Sarbatoritul zilei: Zambetul!

Se spune ca nu exista „truc” de frumusete mai eficient decat un zambet. Si este de ajuns sa privim in jur, la chipurile celor dragi, dar si la cele ale necunoscutilor, pentru a observa cat de mult li se lumineaza privirea atunci cand zambesc. Iar oglinda confirma, la randul sau, aceeasi teorie: zambim si, deodata, suntem mai frumosi, mai expresivi, mai deschisi si mai fericiti.

shutterstock_230117551De-ndata ce zambetul apare pe chipul unei persoane, varsta devine irelevanta, iar frumusetea si esenta sufletului sau isi fac aparitia, cu naturalete. Zambetul este o expresie faciala atat de indragita, incat i-a fost oferita o zi speciala: Ziua Internationala a Zambetului se sarbatoreste in fiecare an, in prima zi de vineri a lunii octombrie.

Si, pentru ca efectele sale sunt uimitoare, zambetul a starnit interesul cercetatorilor care au descoperit lucruri cu adevarat interesante despre ce se intampla in interiorul organismului, dar si in jurul nostru atunci cand zambim:

  • Un studiu publicat in jurnalul international Neuropsychologia a demonstrat ca o anumita zona a creierului, care se numeste cortex orbitofrontal si care este „echipata” cu senzori ai recunostintei, se activeaza de fiecare daca cand cineva ne zambeste. Astfel, in acele momente, simtim ca zambetul primit are valoarea unui cadou, iar reactia imediata este sa-i raspundem celuilalt la fel, in semn de multumire.
  • Specialistii de la Laboratorul de Cercetare a Expresiilor Faciale din cadrul Universitatii din Aberdeen, din Scotia, au realizat un experiment pentru a determina daca exista o legatura intre zambet si modul in care ii percepem pe ceilalti. Persoanele participante au fost rugate sa priveasca o serie de fotografii infatisand diferite chipuri. Atat barbatii, cat si femeile s-au simtit mai atrasi de imaginile care contineau persoane ce zambeau si priveau direct catre obiectiv.
  • In cadrul unui studiu suedez, participantilor li s-au prezentat imagini ce aratau diferite emotii: bucurie, frica, furie si surpriza. Apoi, desi acestia au fost rugati sa se incrunte atunci cand li se arata o poza cu o persoana zambind, reactia lor naturala a fost aceea de a imita instantaneu expresia faciala din poza. Asadar, nu este un mit: zambetul chiar este contagios!

Stiai ca oamenii fericiti zambesc de cel putin 40-50 de ori pe zi? Tu de cate ori ai zambit astazi? 🙂

Articol scris de,
Elena Boeru – Online & Communication Specialist

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *