Cu totii mergem la supermarket cel putin de cateva ori pe saptamana. De multe ori, vrem sa luam 2-3 produse si ne trezim cu cosul de cumparaturi plin. Dar, cel mai important este sa stim ce sa cumparam, sa alegem produsele potrivite si sa le evitam pe cele care ne afecteaza sanatatea. Regandeste-ti modul de a face cumparaturi si adopta cateva reguli simple care o sa te ajute sa duci un stil de viata mai sanatos si in plus, sa economisesti bani.
Nu pleca fara o lista de cumparaturi la tine
Daca ti se pare amuzant sa verifici o lista de cumparaturi facuta de acasa, sa stii ca te ajuta mai mult decat crezi. In primul rand, daca o respecti, nu ajungi sa pui in cos mai multe lucruri decat ti-ai propus initial, pentru ca apoi sa iti dai seama ca nu ai ce face cu ele sau ca iar ti-ai umplut camara de dulciuri. In al doilea, vei petrece mai putin timp in supermarket pentru ca te vei duce exact la raioanele de care ai nevoie si nu vei pierde vreme uitandu-te pe rafturi. Asa ca, fa-ti o lista de cumparaturi si respect-o de fiecare data.
Cum alegi fructele si legumele
Pentru asta, trebuie sa inveti sa citesti codurile. Ai vazut ca in special fructele, au o eticheta pe ele cu un cod: daca are 3 sau 4 cifre, inseamna ca productia este „crescuta conventional, dar nu si ecologic”, adica s-au folosit pesticide si fertilizatori chimici. Un cod de 5 cifre si care incepe cu 9 inseamna ca produsul este ecologic, crescut cu fertilizatori organici; daca incepe cu 8 inseamna „modificat genetic” – de regula, acestea sunt cele mai aratoase si rezistente fructe si legume.
Codurile se numesc PLU si este important sa le citim de fiecare data cand cumparam un produs, ca sa facem alegerea cea mai potrivita. Evita fructele si legumele de import, care pot fi culese inainte de coacere si isi pierd nutrientii. Daca nu le poti verifica codul, inseamna ca nu le poti stii nici provenienta, asa ca e mai bine sa nu le pui in cosul de cumparaturi.
Gustari sanatoase vs. gustari nesanatoase
Prefa-te ca rafturile cu chipsuri, croissante, bomboane si popcorn nu exista. La fel, produsele de patiserie si cofetarie. In schimb, alege nucile si semintele la vrac, ciocolata neagra cu continut de min. 70% cacao si dulciurile BIO sau raw.
Sunt bogate in fibre, proteine, vitamine si minerale, au putine calorii (mananca maxim o mana de nuci sau seminte pe zi) si continut zero sau foarte scazut de zaharuri. Ai o multime de optiuni sanatoase din care sa alegi.
Ai grija ce bei
Stii deja ca trebuie sa renunti la sucurile carbogazoase si sa limitezi consumul de alcool si cafea, nu? Asa ca, atunci cand mergi in supermarket, cumpara suc de fructe proaspat (de preferat presat la rece, nu cel din cutii), ceaiuri (alege-le pe cele la vrac, nu la plic) sau smoothie-uri care iti vor furniza o cantitate importanta de nutrienti.
Evita apa imbuteliata – poti face mai usor acest pas daca iti achitionezi un filtru de apa pe care sa il atasezi direct la robinetul din bucatarie si daca te obisnuiesti sa pleci de acasa cu apa dupa tine, pe care sa o pui intr-un recipient reutilizabil din sticla sau plastic in componenta caruia nu se afle toxine.
Condimenteaza-ti viata
Adio, condimente la plic! Fa-ti o rezerva de condimente variate pentru prepararea unor mese pline de savoare. Mergi la raionul cu condimente la vrac, alege-ti preferatele si incearca si unele noi. Iti recomandam: curry, turmeric, nucsoara, scortisoara, piper, sare de Himalaya, oregano, rozmarin, busuioc, boabe de mustar, salvie, sofran, anason stelat.
Renunta la: lapte, iaurturi degresate sau cu fructe, creme de branza, mezeluri, produse care au mai mult de 5 ingrediente pe eticheta, la cele cu adaos de zahar, sare si potentiatori de aroma, semipreparate, placinte si pizza congelate, margarina, paine alba ș.a. Pe cat posibil, incearca sa cumperi carnea din macelarii sau direct de la producatorii locali.
Articol scris de,
Anca Cepreaga – Junior Marketing