De unde iti iei proteinele daca nu consumi carne?

Cele mai multe persoane isi iau proteinele din surse de origine animala – carne, oua sau lactate. Insa, exista o multime de alte surse de origine vegetala mai sanatoase si mai bogate in nutrienti, pe care orice vegetarian sau vegan le poate include in dieta pentru a obtine necesarul zilnic de proteine, vitamine si minerale.

Iata care sunt cele mai apreciate proteine vegetale:

1. Canepa

Canepa contine o multime de nutrienti necesari bunei functionari a organismului, printre care aminoacizi, Omega 3, 6 si 9, acid linoleic, lecitina, vitamine si minerale.

Toate contribuie la arderea grasimilor, intarirea imunitatii, echilibrarea hormonala, cresterea masei musculare si multe altele.

Proteinele se obtin din semintele sau laptele de canepa.  Consuma intre 2-5 linguri de seminte de canepa pe zi, adaugate in salate sau sucuri.

Poti incerca si Vegan – Protein Smoothie, pe baza de proteina de canepa BIO, proteina de orez, cocos si cacao. Acesta poate inlocui micul dejun, o gustare sau o cina, fiind foarte bun ca si masa inainte de sala deoarece iti aduce un aport de energie. Smoothie-ul energizant este plin de proteine sanatoase pentru o zi productiva.

2. Laptele vegetal

Este alternativa perfecta la laptele de vaca ce poate produce inflamatii si afecteaza sanatatea sistemului digestiv. Daca nu iti place soia, poti alege laptele din migdale, orez, kamut, cocos, hrisca sau mei.

3. Spirulina, moringa si chlorella

Sunt microalge cu un continut mai ridicat de proteine decat carnea de vita. Se gasesc sub forma de pudra si pot fi adaugate in sucuri sau consumate ca supliment alimentar.

Sunt bogate in clorofila si nutrienti necesari bunei functionari a organismului – au efect anticancerigen, antioxidant, dezinfectant si regenerator celular.

Poti citi mai multe despre spirulina si chlorella AICI, iar despre moringa AICI. Iti recomadam suplimentele noastre:

Spirulina Ecologica, Life Care®. Contine 60% proteina vegetala, creste rezistenta corpului la diverse bacterii, contine peste 50 de principii bioactive si 18 aminoacizi dintre care 8 aminoacizi esentiali.

Chlorella Ecologica, Life Care®. O sursa importanta de nutrienti, vitamine si minerale, continut foarte mare de clorofila, bun detoxifiant la nivel celular.

Pure Moringa Ecologica, Life Care®. Contine 18 aminoacizi si 46 de antioxidanti,  minerale si vitamine esentiale organismului, elimina radicalii liberi si sustine longevitatea.

4. Fructe oleaginoase

Sunt extrem de gustoase si ajuta la mentinerea greutatii daca le consumi ca gustare intre mesele principale. Incearca sa ai mereu la tine o punguta cu migdale, caju, nuci obisnuite, de macadamia sau pecan, alune ori fistic. Sunt satioase si bogate in proteine, fibre, vitamine si minerale.

5. Cereale integrale si pseudocereale

Cea mai recomandata este quinoa, o pseudocereala usor de digerat care nu contine gluten si este o proteina completa (contine toti cei 9 aminoacizi esentiali care nu pot fi produsi de organism). Mai sunt indicate: meiul, bulgurul, ovazul, orzul, hrisca si orezul brun.

6. Seminte

Semintele de dovleac, mac, floarea-soarelui, susan, in sau chia sunt perfecte pentru persoanele cu un regim alimentar vegetarian sau vegan. Consuma-le ca atare, adauga-le in iaurt, cerealele de dimineata, salate, sucuri, supe sau deserturi.

Citeste mai multe despre importante nucilor si seminelor in alimentatie AICI.

peanut-coffee-peanut-glutinous-rice-peanuts-53591

7. Verdeturi

Pot fi adaugate in salate, supe si ciorbe, smoothie-uri sau placinte – posibilitatile sunt nenumarate! In plus, sunt o sursa bogata de proteine si te ajuta sa obtii necesarul zilnic de nutrienti. Consuma spanac, broccoli, kale, salata verde sau patrunjel verde.

8. Linte, fasole, naut si mazare

Contin proteine de calitate, ofera senzatia de satietate pe termen lung, iar nutrientii pe care ii contin regleaza glicemia, imbunatatesc digestia, reduc colesterolul si iti dau energie.

9. Branza tofu organica

Este o sursa bogata de proteine, calciu, vitamine si fier. O poti folosi la salate sau sosuri, consumata in loc de omleta din oua, adaugata la deserturi vegane, pe gratar si nu numai.

10. Ciuperci

Sunt un subtitut excelent al carnii datorita substantelor nutritive pe care le contin, dar si al gustului si consistentei. Sunt o sursa importanta de proteine, dar si de fibre, vitamine si minerale.

Alte alimente bogate in proteine sunt: fructele de goji, smochinele, stafidele, bananele, conopida, prazul, usturoiul, soia nemodificata genetic, porumbul, germenii (de grau, linte, quinoa, naut), cartofii si varza de Bruxelles.

Articol scris de Daniela Marc,
Specialist Marketing

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *