Abilitati pentru o viata profesionala de succes

Indiferent de domeniul in care lucrezi, este normal sa iti doresti sa evoluezi profesional. Atunci cand stagnezi la locul de munca si nu ai sanse de promovare, ori nu te mai regasesti in ceea ce faci, e timpul pentru o schimbare. Ca sa fii sigur ca ai „ceea ce iti trebuie” pentru a reusi pe plan profesional, descopera care sunt abilitatile de top care te ajuta sa obtii succesul:

Abilitati de comunicare

Se refera atat la comunicarea interpersonala (relatiile personale cu colegii de munca), cat si la cea profesionala. In ambele cazuri, tine cont ca trebuie sa duci o comunicare cat mai deschisa cu cei din jur. Atunci cand creezi un mediu placut in care sa lucrezi, vei fi mai eficient si mai proactiv.

Atunci cand nu iti exprimi punctul de vedere, din teama de a nu fi luat in serios sau din timiditate, altcineva poate veni exact cu aceeasi idee si sa primeasca credit pentru asta. Exprima-ti mereu gandurile constructive si implica-te in cat mai multe discutii la locul de munca.

In plus, daca intre membrii unei echipe comunicarea este deficitara, intreaga performanta va fi scazuta. Un bun lider investeste in dezvoltarea tehnicilor de comunicare ale angajatilor sai si ii ajuta sa comunice eficient.

Un alt aspect al comunicarii este ca nu trebuie sa fii agresiv in vorbire, ci cat mai clar, rabdator (sa explici celor din jur pana inteleg), sa te folosesti de argumente, sa fii precis, documentat, sa incurajezi comunicarea in dublu sens (pune intrebari, asculta parerile altora si da-le sansa sa isi exprime ideile).

Punctualitate si respectarea deadline-urilor

Nu spune nimeni ca e un capat de tara daca ajungi cu 10 minute mai tarziu la munca, dar nu face un obicei din a intarzia in mod regulat sau in a ajunge mereu ultimul la sedintele din birou. Astfel, iti creezi o reputatie bazata pe lipsa de incredere si deloc profesionista.

Respectarea termenelor limita este un alt aspect important ce tine de conduita profesionala si dobandirea succesului. Pe langa faptul ca te ajuta sa iti indeplinesti sarcinile si obiectivele, sa fii organizat si sa inveti sa prioritizezi, deadline-urile sunt un instrument prin care obtii cat mai multe lucruri.

Ele nu trebuie impuse neaparat de catre un superior, ci chiar de catre tine. Tu stii cel mai bine cum sa iti organizezi munca eficient. In cazul in care ti se cere un deadline pe care stii ca nu il poti respecta, trebuie sa vorbesti deschis despre problema si sa explici de ce ai nevoie de mai mult timp pentru a termina sarcina.

Initiativa, ambitie si automotivare

Atitudinea proactiva te ajuta sa te remarci printre restul colegilor si sa ai mai multe sanse de promovare. Cei care au spirit de initiativa de cele mai multe ori ajung sa fie coordonatori de echipa, freelanceri sau chiar sa isi deschida propria afacere.

Ambitia si automotivarea te ajuta sa treci peste perioadele profesionale dificile si sa evoluezi. Gandeste-te care sunt plusurile tale, lucreaza la imbunatatirea minusurilor si nu pierde nicio clipa din ochi scopul final: succesul profesional.

Nimeni nu se naste inzestrat cu toate aceste abilitati. Le poti obtine sau dezvolta in cadrul cursurilor de dezvoltare personala, prin lectura (citeste carti motivationale, inspirationale, povesti de succes si tehnici de dezvoltare personala si profesionala) sau direct la locul de munca, prin practica zi de zi.

Articol scris de,
Elena Boeru – Online & Communication Specialist

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *