Cum iti imbunatatesc hobby-urile viata

Atunci cand ai un hobby (sau mai multe) iti petreci timpul liber facand ceea ce iti place. In unele cazuri, hobby-urile se pot transforma in job full time. Dar de ce este important sa ai un hobby si sa il practici? Ai fi surprins, dar pe langa petrecerea timpului liber pentru a face o activitate pe care ti-o doresti, un hobby are multe alte beneficii:

Hobby-urile te ajuta sa te (re)descoperi pe tine insuti

Se mai numeste si autocunoastere. Atunci cand descoperi ce iti place si ce nu iti place sa faci, daca decizi sa practici hobby-ul sau nu, daca te regasesti in activitatea aleasa – acela este momentul in care faci un pas inainte spre cunoasterea de sine si incepi sa te dezvolti personal pe mai multe planuri.

Un hobby este o pasiune care te defineste. Fie ca este vorba de fotografiat, gatit, colectionat, pictat, scris sau orice altceva, hobby-uri tale te definesc ca persoana si iti influenteaza modul in care percepi lumea si interactionezi cu ceilalti oameni.

Te ajuta sa combati stresul

Job, deadline-uri, provocari zilnice – toate cauzeaza anxietate, stari de iritabilitate si stres. Efectele stresului sunt extrem de neplacute, asa ca trebuie combatute cat mai rapid. De aceea, practicarea unui hobby este solutia perfecta.

Te ajuta sa te detasezi, sa te relaxezi si sa iti gasesti echilibrul interior. Cu timpul, vei descoperi cum sa eviti situatiile stresante sau cum sa reactionezi pentru ca stresul sa nu te afecteze. Printre cele mai utile hobby-uri antistres se numara cele creative (pictat, scris, desenat) si activitatile fizice, care iti dau imediat o stare de buna dispozitie (mersul pe bicicleta, inotul, jogging-ul, yoga etc.)

Te motiveaza sa fii mai bun

Atunci cand faci ceva din pasiune, vrei sa o faci cat mai bine si nu lasi obstacolele intalnite sa te afecteze. Acest lucru te motiveaza sa dai tot ce poti, sa ai ambitie si sa inveti sa nu renunti niciodata la visul tau.

Daca vrei sa devii fotograf profesionist sau pictor si incepi de la zero, vei progresa cu pasi siguri spre performanta. Motivatia se va extinde si in alte arii ale vietii tale, si vei dori sa fii mai bun in tot ceea ce faci.

Iti largesc cercul social

Un hobby poate presupune participarea la anumite cursuri si ateliere de invatare sau perfectionare (pictat, inot, fotografiat) sau cunoasterea altor oameni, care pot sau nu sa iti impartaseasca hobby-ul. Cel mai important este ca un hobby nu te tine izolat, ci te implica in activitati de socializare. Iar tu iti vei largi cercul de cunostinte si iti poti face prieteni noi, unii cu aceleasi pasiuni ca ale tale.

Te mentin sanatos

In primul rand, este vorba de hobby-urile care presupun activitatea fizica. Atunci cand sunt practicate in mod constant, contribuie la mentinerea sanatatii pe termen lung. Poate fi vorba de mersul la sala, practicarea unui sport, inot, mers pe bicicleta, alergat la maraton sau orice altceva care iti lucreaza muschii si iti pune sangele in miscare.

Dar nu e vorba numai despre practicarea sporturilor fizice, ci si pe cele ale mintii. Creierul trebuie antrenat permanent pentru a putea functiona in parametri optimi. De aceea, este recomandat ca toti oamenii, de la copii la cei in varsta, sa isi mentina zilnic mintea ocupata si sa se relaxeze practicand un hobby.

In plus, hobby-urile te ajuta sa iti explorezi latura creativa, sa te delectezi in timpul liber, sa te exprimi cu usurinta, sa comunici eficient si sa iti gestionezi mai bine activitatile, astfel incat sa acorzi atentie atat job-ului si familiei, cat si tie si pasiunilor tale.

Articol scris de,
Elena Boeru – Online & Communication Specialist

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *