Alimentele care generează și întrețin procesele inflamatorii în organism.

lavinia_ceutaAșa cum o alegere culinară ajută organismul la detoxifiere, la fel, alte alegeri pot genera disfuncții, perturbări a stării de bine și a bunei funcționări. Este important ce alegem sau cu ce alegem să ne hrănim, acesta fiind combustibilul nostru de funcționare și de păstrare a unei bune sănătăți și vitalități, întreaga viață.

O listă cu alimentele la care un pacient care vine spre mine, indiferent de vrea sau nu să slăbească, doresc să-l fac atent și extreme de prudent – culmea!-, corespunde cu aceleași ”6 alegeri” care produc și întrețin procesele inflamatorii ale organismului. Aș spune STOP următoarelor ”alegeri culinare”:

  1. Zaharul procesat este unul dintre cele mai toxice produse care, în timp, pot cauza suficient de multe boli. Astfel, ar fi bine să devenim conștienți și extreme de prudenți, nimeni nu spune că nu putem consuma din când în când ceva ”dulce”, însă ar fi bine să fie făcut cu atenție și mereu cu cumpătare. Mereu să aveți în gând înlocuirea zahărului procesat cu miere crudă, ștevia lichidă sau cu fructe.
  1. Făina de grâu albă, procesată, ”albită” și plină de substanțe chimice, ar fi bine să nu existe în dieta noastră, realmente așa este! Nu ne dă nimic bun, ne încarcă orgnismul, aducând o falsă stare de sațietate, în fapt, fiind doar o stare de greutate în procesarea și eliminarea ei. Iar, alergiile alimentare, indigestiile și starea inflamată a organismului este întreținută de acest produs. Iaă, una dintre cele mai rele alegeri, din păcate… Făina integrală, de secară, făina neprocesată spre albire și decorticare, sunt mereu o alternativă mult superioară. Stop produselor ce conțin făină alba, măcar pentru o perioadă, să vedeți schimbările ce nu vor înceta să apară, vă asigur de aceasta!
  1. Dacă vrei neapărat să consumi lactate, deși nu este indicat, înlocuiește lactatele din lapte de vacă cu cel de capră. Începând cu vârsta de 1.5-2 ani, corpul nostru nu mai produce aceeași cantitate de enzime create special pentru digestia lactatelor, în special a laptelui. Structura moleculară a lactatelor din lapte de oaie și de capră este mult mai ușor digerabilă pentru om. Un alt motiv pentru care laptele de vacă nu e atât de indicat, este si faptul că vacile sunt hrănite cu porumb și soia modificate genetic, ceea ce produce inflamații în corpul lor. Aceste inflamații sunt transferate în corpul nostru atunci când consumăm alimentele produse din laptele lor. Si, în cele din urmă, laptele conține caseină, iar mulți oameni sunt sensibili la ea.
  1. Înlocuiește alcoolul cu ceai sau sucuri presate la rece! Aceasta poate părea o glumă bună pentru unii dintre noi, din păcate! Nimeni nu spune că un pahar de vin roșu, rose, nu este bine venit și chiar indicat, însă, atunci când vorbim de alcool este foarte important să vorbim și despre cumpătare. Alcoolul este pe primul loc în categoria produselor inflamatorii și toxice, iar aceste date ne fac ca atunci când facem un exces cât de mic, este binevenită o pauză, pentru a permite corpului să se refacă și să-și recâștige sănătatea optimă si plină de energie.
  1. Anumite uleiuri rafinate și procesate, de evitat! Cele mai bune surse de ulei sunt uleiul extravirgin de cocos, de măsline, din semințele de cânepă, de dovleac. Un ulei bun este acela care se realizează prin presare la rece, adică la o temperature de maxim 45 grade. Atunci, aceste uleiuri sunt perfecte pentru metabolizarea și asimilarea lor de către organism, iar proprietățile lor sunt indispensabile. Mereu aud zvonuri, cum că atunci când vrei să slăbești nu ai voie nici un fel de grăsimi. Total greșit, iar primul organ afectat de lipsa acestora este chiar creierul nostru. Atenție doar la alegeri și la cantitate!

Vedeți, tot ce face rău stării de bine, face rău și siluetei și, mai ales, face rău stării noastre de sănătate! Mereu alegeri conștiente și mereu dorința de autocunoaștere și dobândirea unei stări mai înalte de conștiință și sănătate!

Lavinia Ceuță – Nutriționist

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *