Recomandari nutritionale in criza de fiere

Acum, in preajma sarbatorilor, din cauza unei alimentatii mai bogate (dupa post), care este de regula cu continut ridicat de grasimi si de zaharuri pot aparea usor afectiuni ale vezicii si a cailor biliare, denumite popular crize de fiere. Acestea pot cauza multe neplaceri daca nu sunt gestionate bine – in primul rand prin alimentatie adecvata, insa la fel de important este si efectuarea unor investigatii medicale.

Organismul nu are nevoie constanta de bila, doar dupa ingerarea alimentelor intervine in degradarea grasimilor. Astfel acest lichid se acumuleaza in vezica biliara intre doua mese. In timpul depozitarii se ingroasa, i se concentreaza continutul si formeaza cristale. Se pot forma calculi biliari care sunt fie de colesterol, fie de pigmenti.

Factorii favorizanti ai formarii calculilor sunt: surplusul de calorii ingerate, consumul de alimente cu aport lipidic crescut, consumul carbohidratilor cu absorbtie rapida (mareste concentratia colesterolului in bila) si curele de slabire stricte.

                                      Regimul alimentar in criza de fiere

Regimul alimentar in criza acuta in principiu are ca scop ameliorarea durerilor, eliminarea simptomelor (greata si varsaturi), reducerea inflamatiei si restabilirea echilibrului.

In prima zi se consuma alimente putine, cu frecventa meselor mai mare, cum ar fi: sucul de mere proaspat stors si strecorat; morcovi, cartofi si patrunjel fierti, pasati si dat prin strecorator. De asemenea este indicata consumul unor ceaiuri (fara coloranti si arome artificiale), la care se poate adauga putina zeama de lamaie.

In urmatoarele doua zile se pot consuma: paine alba (de o zi sau putin prajita); orez si grau expandat; cartofi, morcovi si orez fiert; cartofi la cuptor sau piure de cartofi (fara lapte), legume fierte cu orez; ciorba de legume (fara carne si smantana) si fara condimente tari (piper, ardei iute, etc.); sfecla rosie data pe razatoare cu 1 lingura ulei de masline. Se pot servi compoturi proaspat preparate din mere si piersici (fara coaja, cu putin zahar si lamaie), suc de pere si lamaie proaspat stors.

In urmatoarele doua zile se pot consuma alimente usoare:  dovleac, zucchini, salata (fierte pe aburi), supa de carne slaba (piept de pui, carne de curcan) cu legume si orez; chefir, iaurt, branza slaba. De asemenea, se pot consuma piersici fara coaja, mere razuite fara coaja si suc de portocale strecurat.

In crizele acute, preparatele din gheara dracului (Harpagophytum) reduc durerea si inflamatia si au efect tonic asupra vezicii biliare. Avand in vedere ca aceasta afectiune adesea este insotita de dureri puternice, pot fi de folos si calmantele (de exemplu valeriana).

Dupa restabilirea echilibrului, se pot consuma o varietate larga de alimente, insa nu trebuie sa pierdem din vedere importanta prevenirii altor crize, care se pot gestiona foarte bine cu putina atentie si cu consumul unor alimente adecvate.

Regimul alimentar in perioadele de liniste

Prin consumul unor alimente recomandate si prin descoperirea limitelor de toleranta personala fata de unele alimente, se pot preveni inflamatiile cailor si a vezicii biliare si astfel evitarea perioadelor de criza.

Acest regim va fi hipolipidic, insa atentie! Eliminarea in totalitate a grasimilor poate intensifica formarea calculilor biliari. Astfel este recomandat consumul lactatelor in forma degresata, light, in cantitate mica.  Se poate consuma preparate din carne slaba: pui, curcan, iepure, miel, vita, cotlet de porc, peste slab (fierte sau innabusite fara piele).

Se vor evita alimentele prajite in grasimi. Se vor evita mezelurile afumate si condimentate. La salate si la diverse mancaruri se pot adauga cantitati reduse de ulei (rapita, masline, porumb, floarea soarelui).

Regimul alimentar trebuie sa contina fibre alimentare solubile in apa, care se gasesc in diverse fructe si legume. Dintre fructe sunt recomandate merele, piersicele, nectarinele (eventual fara coaja), banana, zeama de lamaie, gutui fiert. Se vor evita consumul de struguri si a fructelor cu seminte marunte (capsuni, zmeura, mure, etc.).

In functie de toleranta personala se pot consuma portocale, mandarine, pere, visine, cirese, caise, prune, pepene si kiwi. De asemenea se va evita consumul de fructe uscate, de gemuri si de fructe zaharisite.

Dintre legume se va consuma in functie de tolerata personala: cruciferele, ciupercile, porumbul, ardeii, rosile (fara coaja), prazul si ceapa. Se va evita in special varza si usturoiul. Sunt recomandate cartofii, morcovii, patrunjelul, dovleceii, spanacul si sfecla rosie.

Dintre leguminoase se va evita fasolea, soia si lintea. Mazarea este de preferat sa fie pasata si dat prin strecurator inainte de consum. Se va evita si consumul de oleaginoase, cum ar fi: nucile, alunele, migdalele, macul, dovleacul si semintele de floarea soarelui.

Este recomandat consumul de paine alba sau semi integrala (de o zi). Se pot consuma faina, gris, fulgi de ovaz, orz si de porumb, paste fainoase, paine expandata si biscuiti fara zahar. De evitat sunt produsele de patiserie, cum ar fi: produsele cu foietaj sau din aluat dospit, produsele de panificatie cu seminte si prajiturile cu unt si cu frisca. Se recomanda evitarea consumului de zahar, miere, glucoza, trestie de zahar sau cel putin reducerea acestora cat mai mult posibil.

In prevenirea crizelor este eficienta lecitina, care emulsifica grasimile si ajuta la digerarea acestora. Magneziul poate reduce nivelul de insulina (adesea asociat cu bolile de colecist), iar vitamina C cu bioflavonoide contribuie la prevenirea formarii calculilor biliari.

Respectarea celor trei mese principale pe zi si a celor doua gustari intre ele poate ajuta la evitarea crizei acute. O distanta mare intre mese prelungeste depozitarea bilei si cristalizarea acesteia, iar apoi la ingerarea alimentelor poate provoaca o contractie brusca a vezicii biliare, favorizand astfel crizele de fiere.

In timpul sarbatorilor evitati consumul de alimente grase si a prajiturilor cu crema de unt si de frisca, in special daca ati tinut un post strict inainte.

Va doresc sarbatori fericite, fara neplacerile cauzate de crize de fiere!

Gyöngyi Tascau

Nutritionist si dietetician

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *