De ce e bine sa bei ceai toamna si iarna

Poti savura o cana cu ceai tot timpul anului. Un ice tea in zilele calduroase de vara, un ceai verde cand vrei sa te enrgizezi sau pur si simplu un ceai de fructe atunci cand simti nevoia sa te relaxezi.

Dar stiai ca in lunile reci ale anului, ceaiul iti poate oferi beneficii suplimentare?

Cand toamna este in toi si lunile reci de iarna sunt mai aproape decat ne dorim, este momentul perfect sa imbratisam atmosfera placuta de acasa. Iar ceaiul e perfect pentru o clipa de relaxare – are un gust delicios, o aroma imbietoare, te incalzeste si iti aduce o multime de beneficii.

1. Ceaiul te ajuta sa functionezi in parametri optimi

Acum ca soarele rasare mai tarziu si vremea de afara nu este intotdeauna placuta, exista riscul sa te trezesti mai greu dimineata. Iar daca nu esti un iubitor de cafea, ceaiul este solutia ta la indemana!

La fel ca si cafeaua, ceaiul contine cofeina (teina), care iti ofera un impuls sa iti incepi ziua cu energie.

Ceea ce face ca ceaiul sa fie o alegere excelenta daca te trezesti greu este urmatoarea: contine mai putin de jumatate din cantitatea de cofeina a unei cani de cafea si are un efect mai bland asupra corpului tau.

In timp ce o ceasca de cafea poate cauza agitatie, ceaiul te energizeaza intr-un mod mai relaxant si fara efecte secundare negative. In plus, este mai usor asimilat de sistemul digestiv, deoarece este mai putin acid decat cafeaua.

2. Ceaiul te hidrateaza

In lunile calduroase de vara, bem mult mai multa apa pentru a preveni deshidratarea. Toamna si iarna, tindem sa uitam ca ar trebui sa bem in continuare multe lichide. Acesta este motivul pentru care riscam sa ne deshidratam in perioadele mai reci ale anului.

Consumul de ceai te va ajuta sa ramai hidratat in lunile de iarna. In trecut, se credea ca teina (cofeina) din ceai va deshidrata organismul, dar studiile recente au aratat ca nu este cazul.

Numai consumul excesiv de bauturi cofeinizate (adica daca bei mai mult de 10-11 cani de ceai pe zi) ar avea un efect deshidratant. Cu alte cuvinte, atunci cand bei ceai cu moderatie, te va hidrata la fel de bine ca apa!

3. Ceaiul iti imbunatateste sistemul imunitar

Ceaiul este bautura ideala pentru sezonul rece, perioada anului in care suntem mai sensibili la raceala sau gripa. Flavonoidele si antioxidantii din ceai calmeaza gatul iritat si combat inflamatia din corp.

Acesti doi compusi sunt benefici in special in sezonul gripei, cand corpul are nevoie de tot ajutorul pentru a combate virusurile si bacteriile. Ceaiul imbunatateste apararea naturala a organismului si ii da forta pentru a preveni eventualele infectii.

Ceaiul contine, de asemenea, L-teanina, un aminoacid care sprijina sistemul imunitar si ajuta la ameliorarea infectiilor tractului respirator superior.

4. Ceaiul reduce depresia

Zilele mai scurte si lumina solara naturala putina ne pot afecta starea de spirit si pot aparea:

  • apatia
  • pierderea apetitului
  • astenia sezoniera etc.

Ceaiul poate reduce riscul de astenie si iti poate imbunatati starea de spirit. Un studiu publicat in New York Times in 2015 a constatat ca doar trei cani de ceai pe zi pot reduce riscul de depresie cu 37%!

5. Ceaiul te energizeaza si te mentine cald

Ceea ce face ca ceaiul sa fie intr-adevar deosebit este faptul ca te stimuleaza si energizeaza in timp ce te mentine calm si relaxat.

Mai mult, este o bautura care se potriveste de minune cu sezonul rece. Asadar, activitatile in aer liber, chiar si simplul mers pe jos, pot fi de doua ori mai placute daca stii ca te asteapta acasa o ceasca calda de ceai.

Descopera Ceaiurile din plante ECO Meal Balance® – pentru starea ta de bine si relaxare!

Share
Pin
Tweet
Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *