Ce este fericirea? Noi perspective interesante

Ce este fericirea? Poate este chiar intrebarea pe care ne-o adresam atat de des, incat nu suntem constienti de faptul ca poate nu o sa aflam niciodata raspunsul. Cu totii ne dorim sa fim fericiti si recunoastem puterea bucuriei, a multumirii de sine si a emotiilor in viata noastra.

Dar multe dintre presupunerile noastre despre fericire sunt gresite. Fericirea este un concept subiectiv, care nu depinde decat de modul in care noi ne raportam la ceea se se intampla in jur.

Care este paradoxul fericirii?

Paradoxul fericirii este urmatorul: cu cat urmaresti mai mult FERICIREA, cu atat este mai putin probabil sa o atingi. La fel cum se scurge nisipul printre degetele tale, o cautare ferventa a fericirii va duce la o intensitate mai scazuta a atingerii sentimentului de bucurie.

Acest lucru a fost demonstrat prin cercetari publicate in Journal of Experimental Psychology. Important este sa intelegem urmatorul aspect: atunci cand cauti fericirea prin orice mijloace, esti neaparat concentrat pe ceea ce nu ai – iar acest lucru poate provoca frustrare, neliniste sau nemultumire.

Intr-un alt studiu publicat in Psychonomic Bulletin & Review, s-a demonstrat ca oamenii care depun mai multa energie cautand fericirea au avut tendinta de a simti mai multa lipsa de timp si presiune – si, prin urmare, mai putina multumire.

Decat sa urmaresti fericirea, este mai bine sa te concentrezi pe recunostinta – sa apreciezi tot ce poti in situatia ta actuala – si sa te concentrezi pe a avea un impact pozitiv in viata altora. Generozitatea te face sa creezi legaturi si conexiuni cu comunitatea din care faci parte. Concentreaza-te pe tot ceea ce poti oferi, pentru ca acest lucru este corelat cu fericirea.

Ce este fericirea: un drum cu suisuri si coborasuri, nu o destinatie

O preconceptie despre fericire este ca o poti obtine ca pe o urcare pe muntele experientei si infigerea unui steag al fericirii in varf. Dar fericirea nu este ceva ce poti realiza ca un final de joc. Ea este un drum in sine, nu o destinatie. Si da, este unul plin de suisuri si coborasuri.

Potrivit cercetarilor din Journal of Experimental Psychology, care compara peste 2.300 de oameni din 8 tari, culturile occidentale tind sa creada ca fericirea ar trebui sa fie mai degraba constanta.

Acest lucru poate duce la o „inflatie” a fericirii. Esti multumit, te adaptezi la acest sentiment, vrei sa fii si mai multumit si asa mai departe. Dar sa fii tot mai fericit tot timpul nu este ceva realist. Adevarata fericire nu este o conditie constanta a euforiei.

Fericirea este subiectiva

Una dintre barierele cu care ne confruntam in a atinge fericirea este determinata de comparatiile pe care le facem, voit sau nu, cu viata celorlalti.

Fericirea este subiectiva, ce te face pe tine fericit/a nu inseamna ca il va face fericit si pe cel din fata ta. De aceea nu este bine sa te raportezi la altii atunci cand iti definesti propria fericire.

Fii in primul rand impacat cu tine, iubeste-te, apreciaza fiecare sansa pe care o ai, apoi traieste viata mereu in prezent si bucura-te de fiecare clipa de bucurie, oricat de mica ar fi.

Acest concept este definit de practica mindfulness, despre care poti citi mai multe in articolul de blog Mindfulness – nu trai in trecut si nu iti proiecta viitorul, traieste prezentul ca sa fii fericit.

In concluzie: ce este fericirea?

Fericirea nu este greu de experimentat, dar conceptiile gresite pot sta in calea ei. Cu toate acestea, fericirea o poti crea. Redu presiunea pe care o pui asupra ta. Retine ca fericirea ta nu va fi la fel ca a altora si ca nu trebuie sa indeplinesti conditii perfecte sau constante de multumire.

Aminteste-ti ca suisurile si coborasurile sunt naturale si bucura-te de toate lucrurile marunte, stiind ca acestea au ca rezultat un sentiment general de pozitivitate.

Citeste articolul nostru DA RESET VIETII TALE! Provoaca-te zilnic sa faci un lucru nou si atrage fericirea in viata ta.

Articol scris de,
Andreea Corneanu – Content Marketing

Share
Pin
Tweet
Comments

What do you think?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *