10 nuci si seminte pentru un boost de energie

Semintele si nucile sunt surse bogate de proteine, fibre, vitamine si minerale. Contin grasimi sanatoase, la fel ca avocado, deci sustin sanatatea organismului, mai ales a inimii si sistemului nervos. In plus, sunt nutritive si foarte satioase, fiind alegerea perfecta pentru o gustare intre mesele principale. Nu te speria de numarul mare de calorii pe care il contin – daca mananci maxim o mana de nuci sau seminte pe zi este perfect!

dreamstime_m_312361171. Nucile 

Nucile romanesti sunt cunoscute pentru beneficiile pe care le au asupra bunei functionari a creierului – imbunatatesc memoria, cresc capacitatea de concentrare si previn aparitia bolilor degenerative. In plus, protejeaza sanatatea inimii si a oaselor. Au un continut bogat in acizi grasi Omega-3, antioxidanti, cupru si magneziu.

2. Migdalele

Sunt o sursa importanta de proteine vegetale care nu trebuie sa lipseasca din dietele vegane sau vegetariene. Consumul regulat de migdale mentine inima sanatoasa, reduce colesterolul, poate preveni diabetul, iti da energie si furnizeaza organismului nutrienti precum: vitamine (E, B2), magneziu, cupru sau mangan. Sunt indicate migdalele crude cu coaja, dar si laptele de migdale facut in casa.

3. Semintele de canepa

Sunt un aliment complet ce furnizeaza toti acizii grasi si aminoacizii esentiali bunei functionari a organismului. Intaresc imunitatea, ajuta la arderea grasimilor, imbunatatesc digestia si echilibreaza metabolismul. Contin Omega 3, 6 si 9, acid linoleic, lecitina, vitamine si minerale. Adauga semintele de canepa in salata, sucuri naturale, iaurt sau smoothie-uri.

4. Semintele de in

Previn bolile de inima, cancerul si diabetul, scad nivelul colesterolului din sange, protejeaza sanatatea oaselor si reduc inflamatia din organism. Sunt o sursa bogata de Omega-3, acid folic, vitamine si minerale care reduc pofta de mancare si ajuta la mentinerea unei greutati normale. Pentru a fi digerate corect, trebuie pisate sau macinate inainte de consum.

5. Semintele de dovleac

O mana de seminte de dovleac reprezinta jumatate din cantitatea zilnica de proteine necesara unui adult. Pe langa faptul ca sunt satioase, contin o multime de nutrienti necesari organismului – vitamina K, magneziu, cupru sau mangan. In plus, scad colesterolul, au efecte antiinflamatorii si sunt benefice in afectiunile prostatei.

6. Semintele de chia

Sunt o sursa naturala de energie, contin fibre care imbunatatesc digestia, ajuta la eliminarea toxinelor din organism si la scaderea in greutatate. Contin Omega-3, proteine, minerale, vitamina C, calciu, fier si antioxidanti. Adauga-le in salate, deserturi, iaurt sau smoothie.

7. Semintele de susan

Protejeaza sanatatea sistemului cardiovascular prin reducerea colesterolului rau din sange si au efect anticancerigen datorita antioxidantului numit lignani. Sunt o sursa importanta de vitamina B1, calciu, fosfor, fibre, magneziu, fier si mangan.

8. Semintele de rodie

Impiedica imbatranirea prematura a organismului, lupta impotriva radicalilor liberi, oxigeneaza celulele si imbunatatesc circulatia sangelui. Au un continut mare de antioxidanti, vitamina C, fibre si potasiu. Rodia poate reduce procesele inflamatorii din corp si sustine sanatatea sistemului osos.

9. Fisticul

Contine multe fibre si proteine si are mai putine calorii fata de celelalte tipuri de nuci. Previne bolile cardiovasculare, ajuta la regenerarea celulelor, scade glicemia si sustine sanatatea sistemului nervos. Este o sursa bogata de vitamine (A, C, B6), potasiu, zinc, mangan, fosfor, fier si tiamina.

10. Alunele de padure

Au efecte benefice asupra sanatatii inimii datorita continutului ridicat de grasimi monosaturate care scad nivelul colesterolului si mentin glicemia in limite normale. Contin vitamine din complexul B, necesare bunei functionari a sistemului nervos, dar si vitamina E, flavonoide, proteine, minerale si fibre.

Cum sa consumi corect semintele si nucile

Cel mai bine este sa mananci semintele si nucile crude, cu tot cu coaja atunci cand este posibil pentru ca prin prajire sau coacere se distrug toate substantele nutritive. Le poti consuma in mai multe moduri: fie le lasi la inmuiat, le adaugi in salate, cereale, deserturi, iaurt sau smoothie-uri. Unele seminte cu invelisul foarte tare trebuie pisate sau zdrobite pentru a putea fi digerate – ca in cazul semintelor de in sau de chia.

Articol scris de,
Elena Boeru – Online & Communication Specialist

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *