Cum obtii independenta financiara: pas cu pas

Cu totii ne dorim sa atingem independenta financiara. Desi, pentru multi, acest lucru ramane doar un vis, pentru altii se transforma in realitate. Dar ce face diferenta intre cei care reusesc si cei care nu? Putem vorbi despre noroc, insa este vorba si despre altceva – nu toti oamenii s-au nascut in prosperitate si bogatie, ci au muncit pentru a ajunge acolo. Asa ca, seteaza-ti obiective, planifica, iesi din zona de confort (care nu este un mit) si actioneaza!

Pasi mici, dar siguri, spre independenta financiara

Lucreaza la mentalitate. Brian Tracy, specialist in motivare, a identificat o formula pentru independenta finanaciara pe care a numit-o „cei patru D”, adica Dorinta, Decizie, Determinare si Disciplina. In primul rand, trebuie sa iti doresti sa devii independent financiar, apoi sa iei deciziile care te vor duce acolo si sa dai tot ce e mai bun. In al treilea rand, trebuie sa fii determinat, perseverent si sa nu iti pierzi motivatia. Si nu in ultimul rand, sa ai disciplina, care te ajuta sa iti respecti planul si sa iti indeplinesti scopurile si obiectivele.

Job-ul. Daca salariul nu iti ajunge nici macar 2-3 saptamani din luna, inseamna ca trebuie sa iti schimbi locul de munca. Daca nu esti specializat, poti urma cursuri autorizate ca sa te califici pentru un job mai bun. Cu cat castigi mai mult, cu atat poti economisi mai mult. Incearca sa pui deoparte 10-15% din salariul lunar intr-un cont de economii. Ca sa iti maresti veniturile, iti poti lua un job part time sau sa lucrezi ca freelancer in timpul liber. Odata ce ai mai multi bani, nu ii cheltui, ci investeste-i.

Analizeaza-ti veniturile. Pune pe hartie toate cheltuielile pe care le ai intr-o luna (chirie, rate, mancare, imbracaminte, vacante etc.) si incearca sa identifici locurile in care ai putea cheltui mai putin. Nu spun sa te restrictionezi, dar mai mult ca sigur nu este necesar sa faci shopping in fiecare luna sau sa iti iei o masina mult mai scumpa decat iti permiti. Scade cheltuielile din venituri si investeste toata suma care iti ramane. Daca iti da cu minus, inseamna ca trebuie sa iti cresti profitul lunar. Optimizeaza-ti cheltuielile si nu mai risipi banii.

Iti doresti sa iti deschizi o afacere? O poti face cu banii pe care ii pui deoparte in fiecare luna. Ai nevoie de un buget minim ca sa demarezi o afacere pe care o poti dezvolta pe viitor. Acceseaza fonduri de la stat sau alte programe asemanatoare, ce iti pot oferi pana la 90% din suma de care ai nevoie. Inainte de asta, fa-ti un plan de afacere complet si complex, in care sa iti planifici cheltuielile si activitatile pentru ca afacerea ta sa fie un succes.

Cu siguranta stii ca moralul antreprenorului poate fi usor afectat atunci cand afacerea pare sa nu mai mearga. In primii 1-2 ani, asa se intampla in majoritatea cazurilor. Ce trebuie sa faci e sa lupti pentru visul tau, sa investesti timp, efort si bani si vei putea trece peste toate greutatile.

Articol scris de,
Elena Boeru – Online & Communication Specialist

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *