Sanatate, in pas alergator!

Mai tineti minte orele de educatie fizica de la scoala? Odata cu venirea vremii calduroase, ieseam in aer liber si ne faceam incalzirea alergand cateva ture de teren. Astfel, cel putin o data sau de doua ori pe saptamana aveam parte de o doza generoasa de sanatate pentru oase, muschi si articulatii, precum si pentru inima si sistemul respirator. Astazi, insa, cum stau lucrurile? Inca te mai destinzi alergand sau ti-ai pierdut acest bun?

10947894_mDaca alergi constant, felicitari! Ai descoperit o cale simpla si placuta de a te mentine in forma si plina de vitalitate. Daca, dimpotriva, mai ai inca nevoie de argumente, iata numai cateva dintre beneficiile de care te vei bucura daca alegi jogging-ul:

  • Un sistem imunitar mai rezistent, oase mai puternice si un corp mai sanatos;
  • O ardere accelerata a grasimilor, ceea ce iti asigura un trup suplu si in forma – concret, in timpul unei ore de alergare se pierd in jur de 1000 de calorii;
  • Tii sub control tensiunea arteriala;
  • Tii la distanta osteoporoza si cancerul;
  • Te bucuri de un somn adanc si odihnitor – alergatul este folosit adesea pentru a combate insomniile;
  • Scapi de stresul acumulat si iti improspatezi mintea intr-un mod placut, dar mai ales sanatos;
  • Ai o stare de spirit mult mai buna intreaga zi si reusesti sa te concentrezi mult mai bine si la serviciu;
  • Ai mai multa incredere in tine. Alergarea alunga starile de anxietate si depresie si iti aduce acel sentiment de satisfactie pe care il ai de fiecare data cand atingi un obiectiv.

Inca nu te-ai convins de beneficiile alergatului? Poate unul dintre motive este acela ca te gandesti ca ai nevoie de anumite calitati ca sa te tii de acest sport. Sau ca, pur si simplu, nu e pentru tine. In cazul asta, e foarte important  sa stii ca oricine poate sa alerge, indiferent de varsta, greutate sau alte caracteristici. Singura conditie este sa fie fii apt fizic – spre exemplu, daca ai dureri de spate sau alte traumatisme la nivelul coloanei, este intr-adevar recomandat sa eviti sa alergi. Iata, astfel, cateva sfaturi care te pot ajuta sa devii un alergator redutabil:

  1. Echipeaza-te corect. Investeste intr-o pereche de pantofi sport special conceputi pentru a-ti proteja sanatatea oaselor si a muschilor in timpul alergarii.
  2. Stretching-ul se face la finalul reprizei de alergare, nu la inceputul acesteia. Este un mit faptul ca trebuie sa incepi incalzirea dinainte de alergare prin exercitii de stretching. Pericolul este ca acestea sa forteze muschii inca neincalziti si sa provoace intinderi sau rupturi musculare. In schimb, executate la final, aceste miscari ajuta la relaxarea si la refacerea mai usoara a muschilor si a ligamentelor in urma efortului.
  3. Nu este necesar sa alergi in fiecare zi. Din contra, mai ales daca esti la inceput. Da-i organismului tau timpul necesar i sa se refaca in urma efortului si sa se pregateasca pentru urmatoarea sesiune de alergare. Pentru a te mentine in forma, este ideal daca reusesti sa iesi la alergat de 2-3 ori pe saptamana.
  4. Contrar unor opinii, alergatul nu dauneaza sanatatii genunchilor. Alergatul este unul dintre cele mai bune tipuri de miscare pentru sanatate, iar specialistii ne asigura ca nu exista, in general, pericolul de a-ti afecta genunchii – cu conditia sa folosesti echipamentul adecvat si sa fii moderat!
  5. Apa, apa, apa. Este foarte important sa te hidratezi constant in timpul sesiunii de alergare – bea cate o gura de apa din cand in cand. Daca astepti pana la finalul reprizei de alergare, atunci cand intervine senzatia de sete, esti deja deshidratat.
  6. Bucura-te de aceasta experienta. Majoritatea persoanelor care incep sa alerge se straduiesc sa alerge pe cat de repede pot inca de la inceput. Un lucru functioneaza cel mai bine atunci cand il faci, in primul rand, cu placere. Asadar, nu te suprasolicita din primele minute, ci da-ti timp sa te obisnuiesti cu acest tip de miscare, bucura-te de peisaj si fii relaxat. Tine minte: daca alergi putin mai incet, vei ajunge mai departe si, intre timp, te vei si distra!

    Dr. Lavinia Bratu Ceuța – Nutritionist

    Formator, Consilier de dezvoltare personala

    lavi.ceuta@gmail.com

    www.lavi-enrose.com

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *