DA RESET vietii tale! Partea 1: Cum iti planifici mesele si ce superalimente ti se potrivesc pentru a manca sanatos si echilibrat

DA RESET VIETII TALE! Inceputul anului este momentul perfect sa ne gandim la lucrurile pe care vrem sa le imbunatatim in viata noastra.

Daca te numeri printre persoanele care au pasit in 2020 cu dorinta sa fie mai bune, iti vom spune un secret: cheia succesului este sa iti faci un plan de la care sa nu te abati. Urmeaza-l pas cu pas si iti vei indeplini toate rezolutiile.

da reset vietii tale

Noi ti-am pregatit o serie de 7 articole care te vor ajuta sa adopti obiceiuri sanatoase si sa fii mai fericita. Tot ce trebuie sa faci este sa te lasi inspirata in fiecare saptamana si sa pui in practica ceea ce ti se potriveste.

Esti gata sa incepem? Hai sa vorbim despre cum te ajuta planificarea meselor sa te organizezi, sa castigi timp pentru tine si cei dragi si sa mananci mai sanatos. In plus, descopera unele dintre superalimentele anului si ce beneficii iti aduc daca le introduci in dieta zilnica.

Ce este planificarea meselor si de ce am nevoie de ea?

Planificarea inseamna sa te gandesti in avans la mesele pe care le iei intreaga saptamana sau intr-o perioada mai scurta, de 2-3 zile, si sa le pregatesti din timp. Cel mai simplu mod in care sa o faci este cel in 3 pasi:

  • alege retetele
  • cumpara ingredientele
  • prepara mesele.

Un sfat foarte util este sa incepi planificarea intr-o zi de vineri. Acorda-ti suficient timp sa cauti retetele si sa ii intrebi pe cei dragi ce ar dori sa manance.

Sambata, mergeti impreuna la cumparaturi, de dorit in piete sau in magazine de unde poti cumpara alimente produse local. Duminica, gateste tot ce ti-ai propus (nu pentru toata saptamana, dar tine cont ca unele mese pot fi pastrate timp de cateva zile in congelator).

Ti se pare un efort prea mare? Din contra, planificarea te ajuta din foarte multe puncte de vedere. Iata cateva dintre ele:

  • economisesti bani pentru ca nu mai comanzi mancare sau iei masa in oras
  • mananci variat si mai echilibrat
  • previi risipa de alimente
  • eviti raspunsul la intrebarea: Noi ce mancam azi?
  • ai mai mult timp pentru tine.

Alege-ti retetele cu atentie

Incepe planificarea meselor cu cel putin 3 zile inainte ca sa ai timp sa te pregatesti. Dupa cum spuneam mai sus, poti pregati unele mese in avans si sa le pastrezi la congelator.

Gateste mai mult din retetele pe care le stii, dar inoveaza macar de 1-2 ori pe saptamana si incearca ceva nou. Alege mese care se prepar din ingrediente comune, pe care le ai mai mereu in casa: fasole, cartofi, naut, orez, paste, branzeturi, mazare etc.

Gateste o cantitate mai mare de mancare si retete pe care le poti consuma in decursul a doua zile, ca tocanite, supe, musaca, lasagna etc.

Nu pleca la cumparaturi fara lista de ingrediente!

Este foarte important pentru ca, in acest fel, eviti sa cheltui mai multi bani decat ti-ai propus si sa faci risipa de alimente. Umple-ti cosul de cumparaturi pe baza retetelor stabilite de acasa.

Asigura-te ca ai ales echilibrat si sanatos si ca iti poti lua o mare parte din nutrientii zilnici din alimentatie.

Prepara anticipat

Din pacate, nu poti sa gatesti cateva ore pentru toata saptamana. Mancarea trebuie sa fie proaspata si sa aiba gust. Dar ce poti face este sa pregatesti anticipat parti din reteta si apoi sa te folosesti de ele in timpul saptamanii.

Spre exemplu, poti sa pregatesti combinatii de fructe, legume si verdeturi pentru smoothie-uri (care inlocuiesc o gustare sau chiar o masa principala) si sa le depozitezi in congelator. Si nu iti face griji! Isi vor pastra nutrientii chiar daca nu le folosesti proaspete.

O sa dureze o perioada pana te obisnuiesti, dar odata ce o sa iti intre in rutina, vei vedea ce diferenta face planificarea meselor.

Ca sa te asiguri ca ai un aport nutritional corect, poti include in dieta superalimente cu proprietati miraculoase.

Spirulina – este o microalga de culoare verde-albastra si printre cele mai bogate surse de nutrienti de pe Planeta.

Contine o gama larga de vitamine, minerale, de 40 de ori mai mult betacaroten decat spanacul, acizi nucleici ARN si ADN, pana la 70% proteina pura si toti cei 8 aminoacizi esentiali (care nu pot fi produsi de organimsul uman)?.

Studiile au arata ca aportul singular de spirulina si apa poate sustine buna functionare a organismului uman. Printre efectele spirulinei se numara:

  • intarirea sistemului imunitar
  • detoxifierea, alcalinizarea si energizarea organismului
  • hranirea celulara
  • tratarea anemiei
  • prevenirea imbatranirii premature
  • proprietati antiinflamatorii
  • cresterea rezistentei corpului la diverse bacterii.

Moringaasigura organismului toti aminoacizii si grasimile esentiale, Omega 3, 6 si 9, dar si vitamine si minerale.

Are de 4 ori mai mult calciu decat laptele, de 7 ori mai multa vitamina C decat portocalele, de 3 ori mai mult potasiu decat bananele, de 9 ori mai mult fier decat spanacul, de 10 ori mai multa vitamina A decat morcovii si de 4 ori mai multe fibre decat ovazul.

Ce efecte are asupra organismului?

  • reda echilibrul organismului
  • reduce oboseala
  • elimina radicalii liberi
  • sustine longevitatea
  • consolideaza imunitatea.

Turmericul – are un continut bogat de fier, sodiu, cupru, mangan, potasiu, vitamina B6, fibre, uleiuri volatile, flavonoide și curcuminoide – substanțe cu un puternic efect antiinflamator.

Ceea ce face turmericul atat de valoros este substanta activa predominanta, curcuminaunul dintre cei mai puternici antioxidanti din natura, cu proprietati antivirale, antiinflamatorii, antifungice, antibacteriale, antimutagene si anticancerigene.

DA RESET VIETII TALE! Saptamana viitoare lansam partea a doua.

Fii alaturi de noi!

Articol scris de,
Andreea Corneanu – Junior Content Marketing

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *