Untul de shea: utilizare si beneficii

0
1337

Arborele salbatic Vitellaria paradoxa, care creste in Savana Africana, produce fructe bogate in nutrienti, cum ar fi: proteine, acizi grasi, fibre, carbohidrati, vitamine, tocoferoli, flavonoide, taninuri, fitosteroli si saponina, datorita carora prezinta proprietati curative exceptionale.

untul de shea

Extrasele acestor fructe sunt utilizate in industria alimentara, cosmetica si farmaceutica, iar deseurile obtinute in urma prelucrarii acestor nuci sunt refolosite atat pentru obtinerea de biocombustibil, cat si in industria constructiilor.

Localnicii utilizau nucile de shea:

– pe post de grasimi pentru gatit;

– la fabricarea cosmeticelor traditionale;

– pentru tratamentul entorsei insotit de alte plante medicinale;

– pentru hidratarea pielii nou nascutilor dar si pentru indepartarea cordonului ombilical;

– aplicat direct pe piele pentru ingrijirea tenului uscat, in special in sezonul rece;

– lubrifierea pieselor mobile (balamale, biciclete etc.);

– lampa traditionala cu ulei sau confectionarea lumanarii traditionale.

Reziduurile obtinute dupa prepararea untului de shea sunt folosite pentru impermeabilizarea caselor sau ca accelerant pentru aprinderea focului.

Folosirea untului de shea

Untul de shea este o grasime extrasa fie prin solventi, fie prin presare la rece, din nucii de sea, care era folosit inca din antichitate. Astfel in Egiptul antic nucile de shea erau utilizate datorita proprietatilor antiinflamatoare si emoliente cu care tratau probleme de reumatism, congestie nazala, lepra, entorse si mici rani ale pielii.

De asemenea untul de nuci de shea a fost folosit pentru masarea corpului si ingrijirea tenului, cu scopul de protejare a pielii sensibile si a pielii iritate, precum si pentru protejarea pielii impotriva infectiei, dar era aplicat si direct pe piele ca insectifug.

Desi este posibil sa se modifice compozitia si profilul de topire prin tehnici de fractionare sau hidrogenare folosite la prelucrarea untului de shea, aceasta variatie naturala are multe implicatii in ceea ce priveste gama de aplicabilitate pentru untul de shea la nivel global.

Astfel in zilele noastre extrasul nucii de shea este unul dintre cele mai apreciate dintre unturile cosmetice, fiind folosit in diverse produse cosmetice, cum ar fi balsamuri, creme hidratante, lotiuni solare, sapunuri si produse de ingrijire a parului.

In industria farmaceutica este folosit pentru proprietatile sale antiartritice, hipocolesterolemiante si antiinflamatoare, iar in industria alimentara este folosit ca materie prima pentru gatit, dar si ca un substitut pentru untul de cacao, folosit in cofetarii si la prepararea ciocolatii.

De asemenea, untul de shea este remarcat si pentru continutul insaponificabil a untului intreg, care este considerabil mai mare, decat la majoritatea celorlalte unturi si uleiuri vegetale.

Utilizarea industriala a untului de shea (numit si untul de karité):

  • ca grasime speciala comestibila;
  • stabilizator pentru diverse suplimente nutritive;
  • in industria farmaceutica pentru proprietatile sale terapeutice;
  • ca ingrediente cosmetice in diverse produse de intretinere corporala (lotiuni, balsamuri, creme, creme de ras, sampoane, sapunuri etc.);
  • in diverse industrii incepand de la confectionarea de lumanari pana la utilitatea sa ca si lubrifianti.

Beneficiile si actiunile untului de shea

Nucile de shea uscate la soare, decojite si apoi deshidratate previn orice infectie fungica. Untul de shea prelucrat corespunzator poate avea efecte benefice asupra organismului deoarece acesta:

  • are activitate antimicrobiana si antioxidanta;
  • are efecte benefice asupra circulatiei sanguine;
  • protejeaza impotriva arsurilor solare, fiind un ingredient util in produsele de protectie solara sau in produsele cosmetic post-expunere la soare;
  • hidrateaza pielea in profunzime si trateaza diferite afectiuni ale pielii (pielea iritata, vindecarea ranilor);
  • stimuleaza productia de colagen;
  • are proprietati antiinflamatorii si analgezice;
  • previne reactiile alergice;
  • are efecte de regenerare celulara;
  • are efecte benefice asupra parului uscat si fragil;
  • previne vergeturile sau amelioreaza cele existente;
  • are activitate emolienta, fiind potrivita pentru pielea sensibila, uscata;
  • inhiba formarea melanomului la nivelul pielii,
  • in combinatie cu frunzele de maslin (Olea europaea) poate avea efecte vindecatoare a ranilor
  • bogat in vitamine si minerale
  • ideal in indepartarea petelor de pe piele.

In concluzi,e untul de shea extras din nuci (fructele arborelui Vitellaria paradoxa) isi gaseste o utilizare larga la nivel global, avand o serie de beneficii si utilizari.

Datorita continutului ridicat in nutrienti si a proprietatilor curative exceptionale era folosit din antichitate si este folosit pana in zilele noastre in industria alimentara, cosmetica si farmaceutica.

De asemenea, untul de shea este remarcat si in alte industrii pentru utilitatea sa, contribuind astfel si la dezvoltarea diverselor ecosisteme.

Gyöngyi Tascau

Nutritionist & dietetician licentiat

Bibliografie

Abdul-Hammed, M., Jaji, A.O., Adegboyega, S.A., Comparative studies of thermophysical and physicochemical properties of shea butter prepared from cold press and solvent extraction methods, Journal of King Saud University – Science, 2020, 32:2343-2348.

Adazabra, A.N., Viruthagiri, G., Shanmugam, N., Infrared analysis of clay bricks incorporated with spent shea waste from the shea butter industry, Journal of Enveromental Management, 2017, 66-74.

Adazabra, A.N., Viruthagiri, Kannan, P., Influence of spent shea waste addition on the technological properties of fired clay bricks, Journal of Building Engineering, 2017, 1-39.

Adepoju, T.F., Ibeh, M.A., Babatunde, E.O., Asuquo, A.J., Abegunde, G.S., Appraisal of CaO derived from waste fermented-unfermented kola nut pod for fatty acid methylester (FAME) synthesis from Butyrospermum parkii (Shea butter) oil, South African Journal of Chemical Engineering, 2020, 33:160-171.

Elnahas, R.A., Elwakil, B.H., Elshewemi, S.S., Olama, Z.A., Bioactive Extract: Antibacterial and Wound Healing activity in Normal and Diabetic Rats, Journal of Traditional and Complementary Medicine, 2021, S2225-4110(21)00032-8.

Fongnzossie, E.F., Tize, Z., Fogang Nde, P.J., Biyegue, C.F.N., Ntsama, I.S.B., Dibong, S.D., Nkongmeneck, B.A., Ethnobotany and pharmacognostic perspective of plant species used as traditional cosmetics and cosmeceuticals among the Gbaya ethnic group in Eastern Cameroon, South African Journal of Botany, 2017, 112:29-39.

Glew, D., Lovett, P.N., Life cycle analysis of shea butter use in cosmetics: from parklands to product, low carbon opportunities, Journal of Cleaner Production, 2014, 73-80.

Lovett, P.N., Shea butter: Properties and processing for use in food, Shea Expert, Salisbury, UK, 2015, 125-158.

Oben, E.K., Simplice, F.H., Guerisson, B., Folefoc, G.N., Asongalem, E, A., Lagojda, A., Lamshöft, M., A new ursane triterpenoic acid and other potential antiinflammatory and anti-arthritic constituents from EtOAc extracts of Vitellaria paradoxa Stem Bark, Journal of Ethno-Pharmacology, 2015, 1-32.

Tulashie, S.K., Appiah, G., Akpari, E.E.A., Saabome, S.M., Design of shea nut rotary roasting machine used for shea butter production in Ghana, International Journal of Thermofluids, 2020, 100015:1-2.

Zhang, J., Li, D., Lv, Q., Ye, F., Jing, X., Masters, E.T., Shimizu, N., Abe, M., Akihisa, M., Feng, F., Compositions and melanogenesis-inhibitory activities of the extracts of defatted shea (Vitellaria paradoxa) kernels from seven African countries, Journal of Food Composition and Analysis, 2018, 70:89-97.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

53 − = 50

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.