Sa urmezi o dieta raw nu este deloc usor. Totusi, nutritionistii recomanda sa consumam cat mai multe alimente crude, sub forma naturala sau sucuri. Dar care sunt motivatiile din spatele unei diete raw?
Care sunt argumentele pro si contra? Si cel mai important, prin ce schimbari trece corpul tau atunci cand consumi mereu sau macar o perioada de cel putin 3 saptamani numai alimente crude?
Descopera in articolul de mai jos:
Dieta raw se bazeaza pe faptul ca alimentele consumate sa fie crude sau preparate termic la maximum 40 grade Celsius.
Daca se gateste la o temperatura mai inalta, se crede ca nutrientii si enzimele aflate in mancare sunt distruse, dar si ca pot lua nastere substante nocive (prin prajire, spre exemplu).
Care sunt alimentele raw acceptate?
- toate fructele, legumele, verdeturile, nucile si semintele
- alimente fermentate (kimchi)
- lapte raw, carne si oua crude (pentru cei care nu practica o dieta vegana sau vegetariana)
- „branza” si „unt” din migdale sau caju
- uleiuri presate la rece
- alge marine.
Ce nu ai voie sa consumi in dieta raw?
- toate alimentele preparate termic la peste 40 grade Celsius
- bauturile alcoolice distilate, berea (vinul este acceptat deoarece se obtine prin fermentare)
- uleiuri rafinate
- ceai
- cafea.
Schimbarile care apar in urma dietei raw
Exista argumente pro si contra in ceea ce priveste dieta raw. Intr-adevar, prin preparare termica, unele vitamine si minerale sunt distruse, in special vitamina C, insa unele sunt doar diminuate.
De aceea, este indicat sa nu fierbi legumele mai mult decat e necesar si mai ales sa nu arzi carnea pe gratar.
S-a demonstrat ca alimentele arse, in special carnea, daca sunt consumate in exces, pot duce la aparitia afectiunilor cardiovasculare si chiar la formarea celulelor (pre)canceroase.
Desi unii nutrienti se pierd prin preparare termica, cele mai multe legume retin in cantitati substantiale vitaminele si mineralele pe care le contin.
Acest lucru depinde in foarte mare masura de modul in care gatesti – orienteaza-te spre gatitul la aburi, pe gratar, si evita sa le fierbi sau sa le gatesti mai mult decat trebuie.
Mai mult decat atat, in unele cazuri, prepararea termica creste biovalabilitatea nutrientilor si ii face mai usor de absorbit de catre organism.
Spre exemplu, rosiile contin licopen, o substanta care da legumelor si fructelor culoarea rosie sau portocalie. Are un efect antioxidant si este asociata cu reducerea riscului de cancer.
Atunci cand consumi rosiile in stare cruda, organsimul tau absoarbe circa 20% din totalul de licopen pe care il contin, pe cand atunci cand rosiile sunt gatite termic, biovalabilitatea ajunge la aproape 100%.
Pro: consumi mai multe fructe si legume si mai putin junk-food
Dieta raw, chiar daca nu este neaparat raw vegana, este mult mai sanatoasa decat dieta obisnuita a unei persoane care consuma alimente procesate, semipreparate, cu continut ridicat de conservanti artificiali, prajite sau bogate in grasimi nesanatoase.
Totusi, studiile nu au aratat ca dieta raw ar aduce mult mai multe beneficii pentru sanatate decat dieta vegana care include si alimente preparate termic.
Un alt beneficiu al dietei raw este acela ca poti pierde in greutate foarte usor daca o urmezi. Insa acest lucru nu se datoreaza faptului ca meniul tau este format exclusiv din alimente crude. Adevaratul motiv este acela ca dieta este una foarte restrictiva.
Alte beneficii ale dietei raw:
- o piele mai luminoasa, curata si stralucitoare
- detoxifiere la nivel celular
- imbunatatirea tranzitului intestinal
- o stare de spirit mai buna
- imbunatatirea sanatatii inimii
- intarirea imunitatii
- scaderea riscului de aparitie a diabetului
Daca vrei sa urmezi o dieta raw sau raw vegana, apeleaza la sfatul unui nutritionist care sa iti creeze un plan de alimentatie potrivit nevoilor tale. Din pacate, o astfel de dieta poate duce usor la dezechilibre nutritionale, slabeste musculatura si oasele si poate reduce fertilitatea.
Iar daca te incanta beneficiile pe care ti le aduce, dar simti ca nu ti se potriveste acest stil de alimentatie, incearca sa incluzi in dieta obisnuita cat mai multe fructe si legume proaspete.
Iti poti prepara sucuri presate la rece (iti recomandam combinatia de morcov, portocala si lamaie, dar cu siguranta vei descoperi chiar tu mixuri delicioase), smoothie-uri cu verdeturi si fructe sau salate cu nuci si seminte.
O data sau de doua ori pe an, in functie de organismul tau si de obiectivele pe care le ai, poti urma o cura detox de 3-7 zile numai cu sucuri raw.
Articol scris de,
Valentina Ciobanu
Brand & Marketing Manager
Dieta raw nu este o idee buna, insa pana si acolo trebuie sa alegem cu mare atentie produsele consumate, caci si acelea pot fi poluate. Un alt aspect important este varietatea. Daca nu mancam suficient de variat, nu vom obtine prea mari beneficii de pe urma ei pe termen lung.
Graba strica treaba, voiam sa zic „Dieta raw ESTE o idee buna”.