Traditii de Anul Nou in Romania

Trecerea dintre ani nu este completa daca nu tinem cont de traditiile si superstitiile de Anul Nou. Fie ca ciocnesti un pahar cu sampanie la miezul noptii, tii bani in buzunar pentru un an profitabil sau mananci struguri care sa iti aduca noroc, romanii au o multime de obiceiuri despre care se spune ca fac din anul ce urmeaza unui mai fericit si mai productiv.

Traditii si superstitii de Anul Nou

In noaptea de Anul Nou si in prima zi a noului an, se merge cu colindul si uratul. Doua dintre cele mai importante si vechi colinde sunt Sorcova si Plugusorul. In plus, se merge cu Capra sau cu Ursul, in functie de regiunile tarii. Se spune ca persoanele care primesc colindatorii in casa vor fi ferite de necazuri si saracie in anul ce vine.

O alta traditie este ca, in noaptea dintre ani, trebuie sa faci cat mai mult zgomot pentru a alunga spiritele rele. Acelasi efect il are si o capatana de usturoi tinuta in buzunar.

Pe datele de 31 decembrie si 1 ianuarie, nu arunca nimic din casa, nici macar gunoiul – se crede ca odata cu lucrurile aruncate se alunga din casa si norocul.

Daca vrei un an prosper din punct de vedere financiar, incepe 2018 fara datorii, in caz contrar vei avea datorii tot anul. Nu uita ca la miezul noptii sa ai in buzunar cateva bancnote care iti vor aduce norocul in finante.

Stii ca superstitia spune ca daca prima persoana care iti trece pragul casei pe 1 ianuarie este barbat, vei avea un an plin de noroc si reusite? Iar daca este femeie, anul tau va fi ghinionist? In plus, persoana trebuie sa fie bruneta, nu blonda sau roscata.

In ajunul Anului Nou, fetele care vor sa isi viseze ursitul isi pun sub perna busuioc. In unele zone ale tarii, se obisnuieste sa se puna intr-un vas cu apa un fir de busuioc, o ramurica de mar si o moneda.

Cand ceasul bate miezul noptii, usa casei sau ferestrele trebuie sa fie deschise, pentru ca anul vechi sa iasa afara si sa poata intra cel nou. Tot atunci, indragostitii se saruta sub vasc – simbol al dragostei si al promisiunii de a se iubi si in anul care vine.

Superstitiile spun ca si modul in care te imbraci iti aduce ghinion sau noroc in urmatorul an. Asa ca, obiceiul este sa porti ceva nou si ceva rosu pentru a atrage norocul de partea ta.

Daca vrei sa ai energie tot anul, atunci nu dormi in noaptea de Anul Nou. Daca vrei sa fii fericit, nu plange. Daca vrei sa ai mereu mese imbelsugate, tine cateva boabe de grau in buzunar. La miezul noptii, nu uita sa iti pui o dorinta in gand si sa primesti cu bucurie in suflet noul an.

Un An Nou fericit si plin de zambete!

Articol scris de,
Anca Cepreaga – Junior Marketing

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *