Vitamina C si D-Manoza te pot ajuta sa previi sau sa ameliorezi infectiile cailor urinare. Au un efect natural antioxidant si contribuie la blocarea dezvoltarii anumitor bacterii in tractul urinar.
Ce sunt infectiile urinare si cand apar?
Infectia urinara este afectiunea cauzata de prezenta bacteriilor, in special E-Coli, la nivelul tractului urinar. Se poate dezvolta in oricare parte a tractului urinar – rinichi (forma cea mai grava), uretra sau vezica.
Persoanele cele mai afectate sunt in special femeile, dar poate fi intalnita si la barbati odata cu inaintarea in varsta.
O alta cauza a infectiilor urinare sunt pietrele sau nisipul la rinichi, care impiedica vezica sa se goleasca complet de urina. Stagnarea ei duce la acumularea de bacterii si mai apoi la o infectie.
Infectiile urinare sunt extrem de complexe si de cele mai multe ori recurente. In unele cazuri, pot ajunge sa se cronicizeze si sa nu mai raspunda tratamentului conventional cu antibiotice.
De aceea, trebuie in primul rand sa le prevenim, iar daca le contractam, sa alegem si variante naturale de ajutor, precum merisorul, vitamina C sau D-manoza, care s-au dovedit eficiente in reducerea simptomelor neplacute.
Simptomele infectiilor urinare:
- nevoia urgenta de a urina
- senzatia ca nu iti poti controla vezica
- senzatie de usturime la urinare
- eliminarea unei cantitati foarte mici de urina (de mai multe ori pe zi)
- urina tulbure
- urina cu tenta de culoare rosiatica sau rozalie (semn ca exista sange in urina)
- urina cu miros puternic intepator
- durere in zona pelvina (la femei)
Simptome in functie de zona de localizare a infectiei:
- rinichi (pielonefrita): dureri in zona spatelui si in lateral, senzatie de greata insotita de voma, frisoane, febra ridicata
- vezica urinara (cistita): durere si disconfort in zona abdomenului inferior, existenta sangelui in urina, urinare frecventa si dureroasa
- uretra (uretrita): senzatie de arsura la urinare, dificultatea in a incepe sa urinati
- prostata (prostatita): senzatie de arsura la urinare, disconfort abdominal, posibila prezenta a sangelui in urina
Cauze si factori de risc
Infectiile urinare apar atunci cand bacteriile ajung in tractul urinar prin uretra si incep sa se multiplice in vezica.
Escherichia coli (E. coli) cauzeaza marea majoritate a infectiilor urinare, dar nu e singura. Mai pot fi cauzate si de alte bacterii ca Klebsiella, Mycoplasma si mai rar de fungi sau virusuri.
Dar cum se intampla acest lucru? Iata cativa dintre factorii care favorizeaza aparitia infectiilor urinare:
- anatomia: la femei, uretra este mult mai scurta decat la barbati, ceea ce inseamna ca bacteriile trebuie sa strabata un drum mai scurt pana sa intre in vezica urinara
- aportul insuficient de lichide
- varsta inaintata
- anumite afectiuni sau conditii (ca adenomul de prostata, care nu permite eliminarea completa a urinei; menopauza; constipatia)
- prezenta pietrelor sau nisipului la rinichi
- ignorarea sau amanarea nevoii de a merg la baie (daca nu golesti vezica la timp, favorizezi inmultirea germenilor)
- activitatea sexuala care nu este urmata de mictiune sau igiena corespunzatoare.
Cum iti mentii sanatatea tractului urinar. Ce rol au vitamina C si D-Manoza?
Este destul de simplu sa previi o infectie urinara, mai ales daca nu te-ai confruntat cu vreuna pana acum. Dar, chiar daca ai facut-o, pasii sunt aceiasi si pentru tine si tin de niste reguli simple de igiena si alimentatie.
In primul rand, trebuie sa bei suficienta apa pe zi. Undeva intre 1,5 – 2 litri este ideal. Daca vrei sa fii cat mai precis(a), specialistii recomanda aportul de 35 ml de apa/ kg greutate corporala.
Apoi, ai grija la igiena corporala, mai ales la cea a organelor genitale. Evita produsele dure si alege-le pe cele cu ingrediente naturale, blande cu pielea si mai ales cu un pH specific zonei.
Nu amana niciodata momentul mictiunii! Consuma multe fibre si alimente bogate in probiotice pentru a evita constipatia.
Bea suc de merisoare, goji sau orice alt fruct cu efect antioxidant si antiinflamator.
De asemenea, vitamina C si D-manoza au efecte remarcabile in preventia si ameliorarea simptomelor neplacute cauzate de infectiile urinare.
Vitamina C si D-manoza: cum actioneaza asupra tractului urinar?
D-Manoza blocheaza dezvoltarea bacteriilor
D-Manoza este un tip de zahar care se gaseste in mod natural in fructe. Are o structura similara glucozei, se extrage din portocale, merisor, mere sau piersici.
Este metabolizata foarte greu de organism, deci nu creste glicemia si poate fi administrata si de catre diabetici.
Se absoarbe in proportie de 90% la nivelul intestinului subtire si ajuta la blocarea dezvoltarii unor bacterii in tractul urinar.
Mai exact, odata ajunsa in vezica, se ataseaza de bacterii ca E-Coli, care devin incapabile sa se prinda de peretele vezicii urinare si sa cauzeze o infectie.
Intr-un studiu din 2013, 308 femei care se confruntau periodic cu infectii urinare au reusit sa previna aparitia lor timp de 6 luni cat au urmat tratamentul cu D-manoza.
Mai mult, in cazul unei infectii active, s-a demonstrat ca D-Manoza contribuie la diminuarea simptomelor.
Vitamina C limiteaza raspandirea infectiilor urinare
Vitamina C este unul dintre cele mai recomandate suplimente naturale si adjuvante in tratarea infectiilor urinare.
Totusi, ea nu trateaza cauza infectiei, adica nu poate indeparta patogenul de una singura. Insa are multe alte beneficii pentru sistemul urinar:
- poate preveni aparitia recurenta a infectiilor urinare (stimuleaza sistemul imunitar si il ajuta sa lupte contra patogenilor, are efect antioxidant si antiinflamator)
- limiteaza raspandirea infectiei
- amelioreaza simptomele asociate infectiilor urinare.
Iti recomandam:
Life Impulse® UroBlock Complex – contribuie la mentinerea sanatoasa a tractului urinar si imbunatateste activitatea vezicii urinare.
Are la baza o formula speciala ce combina ingrediente precum D-Manoza, merisoare si Vitamina C, cunoscute pentru efectele lor benefice asupra organismului.
D-Manoza are o structura similara glucozei, se extrage din portocale, merisor si Vitamina C, dar este metabolizata foarte greu.
Astfel, nu creste glicemia si poate fi administrata si de catre diabetici. Ajuta la blocarea dezvoltarii unor bacterii in tractul urinar.
Merisoarele si Vitamina C contribuie la sustinerea sistemului imunitar si osos, la formarea colagenului si la buna functionare a vaselor de sange.
Au actiune sinergica contribuind la reducerea reaparitiei acestora si la tulburarile tractului urinar.
Tine minte! In caz ca te confrunti cu o infectie urinara, apeleaza la sfatul medicului specialist. Si nu uita de adjuvantele naturale care iti aduc o multime de beneficii!
Articol scris de,
Andreea Corneanu – Junior Content Marketing