Alimente care scad tensiunea arteriala

Tensiunea arteriala crescuta sau hipertensiunea este o afectiune cronica frecventa. In timp, daca nu este tratata, poate cauza atac de cord, insuficienta renala sau accidente vasculare. Ca sa o previi sau sa o tii sub control, trebuie sa ai grija de alimentatia ta, care are efecte directe asupra tensiunii.

Cum se manifesta hipertensiunea. Simptome si factori de risc.

Hipertensiunea apare atunci cand sangele pompat de inima spre organsim exercita o presiune suplimentara, exagerata asupra peretilor arterelor. Exista doua tipuri de tensiune: cea primara, esentiala, intalnita la adolescenti si adulti, care are o cauza necunoscuta si cea secundara, care apare ca o consecinta a unei alte afectiuni.

Factori de risc: varsta (apare frecvent la varstnici), diabetul, stresul cronic, anxietatea, istoricul medical, obezitatea, sedentarismul, ateroscleroza, tulburari endocrine (hipertiroidism), nivelul crescut de colesterol in sange, sarcina, consumul excesiv de sare, deficitul de potasiu, prehipertensiune, fumatul, consumul excesiv de alcool, unele medicamente (antiinflamatoare, medicamente pentru tratarea racelilor, pastile pentru dieta, steroizi, anticonceptionale).

In timpul zilei, tensiunea creste si scade in functie de activitatile pe care le avem. Creste atunci cand facem efort fizic, in caz de emotii puternice sau stari de nervozitate si stres, scade in timpul somnului si atunci cand suntem linistiti, relaxati. Hipertensiunea este diagnosticata atunci cand nivelul tensiunii este peste normal in marea majoritate a timpului, chiar si atunci cand te odihnesti.

Simptome:
  • dureri de cap de intensitate medie spre mare
  • senzatie de ameteala si confuzie
  • sangerari nazale
  • vedere alterata
  • greata si varsaturi

Alimente indicate in hipertensiune

Dieta are un rol esential in scaderea si mentinerea sub control a tensiunii arteriale. Adopta un stil de viata sanatos si include in alimentatia zilnica fructe, legume, cereale, nuci, seminte si peste. Iti recomandam:

1. Ovaz

Este bogat in magneziu si fibre, esentiale pentru sanatatea inimii. Consumul regulat de ovaz reduce tensiunea si scade nivelul de colesterol, pe care il mentine in limite normale.

Il poti manca la micul dejun, combinat cu lapte vegetal sau iaurt, peste care sa adaugi fructele si semintele preferate. Il poti adauga in smoothie-uri, batoane proteice sau painea preparata in casa.

2. Fistic

Consumul de nuci crude este indicat pentru scaderea tensiunii arteriale. Dintre toate, fisticul are cele mai multe beneficii – este bogat in magneziu, potasiu (o mana de fistic are o cantitate mai mare de potasiu decat o banana), antioxidanti si fibre.

Trebuie consumat cu grija deoarece contine multe calorii. Il poti adauga in smoothie, iaurt, salate, hummus, deserturi sau sa il consumi pe post de gustare.

3. Portocale

Portocalele sunt importante deoarece le poti cumpara tot timpul anului, indiferent de sezon. Sunt o sursa bogata de potasiu si flavonoide, care reduc tensiunea arteriala si scad riscul aparitiei bolilor de inima.

Bea in fiecare dimineata un fresh din portocale proaspat stoarse; poti folosi sucul si la prepararea smoothie-urilor.

4. Linte, fasole neagra si naut

Sunt surse importante de proteine, fibre si potasiu, plus alti nutrienti esentiali sanatatii inimii. Consumate de cateva ori pe saptamana, contribuie la imbunatatirea tensiunii arteriale. Gateste-le la felul doi, in placinte, hummus sau garnituri.

5. Sfecla rosie

La fel ca celelalte alimente, sfecla rosie are un continut bogat de potasiu si magneziu, doua minerale care combat hipertensiunea arteriala. Ca sa ii pastrezi toate proprietatile, consuma sfecla sub forma de suc (simplu sau combinat cu portocale si morcov) sau gatita la abur, coapta, sub forma de salate etc.

Alte alimente recomandate: legumele gatite pe gratar sau la abur, fructe, peste pe gratar sau la cuptor (pestele afumat nu este indicat deoarece contine o cantitate mare de sare), mere, banane, mango, struguri, ananas, mazare verde, smochine, pepene, cartofi dulci, praz, usturoi, spanac, caise, prune, dovlecei, rosii, broccoli.

Articol scris de,
Anca Cepreaga – Junior Marketing

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *