Nutriția omului este necesară, dar nu este cel mai important lucru la care să fim atenți. Totuși, în stări de oboseală, epuizare, iritabilitate sau irascibilitatea, în tensiuni de diferite forme, ar fi bine să ne gândim ce anume ne face rău și…să oprim răul! Specialiştii spun că trebuie să ştim care sunt acele alimente care nu ne fac bine şi tocmai de aceea să încercăm să trăim cât mai sănătos cu putinţă.
Produsele care conţin zahăr nu fac rău doar siluetei, dar şi funcţionării creierului, acesta fiind cel mai semnificativ consumator de glucide. În plus, pot apărea probleme cu memoria, cu capacitatea de a învăţa şi de a reţine, odată cu un consum exagerat de produse care conțin acest ingredient. Se spune că prima greșeală din alimentația omului a apărut odată cu fabricarea zahărului rafinat, înaintea făinii albe, prin anii 1833. Iar de atunci, greșelile se țin lanț: îngrășăminte chimice azotoase, insecticide, aditivi, OMG (organisme modificate genetic) etc…
Alcoolul afectează ficatul pe termen lung, dar şi creierul, la fel de mult! Are efecte negative asupra gândirii clare şi memoriei, asupra stării de bine psihice, în general. După o noapte în care se consumă alcool, cea de a doua zi vine cu o apăsare, ca o ușoară depresie, iar pericolul de a apela din nou la alcool poate crea dependență față de acesta. Din fericire, simptomele dispar în momentul în care consmul de băuturi alcoolice este oprit. Opriți-vă…
Cerealele – sau mai bine spus făina albă procesată, fabricată pentru prima dată în 1870! -, cu excepţia celor 100% integrale, afectează funcţionarea creierului şi sănătatea în general. Cerealele integrale sunt foarte bogate în fibre şi sunt recunoscute în prevenţia îmbătrânirii arterelor, însă produsele ce conțin făină alba reprezintă un pericol pentru sănătate.
Prăjelile distrug lent celulele nervoase din creier, iar unele uleiuri sunt mai periculoase decât altele. Să ne ferim de produse prăjite sau de uleiuri ridicate peste o anume temperatură, toate acestea pun în pericol sănătatea fizică și mentală.
Îndulcitorii artificiali afectează creierul şi capacităţile noastre cognitive, mai ales în dacă sunt folosiţi în cantităţi mari, pe perioade lungi de timp.
Excesul de cafea sau ceai este una dintre capcanele omului modern. Dacă am încerca să vizualizăm cuantic starea celulelor sau neuronilor noștri, ar fi evident pentru fiecare că o mișcare sau o stare – în cazul nostru – este cu atât mai sănătoasă, cu cât este mai constantă și deloc în viteză sau sub presiune. Cafeaua, mai mult de 2 cești pe zi, aduce în scurt timp semne de iritabilitate, nervozitate sau căderi de calciu, mare atenție!
Rămânem aproape cu bine, sănătate și bucurie!
Dr. Lavinia Bratu Ceuță – Nutriționist
Formator, Consilier de dezvoltare personală