- Semințele de Chia
Semințele de chia sunt un aliment minunat pentru persoanele cu diabet zaharat, fiind extrem de bogate în fibre, dar sărace în carbohidrați digerabili. Fibra vâscoasă din semințele de chia poate scădea nivelul zahărului din sânge prin încetinirea ratei la care produsele alimentare se deplasează prin intestin și sunt absorbite. Ele pot ajuta în procesul de slăbit, consumul lor reduce senzația de foame, dând senzația de plin. În plus, semințele de chia s-au dovedit a reduce tensiunea arterială și markerii tumorali inflamatorii.
Turmericul este un condiment cu beneficii pentru sănătate uimitoare. Ingredientul activ, curcumina, poate scădea nivelul de inflamație și de zahăr din sânge reducând și riscul de boli cardio-vasculare. Mai mult decât atât, curcumina pare a ajuta la sănătatea rinichilor, acest lucru este important, deoarece diabetul zaharat este una dintre cauzele principale ale bolii renale. Pentru o bună asimilare a curcuminei, este importantă diluarea sa într-un ulei cald, încălzit și în prezența piperinei din piperul negru. Întâlnit în gastronomia ayurvedică, este delicios în preparatele cu orez, cuș-cuș sau legume înăbușite.
- Iaurtul grecesc
Iaurtul grecesc este o alegere excelentă dintre lactate, pentru diabetici. A fost demonstrată îmbunătățirea nivelului glicemic și capacitatea de a reduce riscul de boli de inimă, probabil, în parte din cauza probioticelor pe care le conține. Fiind o sursă bună de proteină, ajută la ridicarea ratei metabolice și la obținerea senzației de sațietate. Ajută astfel în dieta pentru slăbit, prin reducerea apetitului și scăderea aportului caloric.
- Fructele cu coajă
Fructele cu coajă sunt delicioase și hrănitoare. Toate tipurile de nuci conțin fibre și sunt sărace în carbohidrați digerabili, cu toate că unele au mai mult decât altele. Un consum regulat și ponderat (un pumn deschis/zi!), ar ajuta la reducerea proceselor inflamatorii și la scăderea glicemiei. Un studiu realizat pe persoane cu diabet zaharat, care au avut în dietă 30 de grame de nuci/zi timp de un an, au pierdut în greutate și au înregistrat o reducere semnificativă a nivelului de insulină. Această constatare este deosebit de importantă pentru că persoanele cu diabet zaharat de tip 2 au de multe ori niveluri crescute de insulină, ce sunt legate de obezitate. În plus, unii cercetători cred că un nivel cronic ridicat de insulină crește riscul altor boli grave, cum ar fi cancerul și boala Alzheimer.
- Ulei de măsline extra-virgin
Acest tip de ulei este extrem de benefic pentru sănătatea inimii. Conține acid oleic, un tip de grăsime mononesaturată, care a fost demonstrat că aduce îmbunătățiri la nivelul concentrației de trigliceride și HDL, care este colesterolul bun. Uleiul de măsline fiind plin de antioxidanți numiți polifenoli, este singurul dovedit în a reduce riscul bolilor de inimă. Asigurați-vă că alegeți uleiul de măsline extra-virgin adevărat, multe uleiuri de măsline sunt amestecate cu uleiuri mai ieftine, cum ar fi cel de porumb și soia.
- Căpșunile
Căpșunile sunt printre cele mai nutritive fructe, pline de fitonutrienți și antioxidanți – antocianine, cu un indice glicemic scăzut. Antocianii s-au dovedit eficienți în a reduce colesterolul și nivelul de insulină. O porție cât o cană de căpșuni conține 49 de calorii și 11 grame de carbohidrați. De asemenea, această porție oferă o doză de vitamina C, cu beneficii anti-inflamatorii suplimentare pentru sănătatea inimii.
Usturoiul este o plantă delicioasă cu beneficii asupra sănătății impresionante. Antibiotic natural, un singur cățel de usturoi crud conține numai 4 calorii și 1 gram de carbohidrați. O serie de studii au arătat că poate reduce inflamația din corp, scade nivelul de zahăr din sânge și cel al colesterolului LDL la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Acesta poate fi, de asemenea, foarte eficient în reducerea tensiunii arteriale. Într-un studiu, persoanele cu hipertensiune arterială necontrolată care au luat usturoi timp de 12 săptămâni, în medie, pot înregistra o scădere de 10 puncte a tensiunii arteriale. Usturoiul – bun pentru inimă, bun în afecțiunile date de un nivel ridicat al glicemiei în sânge, un antibiotic general pentru întregul organism.
Vă doresc sănătate și multă bucurie în viață!
Dr. Lavinia Bratu Ceuță – Nutriționist
Formator, Consilier de dezvoltare personală