Despre ce inseamna fericirea, cu Dr. Serban Damian

Dr. Serban Damian este absolvent al programului medical organizat de catre Comitetul International Olimpic. Participa in fiecare an la conferinte de nutritie, medicina sportiva, educatie fizica si sport.

A publicat 3 carti de specialitate de succes, apreciate de mii de cititori. Este invitat constant la emisiuni TV si a avut propria emisiune de nutritie la radio. A alergat pana acum 35 de curse de maraton.

Ce inseamna pentru tine fericirea?

Fericirea este formată din acele momente în care ai sentimentul ca ești complet în armonie cu tot ceea te inconjoara. Spre exemplu, atunci cand esti acasa cu familia si ai o discutie placuta cu cei dragi, toata lumea rade, este relaxata si se simte bine.

Sau un alt exemplu – atunci cand sunt la un concurs de alergare si desi efortul este solicitant, am senzatia ca nu il simt deloc, ca fiecare celula din corpul meu functioneaza exact asa cum trebuie si ca ma aflu exact in locul in care imi doresc sa fiu.

Ce te face fericit?

In primul rand, familia. Este principalul element din viata mea, care ma ajuta sa traiesc in echilibru si armonie si mai ales sa am un scop clar in viata. Apoi, alergarea.

Am inceput sa alerg in urma cu 15 ani si am descoperit ca este genul de activitate fizica pe care o pot face cu maxim de placere si care imi aduce satisfactii pe toate planurile.

Sunt fericit si pentru ca am sansa ca din punct de vedere profesional sa fac exact ce imi place, asa ca nu am niciodata senzatia ca merg la un job, ci practic dau curs unei pasiuni. Nu in ultimul rand, cartile ma fac foarte fericit!

Mediul in care traiesti influenteaza starea de fericire?

Categoric. Lasand la o parte nesansa de a trai in vremuri de razboi, foamete sau alte nenorociri, ceea ce nu e cazul la noi, conteaza foarte mult micro-mediul in care traiesti, de la colegii de servici, prietenii tai, vecinii de bloc sau casa. Toate acestea isi pot pune amprenta asupra starii de multumire si fericire.

Anumite aspecte le putem controla, cum ar fi sa nu te inconjori de oameni toxici, dar altele mai putin, de exemplu oamenii din Bucuresti, care nu sunt tocmai cei mai grozavi concetateni.

Cum se comporta un om fericit?

Cred ca un om fericit este relaxat, binevoitor, zambitor, optimist, saritor, tolerant si probabil are si un stil de viata mai sanatos, in toate aspectele lui. Cumva, putem sa citim pe fata unui om fericirea, e ceva aparte, o lumina pe chip si in privire.

Cum iti propui sa ii ajuti pe cei din jur sa fie fericiti?

Am sansa sa pot sa ajut multi oameni sa fie mai fericiti, prin natura meseriei mele.

Atunci cand o persoana reuseste sa isi schimbe stilul de viata, sa manance mai sanatos, sa faca miscare, sa slabeasca, sa isi imbunatateasca perforamantele fizice, in mod categoric va fi mai fericit si mai implinit.

Aceasta este misiunea mea si a colegilor mei de la Centrul Superfit si avem frecvent ocazia sa vedem transformari extraordinare si oameni care devin mai fericiti.

Care este recomandarea ta pentru cititorii Jurnalului Fericirii?

Le recomand sa le ofere celor din jur motive de fericire si in mod sigur vor fi si ei mai fericiti. Atunci cand facem bine, cu toata deschiderea si fara sa asteptam neaparat o recompensa, destinul ne va da inzecit inapoi, la un moment dat in viata noastra!

Dr. Serban Damian, Specialist în nutriţie sportivă, Fondator al Centrului Medical Superfit

Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *