Reducerea petelor pigmentare maronii

Petele pigmentare care pot aparea odata cu inaintarea in varsta sunt cauzate de expunerea indelungata si neprotejata la soare. Ideea conform careia apar din cauza varstei este gresita, ele fiind rezultatul actiunii razelor UV asupra pielii timp de decenii. Se regasesc mai ales pe maini si ten si prezinta o hiperpigmentare a stratului superior al pielii, adica a epidermei.

Ce sunt petele maronii

Se mai numesc „pete de varsta”, „lentigo solare” sau „pete hepatice”. Cele mai des intalnite au culoarea maronie, insa pot exista si coloratii cu tenta de gri sau negru. Apar ca urmare a depunerii excesive de melanina, pigmentul care da culoare pielii. Pot varia in dimensiune si forma si sa apara chiar si pe brate, piept ori umeri.

Petele pigmentare pot fi cauzate si de alti factori, nu numai de expunerea prelungita la soare (forma care se numeste lentigo). Pot fi un semn al afectiunilor hepatice, fluctuatiilor hormonale (melasma) si pot aparea in timpul sau dupa sarcina (cloasma), ca efect secundar al administrarii unor medicamente ori ca urmare a unor afectiuni ale pielii ca psoriazis, arsuri sau acnee (hiperpigmentare postinflamatorie).

Cum le poti combate

In primul rand, este indicata protejarea pielii de actiunea razelor solare. Foloseste ori de cate ori te expui la soare o lotiune sau emulsie cu grad de protectie ridicat (de preferat SPF 30 sau 50). Pe langa accentuarea petelor deja existente, radiatiile UV pot adanci ridurile, crea unele noi, provoca arsuri solare sau iritatii.

De obicei, se recomanda aplicarea zilnica a unei creme de albire care sa penetreze epiderma si sa actioneze direct asupra petelor, reducandu-le coloratia. Tratamentul dureaza cateva luni, iar petele vor fi estompate treptat.

Poti apela si la tratamentele din saloanele de cosmetica. Terapia cu laser distruge treptat pigmentul in exces, pe parcursul mai multor sedinte. Crioterapia se foloseste de azot lichid sau alta substanta care se aplica pe pete printr-un proces de congelare si inghetare, ce duce la eliminarea pigmentului colorat.

Dermabraziunea si peelingul chimic se bazeaza pe actiunea prin diferite proceduri asupra stratului superior al pielii (epiderma). Celulele sunt stimulate sa se regenereze, astfel dezvoltandu-se un nou strat de piele, cu un aspect mai tanar, uniform si mai sanatos.

Remedii naturale. Ca sa estompezi aspectul petelor maronii trebuie sa regenerezi celulele pielii. O planta recunoscuta pentru acest efect este Aloe Vera, care indeparteaza celulele moarte de la suprafata pielii, patrunde in epiderma si stimuleaza producerea de celule noi, sanatoase. Foloseste, pe cat posibil, pulpa plantei sau produse cosmetice cu un continut cat mai mare de Aloe Vera pura.

Extrasul din secretie de melc este bogata in alantoina, vitaminele A, C, E, elastina, colagen, carbonat de calciu si enzime cu rol de regenerare si de uniformizare a aspectulu pielii. Poate contribui la reducerea petelor pigmentare si la intinerirea pielii.

O alta solutie este apilcarea zilnica a unui ser antioxidant pe piele, care neutralizeaza radicalii liberi, reintinereste pielea, contribuie la depigmentarea ei si o regenereaza. Alege variantele lichide de mixuri din vitaminele A, C, E si betacaroten.

Daca vrei sa previi aparitia petelor pigmentare, foloseste mereu o crema cu SPF ridicat atunci cand te expui la soare, indiferent de anotimp si mai ales vara, cand puterea radiatiilor UVA si UVB este crescuta.

Crema de fata pentru estomparea petelor cauzate de varsta Biotissima® – certificata BIO are la baza doua ingrediente UNICE:

– Neurolight. 61 G – certificat ECOCERT, extras din Pancratium Maritimum numit si Narcisa de Mare, este cunoscut pentru efectele de inhibare a productiei de melanina si pentru reducerea suprafetei si coloratiei petelor.
– SepiwhiteTM MSH – certificate ECOCERT, este un agent de albire natural care determina estomparea si diminuarea petelor. O metoda noua pentru reducerea pigmentarii si obtinerea unui ten luminos.

Crema actioneaza asupra petelor inchise prin estomparea, scaderea in intensitate si reducerea dimensiunii petelor. Testele clinice efectuate arata diminuarea suprafetei petelor cu pana la 63,4% dupa 42 de zile de folosire!

Articol scris de,
Andreea Corneanu – Junior Content Marketing

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *