Daca am vorbit despre beneficiile dietei mediteraneene, specifica locuitorilor din tari ca Spania, Grecia sau Italia, e timpul sa aflam ce schimbari pozitive ne aduce adoptarea unei alte diete celebre, cea nordica. Mai mult decat o simpla dieta, este un stil de viata care te va ajuta sa iti mentii greutatea in limite normale si sa ai un aport zilnic echilibrat de nutrienti. Se bazeaza pe un consum moderat de grasimi si multe fructe, legume de sezon si peste sau fructe de mare.
Dieta a fost creata in Danemarca si este recunoscuta in special pentru contributia pe care o aduce la pierderea in greutate (apoi mentinerea unei greutati normale) si la reducerea tensiunii arteriale. Secretul ei consta in consumarea cat mai multor fructe si legume de sezon, pe cat posibil crescute local, fara pesticide sau alte substante toxice.
Se recomanda mai ales plantele care cresc natural si pe care unii dintre noi le considera simple buruieni, ca papadia, care are o multime de beneficii pentru sanatate. Dieta este usor de urmat: ceea ce mananci in fiecare zi trebuie sa fie simplu, rustic si mereu proaspat.
Dieta nordica scade nivelul colesterolului rau din sange si contribuie la reglarea tensiunii arteriale. Mai mult, scade riscul aparitiei diabetului de tip 2, combate celulita, retentia de apa din tesuturi si iti da o stare generala de bine.
Conform unui studiu realizat pe 181 de adulti supraponderali, s-a ajuns la concluzia ca adoptarea dietei nordice contribuie la scaderea in greutate fara a te infometa sau a numara caloriile la fiecare masa. Astfel, o parte dintre voluntari a urmat dieta nordica, iar cealalta, o dieta obisnuita, in care au fost permise carnea rosie, painea alba si multe alimente de import care nu au fost crescute organic sau eco.
Cei care au urmat dieta nordica au consumat multe fructe de padure, cereale integrale, verdeturi, legume, plante radacinoase si peste, si au exclus complet carbohidratii din produsele fainoase, carnea rosie, zaharurile si bauturile carbogazoase.
Dupa sase luni, persoanele care au adoptat dieta nordica au declarat ca se simt mult mai bine si au slabit, in medie, 4,7 kilograme, iar ceilalti – 1,5 kg.
Alimente recomandate/ permise in dieta nordica
In dieta nordica, se consuma alimente produse local si de sezon. Asa ca, in functie de fiecare tara, cele mai indicate sunt:
- fructe de padure
- legume si fructe proaspete
- peste (somon, macrou, sardine, hering)
- carne de vanat (in cantitati moderate)
- fructe de mare si crustacee
- ierburi aromate si condimente locale
- ciuperci de padure
- alge
- cartofi dulci sau de sezon (nu prajiti)
- cereale integrale
- nuci si seminte
- varza
- sfecla rosie
- morcovi
- vegetale cu frunze verzi
- carne alba ecologica (pui, curcan)
- ulei de peste, canola sau avocado
- paine neagra integrala cu seminte (incearc-o pe cea de secara)
Respecta urmatoarele reguli: consuma cat mai multe fructe, legume si cereale integrale. La carne, alege calitatea si nu cantitatea. Alimentele importate, procesate, de tip fast-food sunt pline de aditivi alimentari si trebuie evitate. Incearca sa gatesti cat mai mult acasa si sa eviti risipa alimentara.
Acest tip de dieta nu restrictioneaza numarul de calorii consumate pe zi sau cantitatea de mancare ingerata. Totusi, nu exagera si controleaza marimea portiilor astfel incat sa nu te ridici niciodata de la masa cu senzatia ca ai stomacul „prea plin”. Prepara-ti o portie de mancare echilibrata, moderata si satioasa.
Articol scris de,
Valentina Ciobanu
Brand & Marketing Manager