea de ajutor al organismului să se adapteze în situația de stres.
Hormonii adrenalină, DHEA sau cortizol ne ajută să răspundem situațiilor de urgență, canalizând întreaga energie și organismul pentru a fi capabili de ”luptă sau a fugi”, de gestionare a stării de stres, îmbunătățind rezervele de oxigen și glucoză din mușchi, generând energie mentală și fizică.

Se spune că unul din doi va suferi de o boală a sistemului nervos, în viitorii ani, iar depresia pare să fie maladia secolului prezent. Cu astfel de presupuneri, ar fi bine ”să ne punem un pic în gardă”, să facem ce ne stă în putere spre prevenție și menținerea sănătății.

Mereu alegeri conștiente și atenție asupra alegerilor din viața noastră, fie că este vorba de hrană, gânduri sau simple acțiuni!

Dr. Lavinia Ceuță – Nutriționist

Formator, Consilier de dezvoltare personală

lavi.ceuta@gmail.com

www.lavi-enrose.com

0749 194 944

Share
Pin
Tweet
Comments

What do you think?

2 Comments:
iunie 17, 2015

„Neurologii avertizează că un ritm de viață, în care nu dormim minim 7 ore pe noapte”

Tind sa cred ca aceasta informatie nu mai este de actualitate. Nu stiu daca s-au facut studii recente, insa consider ca omul modern, care sta foate mult cu ochii in calculator si face in general munca „cu capul”, are nevoie de somn mai lung si mai de calitate.

februarie 25, 2017

Mulțumesc pt sfaturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *