Ganduri pentru antreprenori la inceput de an

2020 s-a incheiat, iar noul an de afaceri a inceput. Ca antreprenor, trebuie sa il intampini cu entuziasm si cu gandul la o noua oportunitate pentru a-ti stabili obiectivele pentru un an cat mai productiv.

Pentru a te asigura ca optimismul si entuziasmul tau sunt bine intentionate, inceputul anului cu un plan solid te va mentine concentrat, pe drumul cel bun si in miscare in directia corecta.

Antreprenorii, optimismul si rezultatele

Optimismul pentru antreprenori este o calitate care nu trebuie sa lipseasca. Este ceea ce te mentine in miscare, in ciuda obstacolelor, provocarilor sau micilor esecuri pe care le poti intalni pe parcursul drumului tau.

Desi unii antreprenori ar prefera sa nu aduca realitatea in ecuatie, cele mai solide planuri de succes sunt cele ancorate in adevar.

Cineva a spus odata: „Oamenii nu intentioneaza sa esueze – ei esueaza pentru ca nu reusesc sa planifice”. Inainte de a-ti planifica obiectivele si planurile pentru noul an, efectueaza o evaluare aprofundata a anului care tocmai s-a incheiat.

Iata cateva intrebari pe care trebuie sa ti le adresezi:

  • De ce realizari esti cel mai mandru in anul care a trecut?
  • Care a fost cea mai importanta lectie pe care ai invatat-o?
  • Cum iti transformi greselile in lectii?
  • Ce ar trebui sa schimbi la afacerea ta?
  • Ce ar trebui sa pastrezi la fel?
  • Ce nu stii inca si ai vrea sa aprofundezi?

Desigur, acestea nu sunt decat cateva intrebari din zecile sau chiar sutele la care trebuie sa raspunda orice antreprenor la incheierea anului.

In continuare, iti propunem 5 idei pe care sa le incluzi in planul tau antreprenorial, potrivite pentru rezolutiile noului an.

1. Elimina lucrurile care te fac sa pierzi timp/ inutile

Creeaza o lista cu tot ceea ce faci intr-o zi obisnuita de munca. Cum iti petreci timpul? Aceasta ar trebui sa includa sarcini legate de munca, marketing, proiecte, obiective etc.

Identifica toate lucrurile inutile care iti pot distrage atentia de la a-ti atinge obiectivele mai mari. Exista o diferenta intre a lucra la ceva care merita si a dori pur si simplu sa finalizezi ceva pentru a te simti mai bine, dar care nu te ajuta cu nimic in indeplinirea scopului tau.

Incearca sa iti dai seama care activitati si proiecte sunt cele mai importante si pline de satisfactii pentru tine. Exista vreun proiect care nu isi mai gaseste locul in afacerea ta?

Exista o sarcina pe care o poti externaliza sau delega? Acum este momentul sa clarifici ceea ce nu iti mai foloseste, astfel incat sa poti crea spatiul pentru lucrurile care cu adevarat te ajuta sa iti indeplinesti obiectivele.

2. Afla ce functioneaza si ce nu

A existat un anumit produs sau serviciu care a functionat foarte bine anul trecut? Afla ce faci deja bine si planifica-ti obiectivele pentru anul in curs bazat pe rezultatele pozitive din anul care tocmai s-a incheiat.

Daca un lucru nu a adus rezultatele pe care le-ai fi sperat, intreaba-te cum ai putea sa-l modifici, sa il imbunatatesti, sau daca ar trebui sa-ti concentrezi energia in alta parte.

3. Recapituleaza toate castigurile tale

Ia-ti timpul sa savurezi tot ce ai realizat pana acum. Noteaza-ti in agenda cel putin 10 lucruri pe care le-ai realizat in ultimul an. Nu trebuie sa fie lucruri uriase, ci orice ai facut sa se intample si esti multumit de rezultat.

Poate ca ai promovat un produs nou, ai participat la un curs sau ai invatat noi strategii de crestere a afacerii tale.

Chiar si „micile victorii” conteaza! Bucura-te de sentimentul care vine odata cu gasirea chiar si a celui mai mic succes. Aceasta energie pozitiva te va ajuta sa ai mentalitatea potrivita pentru a crea schimbari pozitive in anul ce va urma.

4. Stabileste obiective

Obiectivele trebuie sa fie SMART: specifice, masurabile, de atins/ realizabile, relevante si incadrate in timp. Dar este usor sa uiti acest lucru atunci cand stabilesti obiective pe termen lung.

Ei bine, ar putea fi frumos sa spunem ca ai adoptat un obiectiv de crestere a vanzarilor cu 40%. Dar cum? Adoptarea oricarui scop necesita o schimbare de comportament.

Gandeste-te ce vei face tu in mod diferit de acum incolo, ceva care va produce suficiente schimbari pozitive pentru a-ti atinge obiectivele?

Creeaza un plan de actiune specific si intelege pe deplin obiectivele pe care ti le propui, precum si comportamentele necesare ca sa le indeplinesti.

5. Spune „Multumesc!”

Inceputul unui nou an este un moment minunat pentru a reflecta si a face o lista cu toti cei care te-au ajutat. Un mic cadou, un bilet de multumire scris de mana sau chiar doar un e-mail te  pot ajuta sa iti faci cunoscuta recunostinta persoanelor din jurul tau.

Daca ai nevoie de putina inspiratie, iata un inceput bun:

Spune „Multumesc!” – clientilor, angajatilor, investitorilor, colegilor, partenerilor de afacere, furnizorilor si celor care va sustin afacerea, persoanelor care te-au invitat la evenimente sau in grupuri pentru a te conecta la retea, oamenilor care au facut prezentari valoroase pentru tine si te-au dus cu un pas mai aproape de indeplinirea obiectivelor si tuturor celor care te-au promovat.

Incepe anul cu recunostinta, optimism si un plan de afacere care iti va asigura succesul!

Articol scris de,
Elena Boeru – Online & Communication Specialist

Share
Pin
Tweet
Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *