Sanatatea rinichilor: sfaturi, tipsuri si suplimente naturale

Sanatatea rinichilor este vitala pentru starea generala de bine si pentru buna functionare a organismului. Ca intotdeuna, preventia trebuie sa fie urmata inainte de tratament, de declansarea unei eventuale afectiuni. Testarea regulata este importanta pentru toata lumea, dar este deosebit de importanta pentru persoanele cu risc crescut.

sanatatea rinichilor

Urmeaza cei 3 pasi de mai jos pentru a afla mai multe despre afectiunile renale si despre cum le poti preveni:

Ce rol au si cum mentii sanatatea rinichilor

Rinichii sunt organe de dimensiunea unui pumn, situate in partea inferioara a cutiei toracice, pe ambele parti ale coloanei vertebrale. Ei indeplinesc mai multe functii.

Cel mai important, filtreaza deseurile, excesul de apa si alte impuritati din sange. Aceste produse reziduale sunt depozitate in vezica urinara si expulzate ulterior prin urina.

In plus, rinichii regleaza nivelul pH-ului, sarii si potasiului din corp. De asemenea, produc hormoni care regleaza tensiunea arteriala si controleaza productia de celule rosii din sange.

Rinichii sunt, de asemenea, responsabili de activarea unei forme de vitamina D care va ajuta corpul sa absoarba calciu pentru a avea oase puternice si pentru a regla functia musculara.

Daca sanatatea rinichilor este afectata, te poti confrunta cu:

  • afectiuni cardiovasculare (infarct, accident vascular cerebral, tensiune arteriala crescuta)
  • sistem osos slabit
  • neuropatie
  • insuficienta renala
  • anemie
  • un numar scazut de celule rosii in sange

5 factori principali de risc:

  • Diabet
  • Tensiune arteriala crescuta
  • Boli de inima
  • Antecedente familiale de insuficienta renala, diabet sau hipertensiune arteriala
  • Obezitatea

Factori de risc suplimentari:

  • Varsta de 60 de ani sau mai mult
  • Greutate redusa la nastere
  • Utilizarea prelungita a AINS
  • Tulburari autoimune
  • Infectii cronice ale tractului urinar
  • Pietre la rinichi

Majoritatea persoanelor cu afectiuni renale precoce nu prezinta simptome, motiv pentru care depistarea precoce este critica. Pana la aparitia simptomelor, bolile renale pot fi avansate, iar simptomele pot fi inselatoare. Iata la ce trebuie sa acorzi atentie:

  • Oboseala, slabiciune
  • Urinare dificila si dureroasa
  • Urina spumoasa
  • Urina roz, intunecata (sange in urina)
  • Cresterea setei
  • Nevoia crescuta de a urina (mai ales noaptea)
  • Ochi, fata, maini, abdomen, glezne, picioare umflate

3 sfaturi simple prin care mentii sanatatea rinichilor

Hidrateaza-te corespunzator

Consumul de lichide din abundenta iti va ajuta rinichii sa functioneze corect. Acorda atentie urineri: culoarea normala ar trebui sa fie de culoare galben deschis, pal. spre transparent. Daca este mai inchisa la culoare, poate fi un semn de deshidratare.

Pe vreme calda, atunci cand calatoresti sau cand faci exercitii fizice, trebuie sa bei mai multa apa decat de obicei pentru a compensa lichidul pierdut prin transpiratie.

Tinteste spre cel putin 1,5 pana la 2 litri intr-o zi. Exact de cata apa aveti nevoie depinde in mare masura de sanatatea si stilul tau de viata.

Factori precum clima, exercitiile fizice, sexul, starea generala de sanatate si daca sunteti sau nu insarcinata sau alaptati sunt de luat in considerare atunci cand va planificati aportul zilnic de apa.

Persoanele care au avut anterior pietre la rinichi ar trebui sa bea ceva mai multa apa pentru a ajuta la prevenirea depunerilor de pietre in viitor.

Monitorizeaza-ti greutatea si mananca o dieta sanatoasa

Persoanele supraponderale sau obeze sunt expuse riscului la afectiuni de sanatate care pot afecta rinichii. Acestea includ diabetul, bolile de inima si bolile renale.

O dieta sanatoasa, cu continut scazut de sodiu, carne procesata si alte alimente care dauneaza rinichilor, poate contribui la reducerea riscului de afectare a rinichilor.

Concentreaza-te pe consumul de ingrediente proaspete care sunt in mod natural sarace in sodiu, cum ar fi conopida, afinele, pestele, cerealele integrale si multe altele.

Daca esti supraponderal, creste tensiunea arteriala, ceea ce afecteaza in mod direct rinichii. Incearca sa te mentii la o greutate sanatoasa, prin sport si o dieta echilibrata.

Indicele de masa corporala (IMC) este un mod util de a verifica daca ai sau nu o greutate sanatoasa.

Scopul este de cel putin 150 de minute de exercitii de intensitate moderata, cum ar fi mersul pe jos, mersul cu bicicleta sau inotul, in fiecare saptamana.

Renunta la fumat

Fumatul afecteaza vasele de sange ale corpului. Acest lucru duce la un flux de sange mai lent in corp si la rinichi.

Fumatul predispune rinichii la un risc crescut de cancer. Daca nu mai fumezi, riscul va scadea. Cu toate acestea, va dura multi ani pentru a reveni la nivelul de risc al unei persoane care nu a fumat niciodata.

Incearca sa nu mai fumezi complet si sa limitezi cantitatea de alcool pe care o consumi. Daca bei prea mult alcool si fumezi, creste tensiunea arteriala. Hipertensiunea arteriala este una dintre cele mai frecvente cauze ale bolilor renale.

Tine sub control tensiunea arteriala

Verifica-ti in mod regulat tensiunea arteriala. Tensiunea arteriala ridicata nu are simptome, dar poate creste riscul de aparitie a problemelor renale si cardiace.

Daca tensiunea arteriala este mai mare decat ar trebui, medicul de familie poate sugera modificari ale stilului de viata sau, daca este necesar, poate prescrie medicamente pentru a reduce tensiunea arteriala.

Se considera ca tensiunea arteriala ideala este cuprinsa intre 90 / 60mmHg si 120 / 80mmHg.

Hipertensiunea arteriala poate provoca leziuni la rinichi. Daca tensiunea arteriala ridicata apare cu alte probleme de sanatate, cum ar fi diabetul, bolile de inima sau colesterolul ridicat, impactul asupra corpului dumneavoastra poate fi semnificativ.

Citirea sanatoasa a tensiunii arteriale este de 120/80. Prehipertensiunea este intre acel punct si 139/89. Modul de viata si modificarile dietetice pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale in acest moment.

Daca valorile tensiunii arteriale sunt in mod constant peste 140/90, este posibil sa aveti tensiune arteriala crescuta. Ar trebui sa discuti cu medicul despre monitorizarea regulata a tensiunii arteriale, modificarea stilului de viata si, eventual, administrarea unor suplimente.

Iata ce iti recomandam:

UroBlock Complex

Are la baza o formula speciala ce combina ingrediente precum D-Manoza, merisoare si Vitamina C, cunoscute pentru efectele lor de preventie si inlaturarea infectiilor urinare. Ajuta la tratarea si preventia totala de infectii urinare atat la barbati, cat si la femei.

Acest supliment alimentar contribuie la mentinerea sanatatii tractului urinar si imbunatateste activitatea vezicii urinare.

Se absoarbe in proportie de 90% la nivelul intestinului subtire, unde ajuta la blocarea dezvoltarii bacteriilor in tractul urinar. In plus, D-manoza ajuta la inhibarea aderarii bacteriei E Coli.

Renalo Complex, cu seminte BIO de dovleac

Este o alternativa naturala de sustinere a sanatatii intregului sistem urinar. Protejeaza inclusiv rinichii si prostata. Compozitia special gandita, cu ingrediente de baza precum semintele de dovleac BIO si extractul de merisor BIO, poate ajuta la prevenirea infectiilor.

Reduce aderenta bacteriilor pe peretii tractului urinar. Este potrivit atat pentru femei, cat si pentru barbati. Ajuta la prevenirea infectiilor. 

ProstaNEW

Este un supliment alimentar cu rolul principal de a ajuta si sustine tractul urinar, datorita proprietatilor antiinflamatorii si antioxidante.

Este conceput special cu ajutorul extractelor naturale din pin, seminte de dovleac, rosii, brocoli si rodie, pentru a impiedica aparitia bolilor de prostata.

Extractele naturale de brocoli si rodie previn dezvoltarea celulelor canceroase in organism, datorita continutului ridicat de flavonoizi, antioxidanti cu un puternic efect anticancerigen.

Astfel, se mentine sanatatea si buna functionare a prostatei in fiecare zi, chiar si in cazul barbatilor cu varsta de peste 45 de ani.

Tu cum ai grija de sanatatea rinichilor tai?

Articol scris de,
Andreea Corneanu – Content Marketing Specialist

Share
Pin
Tweet
Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *