Dragostea, darul cel mai de pret!

Februarie este considerata luna iubirii si pe buna dreptate! Mai ales ca noi, romanii, ne bucuram in aceasta luna de doua sarbatori dedicate acestui sentiment minunat care ne imbogateste viata. Astfel, daca ziua de Sfantul Valentin a devenit populara la noi mai ales in ultimii ani, Dragobetele celebreaza iubirea pe aceste meleaguri inca de pe vremea dacilor.

dragobete

Legenda leaga aceasta sarbatoare de Dragobete, fiul Babei Dochia, unul dintre cele mai importante personaje din mitologia romaneasca. Se spune ca baiatul a avut la nastere patru ursitoare care i-au oferit daruri magice: Primavara i-a oferit iubire si prospetimea vesnica, Vara i-a daruit dulceata fructelor si caldura dragostei, Toamna i-a adus un fluier cu care sa-i incante pe ceilalti si Iarna i-a daruit o mantie alba, batuta in diamante. Cu asa daruri si cu infatisarea sa chipesa, tanarul era iubit de toata lumea, mai cu seama de fete, pe care le cucerea dintr-o privire. De aceea, Dragobete a devenit simbol al iubirii la romani, asemuindu-se lui Cupidon sau Erosdin mitologia clasica.

In numele sau, ales sugestiv, sta explicatia intregii povesti. Vechii slavi foloseau cuvantul „dragu” atunci cand se refereau la o persoana (sau la un lucru) la care tineau foarte mult. Termenul a dus la formarea cuvantului „dragosti” care insemna „lucrul cel mai de pret” sau „nepretuit”. Schimbarile prin care a trecut limba romana de-a lungul veacurilor au modelat cuvantul in forma sa actuala, „dragoste”.

Traditia spune ca in acesta zi trebuie sa ne inveselim reciproc pentru a avea parte de un an bogat si plin de reusite. In plus, se spune ca partenerii trebuie sa se sarute de Dragobete pentru ca dragostea lor sa creasca tot mai puternica pe parcursul anului.

Sa credem in puterea dragostei si sa ne lasam ghidati de energia pozitiva pe care ne-o aduc o imbratisare, o atingere calda si o vorba dulce. Si nu uitati…dragostea merita sarbatorita in fiecare zi!

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *