Citricele – tipuri si beneficii pentru organism

Cu totii stim ca citricele sunt bogate in vitamina C, au rol antioxidant si iti imbunatatesc starea de sanatate. Descopera ce beneficii iti aduc si cum sa le consumi pentru a te bucura din plin de efectele pozitive pe care le au asupra organismului tau.

Citricele sunt o sursa naturala de vitamine si minerale care iti dau energie, combat procesele inflamatorii din organism si reduc hipertensiunea arteriala. 

Portocalele contin fitonutrienti, antioxidanti (hesperidina, vitamina C), vitaminele A, B, calciu, potasiu, magneziu, cupru, acid folic si aproximativ 85% apa (calculat la 100 grame de pulpa). Toate acestea contribuie la functionarea normala a sistemului cardiovascular, la reducerea nivelului de colesterol rau din sange, dar si la prevenirea astmului si artritei. Portocalele intaresc sistemul imunitar si sunt un aliat redutabil impotriva cancerului.

Grapefruitul, mai ales cel rosu, arde grasimea, stimuleaza metabolismul, distruge depunerile de calciu de la nivelul incheieturilor si previne artrita, contine acid salicilic cu efect antiviral, antibacterian si antiseptic. Atentie! Consumul regulat de grapefruit scade eficienta anticonceptionalelor si interactioneaza cu unele medicamente folosite in tratamentul bolilor cardiovasculare si depresie.

Lamaile alcalinizeaza organismul, ajuta la detoxifiere, vindeca aftele bucale si unele tipuri de eczeme si iritatii, sunt indicate in starile de anxietate pentru ca actioneaza ca un relaxant natural, pot scadea febra, vindeca oboseala cronica si trateaza acneea. Mai poti consuma: pomelo, mandarine, portocale rosii, clementine sau lime.

Cum si cand sa consumi citricele pentru cele mai bune efecte

Poti prepara apa cu vitamine – are un efect detoxifiant, contribuie la eliminarea retentiei de apa din organism si stimuleaza metabolismul. O poti prepara foarte usor acasa si sa combini cat mai multe dintre fructele preferate, plante aromatice sau chiar si condimente. Descopera AICI ce retete ti-am pregatit.

Consuma multe citrice in perioadele in care ai imunitatea slabita (gripa, raceala, viroze respiratorii), treci printr-o perioada solicitanta sau stresanta, suferi de anemie cauzata de deficitul de fier, astm, gingivita, parodontoza, osteoporoza, scorbut, hipertensiune arteriala, infectii bacteriene, fungice, virale sau parazitare. Sunt recomandate si diabeticilor deoarece tin glicemia sub control.

Citricele contin o substanta numita citrat care poate preveni formarea calculilor renali si ii poate marunti si elimina cu succes pe cale naturala. Un truc pentru persoanele cu risc de aparitie a nisipului sau pietrelor la rinichi este urmatorul: bea in fiecare zi un suc natural de portocale. Iti creeaza senzatia de sete si creste nivelul de hidratare, care previne riscul imbolnavirii.

Le poti consuma si in curele de slabire. Apa calda cu zeama de lamaie sau lime bauta in fiecare dimineata, pe stomacul gol, te ajuta sa dai jos kilogramele in plus, sa iti accelerezi metabolsimul si sa arzi caloriile mai repede. Citricele regleaza apetitul si scad pofta de dulce. Daca totusi vrei sa mananci o prajitura sau sa te indulcesti cu o bomboana, mananca o portocala.

Citricele sunt un aliat natural al pielii sanatoase si frumoase. Deoarece sunt bogate in antioxidanti, previn imbatranirea prematura, aparitia ridurilor, stimuleaza productia de colagen si elastina, contribuie la pastrarea fermitatii pielii si grabesc procesul de regenerare si cicatrizare a tesuturilor. Poti folosi masti naturale din pulpa de citrice (persoanele cu tenul sensibil sau alergic trebuie sa le foloseasca cu precautie deoarece pot cauza iritatii ale pielii).

Nu in ultimul rand, te poti bucura de efectele citricelor cu ajutorul aromaterapiei. Picura putin ulei esential de lamaie in aparatul de aromaterapie sau in apa de baie si vei obtine un efect relaxant. Mai poti folosi uleiurile esentiale de mandarina, portocale, bergamota si citronella.

Articol scris de,
Elena Boeru – Online & Communication Specialist

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *