Motive pentru care ai nevoie de un detox digital

Ne detoxifiem corpul de cateva ori pe an, dar te-ai gandit vreodata ca si mintea ta are nevoie de un „detox”, mai ales de unul digital? In Romania, tinerii isi petrec (in medie) 7 ore pe zi navigand pe social media, adica aproape jumatate din orele totale de activitate. Daca jobul tau presupune munca la birou si statul in fata ecranului laptopului inca 8 ore pe zi, atunci situatia devine ingrijoratoare. Afla de ce sa faci un detox digital acum:

Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter, Youtube, Netflix, Snapchat, Vimeo, Tumblr si lista poate continua cu multe alte platforme care fac parte din viata noastra si care ajung, intr-un fel sau altul, sa o controleze. Desigur, nu spune nimeni sa nu le folosesti pentru ca trebuie sa recunoastem, au rolul lor si ne ajuta sa comunicam mai usor, sa avem acces imediat la informatii si sa ne petrecem timpul liber intr-un mod placut si distractiv.

Problema intervine atunci cand se face exces de mijloacele digitale de socializare, informare si divertisment; atunci cand imediat ce deschidem ochii dimineata verificam Facebook-ul; atunci cand mergem pe strada cu capul aplecat spre ecranul telefonului si nu suntem atenti ce se intampla in jurul nostru; atunci cand ajungem sa nu mai socializam fata-in-fata, ci doar online; atunci cand suntem in concediu, dar il traim prin ecranul telefonului pentru ca suntem prea ocupati sa facem poze si apoi sa le postam pe canalele de socializare.

Suntem inconjurati de tehnologie, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne lasam condusi de ea. De cele mai multe ori, „realitatea” din social media este departe de adevar si poate crea multe insecuritati si obiective nerealiste printre tineri (si nu numai).

Imaginile perfecte pe care le vedem in social media sau la televizor nu inseamna ca si viata sau persoana din spatele lor sunt tot perfecte. In era digitala, trebuie sa invatam cum sa filtram informatiile care ne intereseaza cu adevarat si care ne ajuta, si sa le evitam pe cele care ne creeaza asteptari false, in special de la noi insine.

Daca inca nu iti e clar de ce sa petreci mai putin timp pe telefon, in fata laptopului sau a televizorului, iata cateva motive:

  • iti protejezi vederea: lumina albastra emisa de ecranele device-urilor pe care le folosim zilnic ne afecteaza vederea, perturba calitatea somnului, iar in timp poate duce la dezvoltarea cataractei.
  • iti cresti productivitatea: atunci cand nu iti ocupi timpul inutil cu telefonul, atat acasa, cat si la locul de munca, nu vei mai fi distrasa si iti vei putea indeplini sarcinile eficient, chiar sa iti maresti volumul de munca fara sa te suprasoliciti.
  • iti imbunatesti abilitatile sociale: smartphone-ul poate fi salvarea ta atunci cand te afli intr-un grup in care nu iti gasesti locul sau daca vrei sa eviti o conversatie. Totusi, incearca sa comunici cu oamenii din jurul tau si sa le acorzi atentie atunci cand vorbesc cu tine.
  • te bucuri de viata: traieste in realitate, nu in mediul digital – intalneste-te cu prietenii si familia, vorbeste cu colegii in pauza de masa, nu te refugia in telefon, lasa confortul pe care ti-l ofera un film vizionat acasa, pe laptop, si mergi la cinema sau la o proiectie in aer liber, observa lumea si lucrurile din jurul tau.

Tu cat timp petreci online in fiecare zi?

Articol scris de,
Andreea Corneanu – Junior Content Marketing

Share
Pin
Tweet
Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *