Cultura organizationala: ce este si cum o obtii

Cultura organizationala: afla de ce este importanta pentru recrutarea si retinerea clientilor si partenerilor si cum sa creezi o cultura excelenta a companiei care sa iti duca afacerea la urmatorul nivel.

Iata cateva beneficii ale crearii unei culturi organizationale:

  • poate reduce costurile de recrutare si retinere
  • angajatii claseaza foarte bine cultura companiei si lucreaza mai eficient in echipa
  • inoculezi viziunea ta pentru companie si echipa.

Cum creezi cultura organizationala

Afacerea ta este la fel de buna ca si oamenii care lucreaza pentru ea, motiv pentru care cultura companiei este atat de importanta. Daca urmezi pasii potriviti, vei face din afacerea ta un loc grozav de munca care va aduce beneficii atat angajatilor, cat si companiei.

Ce este cultura companiei?

Cultura companiei este suma tuturor valorilor, obiectivelor si comportamentelor comune ale afacerii. Ea afecteaza modul in care angajatii interactioneaza, modul in care munca este executata si deciziile luate de companie. Cultura companiei include urmatoarele elemente:

Misiunea companiei.

Misiunea companiei tale este insusi scopul intreprinderii. Spune de ce exista afacerea ta, ce rezultate speri sa obtii si ce valori urmezi. O misiune puternica este importanta pentru ca le ofera angajatilor ceva de care sa se ralieze – un motiv pentru a lucra la compania ta (dincolo de un salariu).

Stilul de conducere.

Exista mai multe stiluri de management pe care o afacere le poate adopta atunci cand creeaza o cultura de companie. Leaderul este responsabil de echipa cu care lucreaza. EL poate fi antreprenor sau poate activa intr-un departament al unei companii. Indiferent de pozitia pe care o ocupa, lliderul trebuie sa stie sa isi conduca echipa si cum sa obtina rezultate.

Citeste mai multe AICI.

Mediul de lucru.

Atunci cand stabilesti o cultura a companiei, ia in considerare modul in care doresti sa colaboreze angajatii tai: intr-un birou, un spatiu deschis etc. Daca toata lumea lucreaza de acasa, trebuie sa se inregistreze in mod regulat ca sa le urmaresti activitatea? Pune-ti aceste intrebari atunci cand creezi mediul de lucru pe care il doresti pentru afacerea ta.

Asteptari.

Angajatii doresc sa faca o treaba grozava si depinde de proprietarul afacerii si de directori sa defineasca ceea ce inseamna asta. Cu o buna cultura a companiei, angajatii ar trebui sa stie ce se asteapta de la ei si care sunt consecintele in cazul in care esueaza. Cu cat esti mai transparent, cu atat vei crea o mai buna cultura a companiei.

Obiective.

Afacerile au nevoie de obiective pentru a se dezvolta, iar angajatii trebuie sa inteleaga acele obiective pentru a le indeplini. Cere angajatilor sa se straduiasca sa atinga reperele care contribuie la obiectivele afacerii. Acest lucru poate creste productivitatea, mai ales daca exista stimulente pentru indeplinirea obiectivelor.

Care sunt beneficiile unei bune culturi organizationale?

O cultura excelenta a companiei are beneficii atat pentru angajatori, cat si pentru angajati. Daca creezi o cultura excelenta a companiei, angajatii vor astepta cu nerabdare sa vina la munca si se vor mandri cu rezultatele lor. Iata cateva beneficii suplimentare pentru angajati:

  • Transparenta. Un sondaj din 2013 realizat de TINYpulse a constatat ca transparenta este factorul numarul 1 in fericirea angajatilor. Cand cultura afacerii tale se concentreaza pe transparenta, toata lumea stie ce se asteapta de la ei si care este directia companiei.
  • Moralul pozitiv al echipei. O buna cultura a companiei poate aduce angajatii impreuna. Cand toata lumea impartaseste valori si o misiune, forta ta de munca devine o echipa.
  • Satisfactia muncii. Daca angajatilor tai le place mediul lor de lucru si sunt multumiti de oamenii cu care lucreaza si pentru care lucreaza, este mai probabil ca acestia sa fie multumiti de locurile lor de munca.
  • Bunastare imbunatatita. Mediile de lucru toxice pot dauna nu numai productivitatii, ci si sanatatii angajatilor. Mai multe studii au aratat ca angajatii companiilor cu stres ridicat cheltuiesc mai mult pentru asistenta medicala, pierd mai multe zile de lucru si sufera mai multe accidente la locul de munca. O cultura sanatoasa a companiei poate face opusul. Atunci cand angajatii tai nu se simt coplesiti sau le este frica sa-si piarda locul de munca, starea lor de bine se poate imbunatati.

Beneficii pentru angajatori

O cultura fantastica la locul de munca aduce beneficii si proprietarilor de afaceri. Iata cateva dintre avantaje:

  • Costuri reduse de recrutare si retentie. Recrutarea si pastrarea angajatilor poate fi costisitoare. O modalitate cheie de a reduce mobilizarile de personal este crearea unei culturi fantastice a companiei, pentru ca angajatii vor ramane alaturi de companie daca sunt fericiti acolo.
  • Angajament crescut. Companiile care promoveaza o cultura de lucru deschisa si colaborativa tind sa aiba angajati implicati. Acest angajament are un impact direct asupra productivitatii si, la randul sau, asupra profitului companiei.
  • Angajati mai sanatosi. Echilibrul dintre viata profesionala si viata privata este esential pentru pastrarea talentelor de top. O cultura a companiei care sustine un echilibru mai sanatos dintre viata profesionala si cea privata va avea angajati mai sanatosi in general si vor exista mai putine motive pentru ca lucratorii sa isi ia concedii medicale.
  • Imagine imbunatatita. Daca oferiti angajatilor o cultura fantastica a companiei, oamenii vor auzi despre ea, fie pe cale orala, fie pe forumurile de evaluare online ale companiei. Cand angajatii promoveaza cultura excelenta a companiei dvs., va fi mult mai usor sa recrutati noi talente.

Cum sa construiesti o cultura fantastica a companiei

Crearea unei culturi grozave de companie necesita timp si angajament si trebuie construita pe o baza solida. Urmeaza acesti sapte pasi pentru a te asigura ca cultura companiei tale este un succes:

  1. Defineste-ti clar scopul

Culturile de succes ale companiei se bazeaza pe o misiune, o viziune si valori de baza, care ar trebui sa conduca toate deciziile tale.

De exemplu, vei fi constient social? Ce faci pentru a intruchipa valorile si obiectivele tale de baza? Pune-ti astfel de intrebari.

  1. Efectueaza cercetari.

Pentru a crea o cultura fantastica a companiei, trebuie sa intelegi ce motiveaza angajatii tai si ce conteaza cel mai mult pentru ei. De exemplu, un program de lucru flexibil este grozav numai daca asta isi doreste personalul.

De asemenea, trebuie sa te uiti la impactul pe care il va avea orice actiune asupra profitului companiei. De exemplu, nu ar avea sens sa oferi mese gratuite daca asta ar duce la falimentul afacerii.

  1. Obtine feedback-ul angajatilor.

Fie ca creezi o cultura de companie de la zero sau incerci sa reinventezi una existenta, vocile angajatilor trebuie sa fie auzite. Daca angajatii nu sunt fericiti la locul de munca, productivitatea lor va avea de suferit.

Chestioneaza angajatii pentru a avea o idee despre cum se simt. Iata cateva exemple de intrebari de adresat:

Simti ca opinia ta este apreciata?

De cate ori ati vorbit cu supervizorul dumneavoastra in ultimele trei luni?

Ai resursele si instrumentele necesare pentru a-ti face treaba?

Crezi ca managerul tau te asculta?

  1. Creeaza planul concret.

Inarmati cu rezultatele cercetarilor si ale sondajului angajatilor, incepeti sa creati o cultura a companiei. Aceasta inseamna sa va elaborati misiunea, sa enumerati valorile companiei si sa planificati modul in care compania isi va atinge obiectivele.

Cand va dezvoltati planul, amintiti-va ca, pe langa concentrarea asupra companiei in ansamblu, cultura companiei ar trebui sa tina cont de circumstantele individuale ale angajatilor, iar cultura companiei ar trebui sa poata satisface nevoile unice ale angajatilor.

  1. Obtineti informatii despre plan.

Inainte de a implementa planul, primeste parerea directorilor si angajatilor. Nu vrei sa creezi o cultura de companie pe care toata lumea o dispretuieste. Asculta feedback-ul si fii dispus sa faceti ajustari. O cultura de companie evolueaza odata cu afacerea si cu angajatii sai.

  1. Implementeaza planul.

Odata ce ti-ai finalizat planul si toata lumea este on board, este timpul sa incepi sa-l implementezi. Asta nu inseamna schimbarea intregii structuri organizationale peste noapte. Mai degraba, fa schimbari incet – de exemplu, angajand oameni cu valori comune sau modificand cerintele de management.

  1. Monitorizeaza progresul.

Evalueaza ce functioneaza si ce nu. Comunicarea si transparenta sunt componente cheie ale unei culturi de succes a companiei. Daca sunt necesare schimbari, nu iti fie teama sa le faci.

Crearea unei culturi fantastice a companiei necesita timp, dar daca respecti planul si il modifici pe parcurs, vei avea o afacere vibranta si infloritoare, care este un loc ravnit de munca pentru ceilalti.

Tu ai implementat o cultura organizationala in afacerea ta?

Articol scris de,
Elena Boeru – Online & Communication Specialist

Share
Pin
Tweet
Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *