Cum sa invingi stresul in afaceri si sa dezvolti relatii de succes

Cat de des te gandesti la construirea si mentinerea relatiilor sanatoase si de succes in afaceri? Nu este un lucru deloc usor si uneori poate fi stresant.

Ca lider, stii cat de important este sa dezvolti relatii puternice cu toti din jurul tau, de la angajati la furnizori, parteneri si nu in ultimul rand, clienti. Insa relatiile fructuoase si de durata nu se creeaza peste noapte.

Atunci ce poti face? Trebuie sa dai dovada de anumite abilitati si practici pertinente in interactiunea cu cei din jur.

Iata trei pasi pe care ii poti aplica in viata de antreprenor, care te vor ajuta sa iti consolidezi relatiile de business:

1. Dezvolta-ti inteligenta emotionala

Ce inseamna de fapt inteligenta emotionala? Acest termen este asociat cu Daniel Goleman, care a spus ca:

Inteligenta emotionala (EQ) insumeaza circa 67% din abilitatile si competentele necesare pentru ca un lider sa obtina performanta superioara.
Aceste abilitati si competente conteaza de doua ori mai mult decat expertiza tehnica (cunostintele in domeniu) si IQ-ul.

Unul dintre domeniile inteligentei emotionale este Relationship management – care se refera la leadership-ul inspirational, influenta pe care o are un lider, capacitatea de a-i ajuta pe cei din jur sa evolueze, sa produca schimbari pozitive, sa atenueze conflicte, sa construiasca relatii intrapersonale puternice si sa puna accent pe comunicare, lucru in echipa si colaborare.

Este important sa iti dedici timp imbunatatirii abilitatilor de inteligenta emotionala, gandindu-te cu atentie la actiunile tale de zi cu zi.

Fii constient de limbajul corpului tau si al celor din jur. Cum sunt persoanele cu care interactionezi? Ce ton folosesc? Ce gesturi au? Sunt plictisiti sau incantati ca stau de vorba cu tine? Acorda atentie comunicarii non-verbale si invata cum sa ii faci pe ceilalti sa fie prezenti in conversatie.

2. Fii o punte de legatura intre oamenii cu care lucrezi

Cei mai eficienti lideri construiesc relatii deschise, diverse si bazate pe incredere. Iar starea emotionala a unui lider este cu adevarat contagioasa si pentru cei din jurul lui, asa ca imparte numai pozitivitate si nu inceta sa ii inspiri pe ceilalti.

Leadership-ul inseamna sa creezi relatii de impact si eficiente pentru toate partile. Incearca sa identifici particularitatile fiecarei persoane si grup, sa faci conexiuni si sa ii pui in legatura pe cei care pot dezvolta relatii de succes.

3. Daruieste in fiecare zi

Bunatatea si generozitatea blocheaza o multime de emotii toxice, inclusiv invidie, resentimente, regret si depresie. S-a dovedit ca recunostinta practicata zilnic duce la un nivel mai scazut al hormonilor cauzatori de stres, printre care cortizolul si adrenalina.

Incearca sa abordezi relatiile cu cei din jur cautand modalitati de a-i ajuta. Ii poti indruma? Le poti oferi sfaturi valoroase? Ii poti ajuta sa-si imbunatateasca starea de spirit?

Astfel, oamenii cu care interactionezi se vor simti apreciati si vor fi mult mai deschisi in relatia pe care o au cu tine. La randul tau, te vei simti motivat ca lider, vei avea un sentiment puternic de apartenenta la grup si iti vei reduce nivelul de stres.

Urmeaza acesti trei pasi, imbunatateste-ti relatiile cu cei din jur si atrage mai mult succes in viata ta!

Articol scris de,
Elena Boeru – Online & Communication Specialist

Share
Pin
Tweet
Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *