Oricine poate fi antreprenor! Chiar și tu!

Citește prima lovitură de ciocan care te deșteaptă si trezește pe loc antreprenorul din tine!

Cristian-OnetiuCea mai răspândită prejudecată despre antreprenoriat e că succesul e ceva cu care te naşti. De cele mai multe ori, oameni de maxim succes au fost declaraţi idioţi sau rataţi de cei din jur încă din copilărie. Să enumerăm doar câţiva:

  • Albert Einstein nu a reuşit să vorbească până la vârsta de 4 ani, iar învăţătoarea lui spunea că „nu va realiza nimic în viaţă”. Astăzi ne vine greu să ne imaginăm lumea fără aportul lui ştiinţific.
  • Michael Jordan a fost scos din echipa de baschet a şcolii pentru că „nu se potriveşte cu acest sport”, motiv pentru care a stat închis în casă şi a plâns câteva zile. Istoria îl arată astăzi ca unul dintre cei mai mari sportivi ai lumii.
  • Walt Disney a fost dat afară în tinereţe de la ziarul pentru care lucra pe motiv că „îi lipseşte imaginaţia şi nu are nicio idee originală”. Astăzi numele Disney este sinonim cu imaginaţia, iar desenele sale au inspirat şi au bucurat peste 3 miliarde de oameni.
  • Oprah Winfrey a fost dată afară din postul de prezentator de ştiri pe motiv că „nu e potrivită pentru televiziune”. Astăzi Oprah este recunoscută ca cea mai influentă femeie din televiziune şi nu numai.

Sunt doar câteva exemple sonore, însă cunosc mulţi alţi oameni realizaţi care au fost etichetaţi sau judecaţi încă de la început că nu vor avea succes. Nu aveau nimic înnăscut sau moştenit care să le garanteze succesul şi cu toate astea au reuşit.

Analizând ce i-a făcut atât de diferiţi, am constatat că majoritatea manifestau încă înainte de a fi antreprenori peste 6 dintre cele mai importante 10 trăsături ale antreprenorilor de succes.

 Acestea ar fi (în ordine):

  1. Independenţă
  2. Încredere în sine
  3. Perseverenţă
  4. Creativitate
  5. Orientare pe obiective şi rezultate
  6. Onestitate
  7. Viziune
  8. Apetit pentru risc
  9. Putere de angajament
  10. Toleranţă la eşecuri

Independenţa şi dorinţa de libertate sunt calităţi ce îi caracterizează pe aproape toţi oamenii cu spirit antreprenorial pentru că ei vor să-şi modeleze un viitor propriu. De aceea, atunci când nu găsesc acestă proiecţie la locul muncă, pleacă de acolo şi construiesc un mediu în care să deţină controlul.

Încrederea în sine e cea care îi face să ridice privirea din pământ, să se şteargă de praf şi să privească încrezători înainte (uneori chiar cu aroganţă, care nu e prea bună mai târziu, când atingi succesul, dar oricum e un sentiment mai bun decât ruşinea). Au încredere în propriile abilităţi şi, uneori, aroganţa scoate din ei cele mai valoroase resurse pentru a reuşi în ceea ce îşi propun. Au aşteptări maxime de la ei înşişi, de la cei din jur şi de la diferite contexte care se ivesc şi chiar dacă nu sunt pe măsura aşteptărilor, luptă până la final cu o credinţă neştirbită.

Perseverenţa este tocmai capacitatea de a continua, chiar dacă rezultatele sunt un amalgam de „bune”, „mai puţin bune” şi „rele”. Tenacitatea antreprenorială este cea care îi face să continue chiar dacă la orizont se întrevăd obstacole. Perseverenţa are o putere sporită atunci când în spatele motivaţiei financiare stau motivaţiile umane.

Creativitatea este vitală în afaceri, pentru că tot ce e azi nou se pierde în descoperirile zilei de mâine. Şi nu vorbim aici doar de inovaţie în dezvoltarea produselor şi creativitate în rezolvarea problemelor complexe, comunicarea în situaţii critice sau abordarea clienţilor potriviţi. Este singurul mod prin care poţi fi sigur că eşti înaintea competiţiei; şi competiţia nu stă pe loc, te asigur. Oamenii creativi sunt curioşi, pun întrebări, sunt flexibili, observă piaţa, trendurile şi oportunităţile. Nici nu e de mirare că ceilalţi vor, evident, să le stea în preajmă :). Şi le prieşte şi mai mult pentru că, în timp, nu doar că rămân creativi dar creează şi un mediu în care alţii să toarne idei în pâlnia creativităţii din care îşi filtrează decizia finală de acţiune.

Orientarea pe obiective şi rezultate

Antreprenorii sunt creativi şi sunt creativi cu scop. Orice activitate creativă este practică – până şi sarcina atingerii unor obiective. Antreprenorii au întotdeauna obiective şi de obicei sunt obiective greu de atins. Ei ştiu clar valoarea maximă a oamenilor din organizaţie şi le împing limitele spre obiective clare şi înalte. Ei ştiu să valorizeze toate resursele spre atingerea rezultatelor şi cum să optimizeze timpul oamenilor spre rezultate tot mai bune într-un interval tot mai scurt.

Onestitatea este calitatea care îi face „mai umani” în ochii celor din jur pentru că, fiind întotdeauna în căutarea performanţei, îi forţează pe mulţi să iasă din zona proprie de confort. Onestitatea se vede în angajamente duse la bun sfârşit şi în valorile morale înalte pe care le respectă cu sfinţenie. Îi face credibili, stabili şi onorabili în faţa angajaţilor, colaboratorilor şi, în final, în faţa întregii pieţe în care activează. Onestitatea antreprenorului este pe deplin apreciată mai ales atunci când explică motivele pentru care şi-a deschis afacerea şi principiile în baza cărora ia anumite decizii.

Viziunea este des confundată cu visarea cu ochii deschişi, cu toate că cele două nu au nimic în comun. Viziunea antreprenorială este stabilă şi proiectează în mod ideal organizaţia sau produsul, generând un câmp de atracţie pentru circumstanţe, oameni şi oportunităţi complementare. Viziunea „cea mare” include atât viziunea pe termen mediu (strategiile), cât şi viziunea pe termen scurt (planurile şi ce este de făcut) într-un mod sinergic. Poate că cel mai dificil pentru un antreprenor este să-şi plaseze oamenii în centrul acestei viziuni, să îi facă să vadă afacerea din aceeaşi perspectivă şi cu aceiaşi ochi. Atunci când reuşeşte să o facă, poate obţine maximum de randament din fiecare poziţie şi din întreaga organizaţie (ca„maşinărie de îndeplinit viziunea”).

Apetitul pentru risc, în sens pur antreprenorial, arată un om dispus să îşi asume riscuri calculate, care ia în consideraţie multe variabile şi are planuri de rezervă. Acest tip de apetit diferă de jucătorul la cazinou, care riscă doar pentru emoţia de a pierde sau a câştiga. Un antreprenor nu joacă dacă ştie că există riscuri incalculabile. El nu riscă totul. Poate părea că riscă totul, dar are întotdeauna un plan de rezervă pe care nu toţi cei din jur par să-l înţeleagă, pentru că modul său de gândire nu este liniar.

Puterea de angajament este văzută din exterior ca puterea unei voinţe ce pare uneori masochistă. Nimic nu este mai puternic pentru un antreprenor decât un vis exprimat public. Şi când îl exprimă, transformă puterea visului şi a dorinţei arzătoare într-o forţă invizibilă dar greu de ignorat, care poartă intenţia spre împlinire. O serie de calităţi este scoasă la iveală atunci când se manifestă această însuşire, transformând un om obişnuit într-un super erou.

Toleranţa la eşecuri diferenţiază antreprenorii ocazionali de antreprenorii permanenţi. De multe ori oamenii de succes au trecut prin eşecuri repetate, falimente succesive şi greşeli greu de conceput. Cu toate acestea au reuşit să îşi păstreze intacte stima de sine, viziunea şi determinarea. Poate chiar au devenit mai puternici după fiecare eşec. În spatele acestei trăsături stă totuşi un resort psihologic rar: credinţa că nu există nimic mai valoros de pierdut decât libertatea de exprimare. Un antreprenor ştie când a dat greş, dar simte că mai important este să nu baţi pasul pe loc atunci când ştii că ai ceva de făcut.

Cristian Onețiu

Antreprenor, autor, business mentor

www.onetiu.com

Abonează-te pe site-ul www.onetiu.com și primești gratuit cele 12 lovituri de ciocan care te deșteaptă și trezesc pe loc antreprenorul din tine.

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *