Stiai ca un pahar de Coca Cola contine aproximativ 10 lingurite de zahar, ceea ce inseamna echivalentul a 50 grame? Specialistii in nutritie recomanda consumul a maxim 40 grame de zahar pe zi. In situatia data, trebuie sa tii cont ca zaharul se gaseste in aproape toate alimentele, de la dulciuri, sucuri, lactate si nu numai.
Excesul de zahar poate duce la diabet zaharat, boli cardiovasculare, obezitate si dezechilibre hormonale. Daca ai exagerat cu consumul de zahar, e timpul sa spui STOP si sa iti recapeti sanatatea.
Scapa de stres
Cercetatorii au demonstrat ca exista o legatura directa intre pofta de dulciuri si stres. Nu de putine ori, ai tendinta sa rezolvi situatiile tensionante din viata ta cu mancare, mai ales cu dulciuri, in care iti gasesti confortul temporar.
Din punct de vedere fizic si psihic, acest lucru este explicat prin faptul ca dulciurile, in special cele pe baza de ciocolata, stimuleaza productia de serotonina, hormon care iti ofera senzatia trecatoare de fericire si implinire. Scapa de stres prin meditatie, plimbari in natura, practicarea unui sport, aromaterapie sau mici schimbari care te fac mai fericita.
Accelereaza-ti metabolismul
Un metabolism accelerat elimina mai rapid substantele toxice. Bea multa apa, incearca apa calda cu lamaie in fiecare dimineata, pe stomacul gol, fa orice tip de miscare (alearga, practica un sport, fa yoga), consuma alimente ca ardei iute, ghimbir, ceai verde. Citeste mai multe despre cum iti poti stimula digestia, aici.
Tine-te departe de tentatii
Anumite studii au aratat ca atunci cand faci exces de zahar, ai tendinta sa mananci cat mai multe alimente procesate si de tip junk food. Ca sa eviti tentatiile, cel mai bine este sa gatesti acasa – prepara-ti singura mesele si deserturile.
Alege combinatii sanatoase de proteine animale (pui, peste, curcan), proteine vegetale (linte, naut, mazare, cartofi dulci) si verdeturi. La gustare, mananca un fruct, bea un smoothie sau prepara-ti un desert in care sa inlocuiesti zaharul cu indulcitori naturali.
Consuma multe fibre
Fibrele iti accelereaza metabolismul si iti sustin digestia. In plus, iti stabilizeaza nivelul de zahar din sange si contribuie la scaderea colesterolului „rau”. Alimente bogate in fibre sunt: semintele de in, de psyllium, chia, avocado, broccoli, anghinare, mazare, linte, fasole, orz, ovaz, pere, zmeura.
Probioticele, aliatul unei digestii de nota 10
Atunci cand faci exces de zahar, bacteriile „rele” din intestine se inmultesc, si pot aparea efecte imediate precum candidoza. Pentru a contracara efectele negative ale consumului excesiv de zahar, suplimenteaza-ti dieta cu alimente bogate in probiotice, denumite si bacterii „bune” sau „prietenoase”.
Ele sustin tranzitul intestinal, protejeaza colonul si sunt esentiale pentru o imunitate de fier. Alimente bogate in probiotice sunt: sana, kefirul, varza murata, miso, microalge sau masline in saramura.
Articol scris de,
Andreea Corneanu – Junior Content Marketing