Adevarul despre plantele adaptogene

In zilele noastre, atunci cand vorbim de stare de bine si zero stres, ne gandim si la adaptogenii care ne ajuta sa o castigam. Dar ce sunt adaptogenii, unde pot fi gasiti si poate cel mai important, functioneaza cu adevarat? Descopera in continuare:

Ce sunt adaptogenii?

Adaptogenii se gasesc in ierburile si radacinile plantelor. Sunt importanti pentru sanatate deoarece cresc rezistenta organismului in fata factorilor daunatori din mediu. Mai mult, joaca un rol major in incetinirea procesului natural de imbatranire, de aceea multi adaptogeni sunt considerati ca au proprietati anti-aging.

Adaptogenii sunt folositi de sute de ani in practicile de vindecare ayurvedica. In prezent, sunt din ce in ce mai accesibili si in lumea occidentala.

Multi adaptogeni sunt comsumati sub forma de pulbere si integrati in smoothie-uri, ceaiuri sau bauturi din plante. Altii, cum ar fi turmericul, sunt folositi pentru condimentarea mancarii.

Unele ierburi adaptogene sunt prea amare pentru a fi consumate in alimente, asa ca sunt transformate in suplimente (in forma de capsula) sau integrate in tincturi.

Ce rol indeplinesc adaptogenii in organism

Adaptogenii pot indeplini mai multe functii, cum ar fi: declansarea productiei de hormoni sau modificarea raspunsului organismului la stres pentru a se asigura ca intregul corp (de la creier la sistemul imunitar) functioneaza optim.

Alte roluri ale adaptogenilor:

  • Imbunatatesc atentia
  • Cresc rezistenta organismului (in situatii cauzate de oboseala sau surmenaj)
  • Echilibeaza nivelul hormonilor in organism
  • Mentin nivelul de cortizol (hormonul stresului) sub control
  • Combat oboseala (care rezulta din stresul fizic sau emotional)
  • Stimuleaza performantele mentale care au fost afectate de stres
  • Intaresc sistemului imunitar
  • Combat simptomele cauzate de nivelurile ridicate de cortizol (anxietatea, depresia, oboseala, tensiunea arteriala ridicata)
  • Cresc rezistenta fizica (imbunatatirea nivelului de energie)
  • Imbunatatesc functiile organelor (in cazul ficatului si glandelor suprarenale)

Adaptogenii si stresul

Adaptogenii imbunatatesc starea de rezistenta a organismului la stres. Ei nu modifica reactia unei persoane fata de evenimentele stresante, ci imbunatatesc modul in care organismul raspunde fizic la stres.

Stresul este considerat o afectiune fiziologica, asociata sistemului nervos, endocrin (legat de hormoni) si imunitar. Stresul poate fi cauzat de un eveniment extern, o stare sau un agent chimic ori biologic care fac ca organismul sa elibereze anumiti hormoni (cum ar fi cortizolul).

Exemple de modificari care apar din cauza eliberarii cortizolului, considerat hormonul stresului, includ o crestere a ritmului cardiac si a tensiunii arteriale.

Raspunsul unei persoane la stres nu este aproape niciodata adecvat. Mai mult, sunt cazuri in care stresul este coplesitor sau se intinde pe o perioada mai lunga de timp, cu efecte extrem de negative pentru sanatatea fizica si psihica.

Exemple de plante adaptogene

1. Rhodiola Rosea

Poate creste capacitatea de adaptare a organismului la stresul de diferite tipuri: intelectual, fizic, psihic, termic, lipsa de somn, expunere la substante toxice, radiatii si infectii.

Rhodiola Rosea are efecte antidepresive si cardio-protectoare, fiind util in insomnii, stari de iritabilitate, oboseala, dureri de cap sau hipertensiune arteriala. Totodata, poate creste eliberarea endogena de beta-endorfine, numite si „moleculele fericirii”.

2. Turmeric

Contribuie la buna functionare a proceselor neuronale si diminueaza tulburarile care pot duce la stari de depresie. Poate avea beneficii antioxidante, antibacteriene si antiinflamatoare.

Este eficient in cazul afectiunilor hepatice, pulmonare, renale sau digestive. Curcuminul, substanta activa din turmeric, este totodata studiat pentru proprietatile sale de a imbunatati semnificativ functia endoteliala, care contribuie la reglarea tensiunii arteriale, la purificarea sangelui si mentinerea sanatatii cardiovasculare.

3. Ginseng

Ginsengul este recunoscut pentru calitatile lui tonice si energizante, pentru indepartarea senzatiei de oboseala, stimularea activitatii cardiace si a sistemului imunitar, dar si pentru incetinirea procesului de imbatranire prematura.

4. Ginkgo Biloba

Extractul de Ginkgo Biloba este benefic in prevenirea bolii Alzheimer, pentru circulatia sangvina cerebrala, dificultati de concentrare, circulatie deficitara. Sprijina functiile mentale!

Datorita compozitiei sale chimice, are efecte benefice asupra osteoporozei, ritmului cardiac, sustine densitatea osoasa si musculatura, in timp ce ajuta la o mai buna functionare a plamanilor.

5. Sucul de Noni

Fructul noni combate radicalii liberi, datorita continutului de antioxidanti, vitamina C si seleniu, in timp ce ofera o stare de bine si energie organismului. 

Mentine tonusul fizic si psihic si revitalizeaza corpul si mintea. Stimuleaza activitatea hipofizei (a serotoninei si melatoninei), are o actiune regeneranta asupra celulelor, vitalizeaza organismul, in timp ce lupta impotriva bolilor si protejeaza sistemul digestiv.

Sfaturi utile!

Chiar daca luati adaptogeni, este important sa nu treceti cu vederea celelalte masuri de mentinere a sanatatii naturale: o dieta sanatoasa si efectuarea exercitiilor fizice regulate.

Retineti ca adaptogenii nu elimina stresul din viata unei persoane. Ei permit organismului sa-si foloseasca propriile abilitati pentru a se adapta la stres intr-o maniera sanatoasa.

Dar, daca ai nevoie de un ajutor in plus, adaptogenii sunt solutia naturala la indemana oricui!

Articol scris de,
Anca Cepreaga – Junior Marketing

Share
Pin
Tweet
Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *