7 greseli de antreprenoriat pe care trebuie sa le eviti

Toata lumea face greseli, iar acest lucru nu este diferit nici pentru antreprenori, mai ales pentru cei aflati la inceput de drum. Sa ai mici suisuri si coborasuri este normal, dar pentru o afacere start-up chiar si cea mai mica greseala poate avea consecinte grave.

Din fericire, noii antreprenori pot invata din greselile celorlalti si le pot evita in dezvoltarea afacerii lor. Tot ce au nevoie e o planificare riguroasa, perseverenta si capacitatea de a invata si acumula experienta.

1. Nu iti fie frica de esec

Cea mai mare greseala pe care o poti face este sa iti fie frica de esec. Esecul este cheia catre succes; daca iti asumi aceasta teama si o depasesti deja ai facut primul pas in dezvoltarea afacerii tale.

Mai mult, trebuie sa inveti sa treci peste fiecare hop pe care il intalnesti si sa il transformi intr-o lectie. Daca nu ne-am depasi teama de esec, cu siguranta nu ar mai exista antreprenori in lume.

2. Organizeaza-te eficient

Organizarea este cheia unei afaceri de succes. Nu poti porni la drum fara un plan de afaceri si organizare constanta a activitatilor. Este normal ca antreprenor sa te confrunti cu multitasking-ul, de aceea trebuie sa inveti cum sa jonglezi cat mai eficient toate sarcinile pe care le ai.

Un sfat util este sa iti creezi o lista cu prioritati zilnice, saptamanale si lunare si sa le rezolvi dupa importanta cea mai mare. Si inca un aspect foarte important: trebuie sa imparti responsabilitatile cu restul echipei tale. Esti antreprenor, dar asta nu inseamna ca trebuie sa le faci tu pe toate. Pentru ca in final, nu numai tu ai de suferit, ci si afacerea ta va avea.

3. Cunoaste-ti clientii si piata

Degeaba ai produsul potrivit, daca nu i se adreseaza pietei potrivite. Una dintre cele mai mari greseli de antreprenoriat este sa nu identifici publicul caruia ii e destinat produsul tau. Iar o astfel de greseala poate sa ii spuna STOP afacerii tale dinainte sa inceapa.

Asigura-te ca faci o cercetare de piata amanuntita, ca iti cunosti competitorii si clientii si ca livrezi mesajul potrivit pentru publicul potrivit.

4. Focuseaza-te pe punctele tale forte

Ca antreprenor, doresti sa faci cat mai multe in cat mai putin timp. Insa una dintre calitatile unui lider de succes este sa stie sa delege sarcinile. Dupa cum spuneam mai sus, nu le poti face tu pe toate.

Daca imparti responsabilitatile intre membrii echipei tale, vei eficientiza mersul afacerii pe termen lung. Tot ce trebuie sa faci este sa te focusezi asupra a ceea ce stii sa faci mai bine si sa dai tot ce poti ca sa iti indeplinesti obiectivele.

5. Nu te gandi din prima la profit

Afacerile aflate la inceput de drum nu scot profituri uriase. Poate chiar ar trebui sa te bucuri ca la sfarsitul lunii, atunci cand tragi linie, te afli pe plus. La ce trebuie sa te gandesti sunt clientii (captarea si fidelizarea lor) si la stabilirea unui renume in piata.

Abia dupa ce afacerea ta devine cunoscuta in primul rand pe plan local te poti gandi la profituri. Insa chiar si atunci, nu uita de clientii tai. Munceste mereu ca sa le oferi cele mai bune servicii si arata-le ca iti pasa!

6. Nu te misca prea incet

Nu spun sa te arunci cu capul inainte si sa iei decizii pripite, dar nu este indicat nici sa fii mereu nehotarat si sa ratezi sanse care ti-ar putea propulsa afacerea. Un bun antreprenor trebuie sa isi asume si o doza de risc, sa fie vizionar si sa recunoasca oportunitatea atunci cand ii apare in cale.

7. Alege-ti echipa cu grija

Pentru ca afacerea ta sa aiba succes, e important ca membrii echipei pe care ai creat-osa lucreze impreuna, sub conducerea unui lider, pentru atingerea obiectivelor. Liderul are rolul de a planifica si coordona activitatile, de a imprima viziunea firmei, de a motiva si incuraja angajatii. Astfel, ei vor fi multumiti, vor lucra cu drag si isi vor indeplini sarcinile la timp.

Articol scris de,
Elena Boeru – Online & Communication Specialist

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *