Prioritati, de la 1 la 10!

Ai vreodata sentimentul ca, dintr-un motiv sau altul, nu mai ai la fel de mult timp ca inainte? Te gandesti cu nostalgie la faptul ca, in trecut, reuseai sa te intalnesti mai des cu unii oameni dragi sau sa te bucuri de activitati pe care acum nu mai reusesti sa le strecori in programul tau, oricat de mult iti doresti si incerci?

prioritati

Mahatma Gandhi, o personalitate marcanta a secolului trecut a carei filozofie se bazeaza pe principii precum adevarul, simplitatea si credinta, spunea ca “Faptele dicteaza prioritatile”. Altfel spus: la finalul zilei, conteaza doar ceea ce ti-ai ingaduit sa faci, si nu ceea ce ti-ai fi dorit sa faci. Iar daca, in timp, alegi constant sa faci anumite lucruri in defavoarea altora, atunci alegerile tale sunt dovada adevaratelor tale prioritati.

Daca, insa, ti se pare ca esti din ce in ce mai ocupat, insa nu neaparat productiv, sau ca te regasesti deseori in situatia in care doar le faci pe plac altora, renuntand la ceea ce conteaza cu adevarat pentru tine, s-ar putea sa fi venit momentul sa-ti regandesti prioritatile.

Pare complicat, dar nu este. Ajuta-te de un instrument simplu si eficient: noteaza prin calificative de la 1 la 10 importanta lucrurilor pe care ar urma sa le faci in cursul zilei, saptamanii sau lunii care urmeaza. Cu cat sunt mai importante pentru tine si cu cat simti ca ai o multumire mai mare de pe urma lor, cu atat acestea primesc o nota mai mare. La polul opus, cu cat simti mai mult ca acele lucruri iti incarca programul intr-un mod nejustificat sau chiar ca iti creeaza un disconfort care nu merita efortul, cu atat calificativul primit este mai mic. Trage linie: tot ce este in varful clasamentului a trecut testul si pot fi considerate adevaratele tale prioritati.

Fii sincer cu tine, asculta-ti vocea interioara si alege sa faci ceea ce iti dicteaza sufletul tau. O data ce reusesti sa te dedici lucrurilor care conteaza cu adevarat pentru tine, viata ta se va imbunatati considerabil. Vei fi mai senin, mai energic si mai fericit.

Trebuie sa decizi care sunt prioritatile tale si sa ai curajul – cu diplomatie, cu zambetul pe buze si fara sa iti ceri scuze – sa spui nu altor lucruri. Iar calea pentru a reusi sa faci acest lucru este sa ai un da mai puternic care arde inauntrul tau.” (Stephen Covey – autor, om de afaceri si speaker american)

Share
Pin
Tweet
Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *